MEB ile TÜGVA arasındaki protokolün yürütmesi durduruldu
Eğitim Sen’in açtığı dava sonucu MEB ile TÜGVA arasında imzalanan protokol için yürütmeyi durdurma kararı verildi. Protokol vakıf tarafından öğrencilere 'değerler eğitimi' verilmesini öngörüyordu.
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) logosu
Eğitim Sen’in açtığı dava sonucu MEB ile TÜGVA arasında imzalanan ortaokul ve liselerde Medeniyet ve Düşünce Kulübü’nün kurulması ve danışma hoca atanmasına ilişkin protokol için yürütmeyi durdurma kararı verildi. Karar TÜGVA’nın resmi ve özel bütün temel eğitim ve ortaöğretim okulları/kurumları ve ortaokullarındaki tüm faaliyetlerini durduruyor.
Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında imzalanan protokol doğrultusunda ortaokul ve liselerde Medeniyet ve Düşünce Kulübü’nün kurulması ve danışma hoca atanmasına ilişkin 26.03.2019 gün ve 6196306 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile TÜGVA arasında imzalanan protokol ile bu protokol kapsamındaki faaliyetler için MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 18.01.2018 gün ve 1285833 sayılı işlemiyle öngörülen Resmi/Özel Temel Eğitim ve Ortaöğretim Kurumları “Değerler Eğitimi ve Sosyal Etkinlikler” Usul ve Uygulama Esasları’nın iptali ve öncelikle yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı.
İMAM HATİP LİSELERİ DIŞINDAKİ TÜM EĞİTİM KURUMLARINDA YÜRÜTMESİ DURDURULDU
Bu davada Danıştay 8. Dairesi 11.06.2020 gün ve E: 2019/5086 sayılı kararıyla MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile TÜGVA arasında imzalanan protokol doğrultusunda ortaokul ve liselerde Medeniyet ve Düşünce Kulübü’nün kurulması ve danışma hoca atanmasına ilişkin 26.03.2019 gün ve 6196306 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile TÜGVA arasında imzalanan protokol ile bu protokol kapsamındaki faaliyetler için MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 18.01.2018 gün ve 1285833 sayılı işlemiyle öngörülen Resmi/Özel Temel Eğitim ve Ortaöğretim Kurumları “Değerler Eğitimi ve Sosyal Etkinlikler” Usul ve Uygulama Esasları’nın imam hatip liseleri dışındaki tüm eğitim kurumlarında yürütmesini durdurdu.
Anılan kararda davaya konu protokolün tesis edildiği tarih itibarıyla, yürürlükte olan haliyle 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 10. maddesi uyarınca MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetkisi dikkate alındığında dava konusu işlemlerin MEB’e bağlı resmi ve özel bütün temel eğitim ve ortaöğretim okulları/kurumları ve ortaokullarına yönelik kısmının yetki unsuru yönünden hukuka aykırı olduğu belirtildi.
Dava konusu işlemler müfredatla çelişen değerler eğitimi, dayanağı olmayan öğrenci kulüpleri ve keyfilik içeren kurallar ile 08.06.2017 gün ve 30090 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’ne aykırı danışman öğretmen görevlendirmeleri, sosyal etkinlikler, sosyal etkinliklerde kullanılacak yayınlar ve işleyiş içeriyordu.
EĞİTİM SEN: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada Danıştay kararından sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın yasal sorumluluğu TÜGVA’nın resmi ve özel bütün temel eğitim ve ortaöğretim okulları/kurumları ve ortaokullarındaki tüm faaliyetlerini durdurulduğu belirtilerek, “Kararın uygulanmasının takipçisi olacağız, kararın reddedilen imam hatip liseleri kısmı için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz edeceğiz. Hiçbir eğitim kurumunu demokrasi ve laiklik karşıtı vakıf, cemaat ve tarikatların eline bırakmayacağız” denildi.
NE OLMUŞTU?
MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nden İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen 25 Ağustos 2020 tarihli yazıda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Bilal Erdoğan'ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı arasında yeni bir protokol imzalandığı bildirilmişti. Yeni protokol kulüp çalışmaları, sosyal kültürel, sanatsal, sportif, akademik, mesleki, bilimsel ve teknolojik etkinlikler, proje çalışmaları ve yarışmaları kapsıyordu. (HABER MERKEZİ)