Freedom on the Net 2020 Raporu: Türkiye travmatik bir gerileme yörüngesinde
Freedom House, internet özgürlüğünü değerlendirdiği “Freedom on the Net 2020” raporunu yayınladı. Türkiye, internet özgürlüğü olmayan ülkeler arasında yer aldı.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Her yıl ülke bazında yayınlanan Freedom on the Net 2020'de, dünya çapındaki internet kullanıcılarının yüzde 87'sini oluşturan 65 ülkede internet özgürlüğü değerlendirildi. Rapor, 2019 yılının Haziran ayı ile 2020 yılının Mayıs ayı arasında meydana gelen gelişmelere odaklandı.
VOA Türkçe'nin haberine göre, Freedom House Başkanı Michael J. Abramowitz, "Salgın, internetin giderek daha az özgürleştiği bir zamanda toplumun dijital teknolojilere bağımlılığını hızlandırıyor. Mahremiyet ve hukukun üstünlüğü için yeterli güvenceler olmadan, bu teknolojiler kolayca siyasi baskı için yeniden kullanılabilir" dedi.
‘MEDYA SEKTÖRÜ MANİPLE VE KONTROL EDİLİYOR’
Raporun açıklandığı basın toplantısında Türkiye’yi de değerlendiren raporun yazarlarından Adrian Shahbaz, ülkenin özellikle Gezi Parkı protestolarından sonra travmatik bir gerileme yörüngesinde olduğunu söyledi. Türk hükümeti tarafından medya sektörünün kontrolünü yeniden kazanmak için çıkarılan çok sayıda kanun olduğunu gördüklerini belirten Şahbaz şöyle devam etti: "Geleneksel medya sektörü, hükümet aktörleri, hükümet dostu işadamları tarafından uzun süredir manipüle ve kontrol ediliyor. Şimdi de dijital dünyanın medya alanını kontrol etmesi için aynı adımları görüyoruz. Sanırım Türk hükümetinin sosyal medya kullanıcılarının mahremiyetine yönelik çok ciddi kısıtlamaları uygulayıp uygulamayacağı veya ABD’deki birçok firmanın da dahil olduğu teknoloji şirketlerinin, Türk hükümetinin yeni sosyal medya yasasına uyma çağrılarına direnip direnmeyeceğini göreceğimiz bir çarpışma rotasındayız.”
‘ERDOĞAN, SOSYAL MEDYAYA SIKI KISITLAMALAR GETİRDİ’
Raporda şu bilgilere yer verildi:
- Türk ordusunun Suriye'nin kuzeyinde hava operasyonları düzenlediği Şubat ayında sosyal medya platformları kısa bir süre için bloke edildi.
- Devletin talepleri doğrultusunda daha fazla bağımsız medya platformu engellendi.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir yasayla sosyal medya platformlarına sıkı kısıtlamalar getirdi.
- Yüzlerce sosyal medya kullanıcısı tutuklandı veya Korona salgını hakkında görünüşte yanlış bilgiler yayınladıkları için sorgulandı.
- Vatandaş gazeteciler ve muhalefet üyeleri, internette yayınladıkları içerik nedeniyle hapis cezasına çarptırılmaya devam edildi. (MEDYA SERVİSİ)