16 Ekim 2020 20:27

Rize Güneysu'da yol yapımı gerekçesiyle acele kamulaştırma kararı alındı

Daha önce de yurttaşların "Yol yapıyoruz" denilerek kandırılması sonucu HES projesine başlanan Rize'nin Güneysu ilçesinde şimdi de yol yapımı gerekçesiyle acele kamulaştırma kararı alındı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Rize'nin Güneysu ilçesinde alınan acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi olan Güneysu'da yaşayan yurttaşlar karara tepki gösterdi, “Daha önce de 'yol yapıyoruz' demişlerdi ama HES yaptıkları ortaya çıkmıştı” dedi.

“Acele kamulaştırma” kararına dair konuşan Handüzü Yaylası Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Ceyhun Kalender, daha önce de köyde “karayolu yapıyoruz” diye işe başlandığını sonradan yol boyunca borular döşenince HES projesi olduğu ortaya çıktığını hatırlatarak “Şimdi de yine karayolu diye acele kamulaştırma çıktı deniyor. Yapılan duvarlar sonrası dava açtık ve gelen heyet keşfinde HES şirketinin sahibi, 'Bu duvarlar bize ait değil' dedi. Ancak vatandaşlar bu duruma tepki gösterip HES şirketinin çalışmalarına karşı çıkıp şirket çalışanlarını dereden çıkartınca karayolları şikayette bulunmadı, şirket sahibi şikayet etti. Madem duvar Karayollarına ait, o zaman şirket neden şikayet ediyor?​” diye sordu

HES şirketinin yaşananlara karşı vatandaşların direnişini kırmak için bütün mekanizmaları devreye soktuğunu ifade eden Kalender şunları söyledi: “Oysa kenara çekilip 'bu çalışmalar beni ilgilendirmiyor' diyebilirdi. Bu durum bilinçli olarak bu hale getiriliyor, şirkete gelecek tepkiler yumuşatılıyor. Ayrıca karayolu orta yerden başlamaz. Eğer bir karayolu yapılacaksa başlangıç noktasından başlar. Burada durum farklı. Alınan acil kamulaştırma kararı ile karayolu perde betonu, Alicik 1 Regülatörü ile Alicik HES Santrali arasındaki bölümü kapsıyor. Santral ile Güneysu arasında ise böyle bir çalışma yok. Santral yüksek gerilim hattı için kazılan yerlerin üzerindeki 3-5 santimlik bir tamirat karayolu çalışması değildir sanırım.”

NE OLMUŞTU?

Rize Güneysu Gürgen Deresi üzerinde 2010 yılında Baro Enerji tarafından yapımı planlanan Alicik HES projesinin ÇED raporunun iptali için açılan davada bilirkişi incelemesi sonucunda, Rize İdare Mahkemesi, projenin geri dönüşü imkânsız zararlar verebileceği gerekçesiyle ÇED raporunu iptal etmişti.  

Bugün aynı dere üzerinde Karayolları tarafından derenin çevreye zarar vermesini önlemek ve köy yolu için yapılan veya vatandaşa bu şekilde anlatılan perde betonun arkasında Fora İnşaat tarafından HES borusu döşendiği tespit edildi.   

Olaya tanık olan köylüler, “Meğer bizi 'yol yapıyoruz' deyip kandırmışlar. Bu şekilde buna izin veremeyiz” diyerek tepki gösterdiler. Olay üzerine bir araya gelen vatandaşlar topladıkları imzaları ilgili kurumlara şikâyette bulunmuşlardı.

ÖNCEKİ HABER

Tayland'da hükümet karşıtı protestolar OHAL kararına rağmen sürüyor

SONRAKİ HABER

Serbest Veteriner Hekimler: Gıdada bağımsızlığın önemi bir kere daha fark edilmiştir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa