16 Ekim 2020 08:07

“AYM’nin Enis Berberoğlu kararı yanlış mahkemeye gitti”

CHP Milletvekili Mahmut Tanal AYM'nin Enis Berberoğlu kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi yerine istinaf mahkemesine gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Enis Berberoğlu | Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Anayasa Mahkemesinin Enis Berberoğlu’na ilişkin verdiği hak ihlali kararının yanlış mahkemeye gönderildiğini söyledi. TBMM’de konuşan Tanal, kararının tartışmaların odağındaki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi yerine yerel mahkemenin “25 yıl hapis cezası” kararını ortadan kaldıran İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi’ne gönderilmesi gerektiğini söyledi.

AYM’nin kararının CMK 304. maddenin 2. fıkrasına rağmen yanlış mahkemeye gittiğini belirten Tanal, yaşananları “hukuk garabeti” olarak nitelendirdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yapmış olduğu usul hatalarını anlatan Tanal, “İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemes’inin ek kararının birinci paragrafında diyor ki ‘Mahkememizin 14/6/2017 tarihli 2016/205 esas, 2017/97 sayılı kararı hükümlü Kadri Enis Berberoğlu hakkında 25 yıl hapis cezasına karşı istinaf yoluna başvurulmak üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesine gönderilmiştir.’ İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 yıl ceza verdikten sonra bu karara Enis Berberoğlu itiraz ediyor, İstanbul Bölge Adliyesi 2'nci Ceza Dairesi’ne gidiyor. 2. Ceza Dairesi’nin dosya numarası 2017/275 esas, 2018/287 kararla diyor ki: ‘Ey, İstanbul 14'ncü Ağır Ceza Mahkemesi, senin verdiğin bu karar yanlıştır. Ben senin bu kararını bozuyorum, ortadan kaldırıyorum, 25 yıl ceza vermiyorum, senin verdiğin bu kararı ben iptal ediyorum.’ İptal ettikten sonra, kaldırdıktan sonra 5 yıl 10 ay hapis cezası veriyor” dedi.

Bu kararın da temyiz edilmesi üzerine Berberoğlu dosyasını esastan inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, istinaf mahkemesinin Berberoğlu’na 5 yıl 10 ay hapis cezası vermesi yönündeki kararını onadığını hatırlatan Tanal, “Bu karar bu şekilde onaylandıktan sonra kesinleşiyor. Enis Berberoğlu bu karara karşı bireysel başvuru hakkını kullanarak Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Anayasa Mahkemesi de ‘İstinaf mahkemesinin verdiği karar: 1) Anayasa'nın 19'uncu maddesini, kişi hürriyeti ve güvenliğini ihlal etmiştir. 2) Anayasa'nın 67'nci maddesindeki siyasi faaliyette bulunma hakkı ihlal edilmiştir’ diyor” dedi.

Tanal, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği ‘hak ihlali’ kararının görüşülmesi gereken merciin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 25 yıl hapis cezası kararını bozup 5 yıl 10 ay hapis cezasına hükmeden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi olduğunu belirtti.

CHP’li vekil Mahmut Tanal, tartışmalı karara imza atan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin görevli ve yetkili olmadığını kaydederek, “Hiçbir kurum ve kuruluşun yargımızı itibarsızlaştırmaya hakkı yoktur. Kendi siyasi ikballeri uğruna hukuku bir tarafa bırakıp siyasi karar veremez, vermemelidir, kaçınmalıdır bundan. Görevli ve yetkili olmayan bir mahkemenin verdiği karar yok hükmündedir. O yok hükmünde kararın bir an önce Meclis Başkanı’nın harekete geçip… Enis Berberoğlu'nun milletvekili sıralarında, milletvekilliği görevini ifa etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Taşkın: AKP yoksulluğu seçim stratejisinin bir parçası olarak kullanıyor

SONRAKİ HABER

Tomruğun altında kalan orman işçisi, bacağını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa