14 Ekim 2020 11:01

İnternet alabilecek bir ücretin kaygısını yaşıyorum

Sormamız gerek; tüm bunların sorumlusu biz miyiz ? Eşit şartlar ve imkanlarda bir eğitim alamamak, virüsün ortasında çalışmak zorunda kalmak bizlerin suçu mu?

Kaynak: Pngtree

Paylaş

Sinan NUMANOĞLU

Hacettepe Üniversitesi

 

Genç Hayat’ın bu sayısına uzaktan eğitim sürecinde benim için içerisinde eğitimin olmadığı, uzaktan ile sınırlı kaldığı bir süreçten bahsedeceğim. Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü’nde bu sene geçtiğim ikinci sınıf, yalnızca adı ile sınırlı. Bahar döneminden hiçbir dersi devam ettiremedim. Daha çok internet ve daha iyi koşullar isteyen, canlı dersler ile dolu bu dönem de uzaktan devam etmesi itibari ile herhangi bir dersi geçemeyeceğim.

NE ELEKTRİK NE DE İNTERNET VAR…

Pandemi ile birlikte okulların tatil olmasının ardından Kayseri’de mangal kömürü üreten bir işletmede çalışan ailemin yanında ben de işe girdim. Yaz aylarında ailem ile birlikte hem ekonomik açıdan bir yardım ortaya koyabilmek hem de harçlık çıkarmak için çalışmak benim için alışık bir durumdu. Ancak pandemi sürecinde de işletme açılır açılmaz ben de çalışmak zorunda kaldım. Çalıştığım bölgeye en yakın yerleşim yeri 10 km uzaklıkta. İki dağın arasında bulunan bir vadide maden işletmesinde ne elektrik ne de internet imkanı var. İyi bir bilgisayar veya iyi bir internetten öte, eğitim dönemini madenlerde çalışarak geçiren bir üniversiteli, pandemi ile birlikte derinleşen eğitimdeki eşitsizliği gözler önüne seriyor. Daha gelirli veya varlıklı olanın faydalanabildiği bu sistem de benim gibi emekçi ailelerden gençlere de derslerden tamamıyla kopuk bir dönem daha vaat ediyor. Tüm gün çalışıyor, kimi zaman internet alabilecek bir ücretin dahi kaygısını yaşıyorum. Sürecin devamı da bundan farksız olmayacak. Örnek verecek olursam; üniversitedeki senelerim uzarken diğer taraftan da derslere katılamadığım için oluşan otalamamdan kaynaklı bursum, krediye döndü. Bundan sonraki eğitim hayatımda beni çok daha zorlu bir süreç bekleyecek. Üniversiteli bir öğrencinin bursu zaten ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyorken, şimdi bir de üniversiteyi bitirdiğimde beni bekleyen şey borç olacak.

SALGININ SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ

Sormamız gerek; tüm bunların sorumlusu biz miyiz ? Eşit şartlar ve imkanlarda bir eğitim alamamak, virüsün ortasında çalışmak zorunda kalmak bizlerin suçu mu?

Özel okullar bu sürede hazırlandı, hibrit eğitime geçeceğini açıkladı. Parası olanın yüz yüze eğitim alabildiği, geri kalanın ise derslere bağlanmakla uğraştığı veya işçi olup çalıştığı bu eğitim modeli, eğitimin kimler için ön planda olduğunu göstermektedir. Yüz yüze eğitimin koşullarının sağlanması için sesimizi yükseltmek, bu dönem bize düşen en önemli şeylerden biri. 

ÖNCEKİ HABER

Meclise 6 milletvekili hakkında 10 yeni fezleke sunuldu

SONRAKİ HABER

Adana Barosu: Yargı dahil herkes Anayasa Mahkemesi kararına uymak zorunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa