İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağından Osman Kavala serbest bırakılsın çağırısı
İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, 1079 gündür tutuklu olan Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrı yaptı.
Osman Kavala | Fotoğraf: DHA
İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, 1079 gündür tutuklu olan Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Yapılan açıklamada, Kavala hakkında dava açılmasını sağlayacak herhangi bir delil olmadığı belirtildi. Son iddianameye Osman Kavala’yı cezaevinde tutmanın hukukun gerekliliği değil, siyasi bir karar olduğunun yansıdığı vurgulandı.
Osman Kavala hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan yeni iddianamenin, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesince 8 Ekim 2020’de kabul edildiği ve Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildiği belirtilen açıklamada “Böylece Osman Kavala’nın haksız, hukuksuz tutukluluğunun yeni bir evresi başlamış oldu. Daha önce 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianame ile Gezi protestolarını finanse etmek ve bu suretle 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçlamalarıyla yargılanmış ve 18 Şubat 2020’de beraat etmiş olan Osman Kavala, tutuklululuğunun derhal sonlandırılmasına dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen yaklaşık 3 yıldır cezaevinde tutuluyor” denildi.
“İDDİANAME HUKUKUN REDDİ NİTELİĞİNDE”
Kavala’nın yeni iddianame ile “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme” ve hakkında iki defa tahliye kararı verilmiş “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddialarıyla yargılanması istendiği hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Osman Kavala hakkındaki bu iddiaların da öncekiler gibi mesnetsiz olduklarının ispatlanacağına şüphe yok. Zira, 'hukuka aykırı' demenin bile yetersiz kaldığı bu iddianame hukukun reddi niteliğinde. Söz konusu iddiaların kendisi iç hukuka ve evrensel hukuk değerlerine meydan okuyor. Mahkeme, hiçbir somut delil içermeyen, politik önyargılar ile oluşmuş varsayımlar üzerine kurulan, birbiriyle bağlantısız olayları art arda sıralayıp farazi çıkarsamalar yapan bu iddianameyi kabul etmekle, hukukun tüm temel prensiplerini ihlal etmiş görünüyor.”
“İDDİANAME HUKUKUN GEREKLİLİĞİ DEĞİL, SİYASİ BİR KARARIN YANSIMASI”
Hazırlanan iddianamenin, Osman Kavala’yı cezaevinde tutmanın hukukun gerekliliği değil, siyasi bir kararın yansıması olduğunu bir kez daha gösterdiği ifade edilen açıklamada, “İddianamede sıralanan faaliyetlerin tümü, sivil toplum çalışmaları çerçevesinde yürütülen yasal, meşru ve insan haklarının kullanılması niteliğinde faaliyetlerken, Osman Kavala hukuka, akla, mantığa ve vicdana aykırı bir şekilde bu faaliyetler suç fiili kabul edilerek cezaevinde tutuluyor. İddianame, Gezi Parkı protestolarına dair yapılan yargılamada verilen beraat kararına ya da Türkiye’yi bağlayıcı AİHM’in hak ihlali kararına hiçbir şekilde değinmiyor, Savcılık mesleğinin temel etik kuralları hiçe sayılarak Osman Kavala’ya dair lehe durum ve deliller dikkate alınmıyor. Aksine, Gezi Parkı olaylarına dair başka bir yargı mercii önünde işleyen sürece müdahale edilmeye çalışılıyor, görev ve yetkisi olmadığı halde Savcılık tarafından bu konuya da iddianamede geniş bir şekilde yer veriliyor” denildi.
“KAVALA SERBEST BIRAKILSIN”
“Biz insan hakları savunucuları olarak tekrar ediyoruz: Osman Kavala’dan suçlu çıkaramazsınız. Osman Kavala’nın, bırakın 1079 gündür özgürlüğünden edilmesini haklı çıkaracak, hakkında soruşturma açılmasını sağlayacak bile herhangi bir delil yoktur” denilen açıklamada, Türkiye’nin uygulamakla yükümlü olduğu AİHM kararı ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi çağrılarının gereğini yapması, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması, hakkındaki tüm mesnetsiz, hukuksuz, haksız suçlamaların düşürülmesi çağırısı yapıldı.
İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI DAYANIŞMA AĞI BİLEŞENLERİ
Civil Rights Defenders, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kırkayak Kültür, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Research Institute on Turkey, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Turkey Litigation Support Project, Türkiye-Almanya Kültür Forumu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Yurttaşlık Derneği. (HABER MERKEZİ)