TTB hekimleri andı: Kovid-19 meslek hastalığı kabul edilmeli
TTB'nin çağrısıyla yurt genelinde, Kovid-19'dan hayatını kaybeden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ile sağlık emekçileri anıldı. Kovid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi talebi tekrarlandı.
Fotoğraf: Evrensel
Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) çağrısıyla yurt genelinde, Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve tüm sağlık emekçileri, vatandaşlar için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Hastanelerin bahçesinde ve tabip odalarında yapılan basın açıklamalarında, Kovid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi talebi öncelikle dile getirildi.
TTB Merkez Konseyi üyeleri ise Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte TTB binasında bir basın toplantısı düzenledi. Burada açıklama yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Kovid-19 salgınının başlangıcından bugüne, kendilerine bildirilen 50’si hekim olmak üzere 113 sağlık emekçisini kaybettiklerini açıkladı. Son bir haftada 9 sağlık çalışanını kaybettiklerini kaydeden Fincancı, “Başladığı ilk günden itibaren Kovid-19 salgınının ilk karşılayıcıları, doğaldır ki tüm dünyada olduğu gibi sağlık çalışanlarıdır. Bu nedenledir ki birçok ülkede sağlık çalışanlarının toplumun diğer kesimlerine göre 4-5 kat daha fazla Kovid-19 ile hastalandığı, hatta ülkemizde olduğu gibi bazı ülkelerde de 10 kattan fazla hastalanma riski taşıdıkları saptanmıştır” dedi.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve birçok uluslararası örgütün, Kovid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde açıklama yaptığını ifade eden Fincancı, İtalya, Almanya, Belçika, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika ve Malezya dâhil 130’a yakın ülke tarafından Kovid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edildiğini aktar. Ancak Türkiye’de maalesef Kovid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmediğini belirten Fincancı, pandemiyle mücadele sırasında vefat eden ve hastalanan sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.
Fincancı, “Kovid-19 pandemisi bizi çalışamayacak derecede yaktığında, bizlerde hasar bıraktığında, sağlığımızın olmazsa olmaz sosyal belirleyicisi olan ‘yaşamımızı idame ettirme sosyal güvencesi’ istiyoruz. Kovid-19 pandemisi bizi öldürdüğünde, yaşamımıza mal olduğunda geride bıraktıklarımızın, meslektaşlarımızın, sosyal sürdürülebilirliklerinin devam edebilmesini istiyoruz. Dünyanın her tarafında verilen bu özlük hakkının ülkemizde de yasalaşmasının güvencesini istiyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
İZMİR TABİP ODASI: KOVİD-19 MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLMELİ
İzmir Tabip Odası, koronavirüsten dolayı yaşamını yitiren Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve diğer sağlık emekçileri için bulundukları alanlarda ve İzmir'deki birçok hastanede anma gerçekleştirdi. Anmalarda İzmir Tabip Odasının basın açıklaması okundu.
Kovid-19 salgınının başlangıcından bugüne, 50’si hekim olmak üzere 110 sağlık emekçisini yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, son bir haftada 7 hekimin virüsten dolayı yaşamını yitirdiği belirtildi.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve birçok uluslararası örgütün, Kovid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde açıklamalar yaptığına değinilen açıklamada, “Dünyadaki birçok ülke Kovid-19’u meslek hastalığı olarak kabul ederken maalesef ülkemizde halen resmi olarak Kovid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmemiştir. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı tarafından açıklanan verilere göre Kovid-19 hastası sağlık çalışanı sayısı 40 bini geçmiştir. Bu sayının sadece semptom gösteren sağlıkçıların sayısı mı, yoksa semptom göstersin veya göstermesin PCR ve BT ile tanı konan tüm sağlıkçıların sayısı mı olduğunu ne yazık ki bilmiyoruz; ancak bildiğimiz bir şey var: hala enfekte oluyor, hastalanıyor, malul kalıyor ve ölüyoruz" denildi.
Açıklamada TTB merkezinin dikkat çektiği özlük hakkının Türkiye'de de yasalaşması istendi ve Kovid-19’un acilen sağlık emekçileri için meslek hastalığı olarak tanınması gerektiği vurgulandı. (İzmir/EVRENSEL)
“ACİL ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİR SORUN HALİNE GELDİ”
Adana'da işyerlerinde anma ve saygı duruşunda bulunan sağlıkçılar Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde basın açıklması ile Kovid 19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmesini ve sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik önlemlerin alınmasını istedi.
Basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, Kovid-19 salgınının başlangıcından bugüne 50’si hekim olmak üzere 110 sağlık emekçisi, son bir haftada 7 doktor hayatını kaybettiğini söyledi. Op. Dr. Esat Ülkü gibi yeri kolay kolay doldurulamayacak çok kıymetli bir değeri kaybettiklerini ifade eden Menteş, durumun artık acil çözülmesi gereken bir sorun haline geldiğini söyledi.
Buradaki açıklamada da hekimlerin ve sağlık emekçilerinin toplumun diğer kesimlerine göre katbekat fazla olduğu belirtilen açıklamada, TTB bildirisindeki Kovid-19’un sağlık emekçileri için meslek hastalığı olarak tanınması talebi yinelendi. (Adana/EVRENSEL)