"Bize soruşturma açılacağına Munzur Gözeleri korunmalı"
Dersim’de Munzur Gözelerine yönelik projeye karşı çıkanlar hakkında başlatılan soruşturmayı Ergin Tekin, Fatih Mehmet Maçoğlu, Kenan Çetin ve Orhan Çelebi ile konuştuk.
Ergin Tekin, Orhan Çelebi, Fatih Mehmet Maçoğlu, Kenan Çetin | Kolaj: Evrensel
Orhan KURUL
Dersim
Dersim’de Munzur Gözelerinde yapımı devam eden peyzaj projesini protesto etmek için insan zinciri eylemine katılan 81 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın ne ifade ettiğini EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Baro Başkanı Avukat Kenan Çetin, yerine kayyum atanan Akpazar Belediyesi Eş Başkanı Orhan Çelebi ile konuştuk. Konuştuğumuz kurum temsilcileri, kendilerine soruşturma açılacağına gözelerin korunmasına yönelik adımların atılmasını istedi.
"HER ETKİNLİĞİN ÖNÜ KESİLMEYE ÇALIŞILIYOR"
Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, açılan bu soruşturmalardan önce de çevreyle ilgili olanlarda dahil halkın bir araya geldiği her eyleme sindirme amaçlı çeşitli cezaların kesildiğini, soruşturmalar açıldığını ifade etti. Munzur Gözelerindeki projenin yapılmaması için yapılan insan zinciri eyleminden dolayı soruşturma açılmasını “Kendi kanunlarını bile uygulamıyorlar” diyerek ifade eden Tekin, “Kanunlarda, doğal sit alanlarına dokunulmaması gerektiği belirtiliyor. Biz kanunun uygulanmasını istiyoruz. Doğal sit alanına herhangi bir projenin yapılmaması gerektiği için bir etkinlik yaptık ama her yaptığımız etkinliğin ya para cezalarıyla ya da soruşturmalarla önü kesilmeye çalışılıyor. Halkın tepkisini engellemeye yönelik bir durum söz konusu” dedi.
Yapılan bu projeyle insanlığın tarihsel ve kültürel bir mekanı olan gözeler bölgesinin ranta açılacağını ifade eden Tekin, “Sadece bu proje de değil, madencilik projeleri var. Tarım alanları, insanların yaşam alanlarını yok edecek projeler bunlar. Dersim’de demokratik ve hukuk devletinde bu alanların devlet tarafından korunması gerekiyorken mesele tam tersine dönmüş devlet tahribata, ranta açıyor halk korumaya çalışıyor" diye konuştu.
"İL JANDARMA KOMUTANI BİZE HAK VERDİ"
Yerine kayyum atanan Akpazar Belediyesi Eş Başkanı Orhan Çelebi, soruşturmanın kendisinin hukuki olmadığını belirterek “Bahsi geçen etkinliğin yasa dışı olduğu söyleniyor. Birincisi ‘Orada insan zinciri oluşturamazsınız’ diye hiç bir uyarı ve karar yoktur. Tam tersi belli oranda insan katılımı ile açıklama yapılabilir diyen güvenlik amiridir. İkincisi görüntülerde de var, il jandarma komutanı kendisi de oradaydı bizler heyet olarak kendisi ile birlikte gözelere kadar yürüdük ve projeyi anlattık. İlgi ile dinledi. Ve bize hak verdi” dedi. Çelebi soruşturma ile amaçlananın insanlara bu tür soruşturmalar ve para cezaları ile gözdağı vermek olduğunu belirterek, “Doğayı, inanç merkezlerini korumak ve sahip çıkmak suçsa biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz” diye vurguladı.
"DOĞAMIZA SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ"
Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise yapılan eylemde Munzur Gözelerinde yapılmak istenen peyzaj projesinin ekolojik, demografik, hukuksal, sosyal ve inançsal açılardan değerlendirilmesi gerektiğini vurguladıklarını hatırlatarak, “Bu tür çalışmalar da bölgede yaşayan halka, inanç önderlerine, derneklere, STK’lere, köylülere sorulması, onların da fikrinin alınması gerekiyor” dedi. Doğayı koruyan projeleri destekleyeceklerini belirten Maçoğlu, “Bu projelerin koruma amaçlı yapılması gerektiğini her platformda dile getirmeye devam edeceğiz. Doğamıza sonuna kadar sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.
"2911’E SIĞDIRILACAK BİR EYLEM DEĞİL"
Soruşturmanın 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten başlatıldığını hatırlatan Dersim Barosu Başkanı Avukat Kenan Çetin, “Bu eylem bu yasanın içerisine sığdırılacak bir eylem değil. Orası neticede bir dünya mirası, yöre inancında da önemli bir yer ediniyor. Şimdi yöre inancında önemli bir yeri olan bu yerde, insanların gidip zincir oluşturması, birden fazla sanatçının orada ağıt yakması, beyit okuması gibi eylemlikler yöre inancında var olan bir şeydir. Ve zincir oluşturulan yerde baktığımızda da pandemi kurallarına riayet edildiği ve barışçıl bir şekilde de toplantının terk edildiği görülmüştür” diye konuştu.
"ÇEVREYİ KORUMA DEVLETE GÖREVDİR"
Yasada, 1. derece sit alanlarının korunmasına dair maddenin varlığına işaret eden Çetin, “Oraya ne iş aracı girebilir ne kazma vurulabilir, ne de beton duvarlar örülebilir. Karşı çıkışımız bunadır” dedi. Çevreyi korumanın vatandaşa ödev, devlet kurumlarına görev olarak verildiğini aktaran Çetin, “Savcılık makamının,baronun defaten yaptığı şikayet ki en son söz konusu soruşturmayı yürüten savcımızın da bilgisi dahilindedir, 22 Eylül’de yaptığımız suç duyurusunda 150’nin üzerindeki kurumun gerçek kişinin buranın korunmasına yönelik basına da yansıyan talebi var. Şimdi buranın eğlence merkezi olarak kullanıma açılması isteniyor, kullanımı genişletiliyor. Biz de baro, gerçek ve tüzel kişiler olarak; şunu istiyoruz burası bir inanç merkezi ve dünya mirasıdır. Buraya kazma vurulamaz, iş aracı giremez. Bu proje korumaya yönelik değil, kullanmaya yöneliktir” diyerek tepkisini dile getirdi.
"KORUNMASINA YÖNELİK ADIMLAR ATILMALI"
Projenin yapımına karşı çıkanlara soruşturma açılmasını eleştiren Çetin, “Soruşturma açılacağına, gözelerin korunmasına yönelik adımlar atılmalı, sit alanı mevzuatı uygulanmalı” dedi. Gözelerin korunması içine yapılan eylemin soruşturma konusu edilmesini ‘Akıl tutulması’ olarak değerlendiren Çetin, “Bu akıl tutulmasına nasıl son verilebilir; sayın savcılık makamı özellikle kovuşturmaya yer olmadığına dair kararla bunu sonlandırabilir en azından şimdilik talebimiz bu yöndedir. Yoksa bizler açık bir şekilde söyleyeyim hak arayışımızı hem yerel hem ulusal hem uluslararası düzeyde bir bütün olarak bu 150’ye yakın kurumla birlikte yürüteceğiz, bunun da bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.