Serbest Veteriner Hekimler: Gıdada bağımsızlığın önemi bir kere daha fark edilmiştir
Dünya Gıda Günü dolayısıyla basın açıklaması yapan Serbest Veteriner Hekimler Derneği, "Pandeminin etkisiyle gıdada bağımsızlığın önemi bir kere daha fark edilmiştir" dedi.
Fotoğraf: Pixabay
Serbest Veteriner Hekimler Derneği, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, insanların yeterli, sağlıklı ve makul fiyatlar ile gıdaya ulaşması sağlanması gerektiği vurgulandı.
Gıdanın 2020'de diğer yıllardan farklı olarak tüm dünyayı sarsan bir pandeminin etkisiyle daha da önemli bir hal aldığına dikkat çekilen açıklamada, "İnsanların sağlıklı ve yeterli gıdayı alım gücü ile orantılı bir şekilde ulaşması gerekliliği anlaşılmış, ülkelerin gıda yönünden kendilerine yetebilmelerinin ne kadar hayati olduğu, gıdada bağımsızlığın önemi bir kere daha fark edilmiştir" ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, "Ülke tarım ve hayvancılığını canlandırcak, herkesin sağlıklı besine makul fiyatlar ile ulaşmasını sağlayacak sistem, kesinlikle tekellerin daha fazla söz sahibi olduğu, tüketici ve üretici arasındaki aracıların daha çok kazandığı, üreticinin yok sayıldığı, tüketicinin tükettiği gıda ile ilgili bilgi edinmesinin sansürlendiği, veteriner hekimlerin bürokrasi altında ezildiği bir sistem olamaz" vurgusu yapıldı.
Gıda dağıtımının, aracıların hâkimiyeti altına girmesiyle kentlerde yaşayanlar için nitelikli gıdaya erişimin gittikçe zorlaştığı belirtilen açıklamada "Mevcut durum üretici ve tüketiciyi direkt küresel serbest piyasanın adaletsiz, acımasız şartlarıyla baş başa bırakıyor. Hayvancılığı yok etme politikalarının önünde bir engel olarak görülen veteriner hekimler, her türlü olumsuzluğa, tecrite ve yoklukla başbaşa bırakılmıştır. Buna rağmen veteriner hekimler canla başla hayvan hastalıklarını çözmek için çırpınmaya devam etmiş, bürokratik engellere rağmen halk sağlığını korumak için can hıraş çalışmışlardır. Daha sonrasında tarım alanında faaliyet gösteren devlet kuruluşlarının özelleştirilmesine başlanmış. Faaliyet gösterdikleri bölgelerde yörenin öncü kuruluşları olan et kombinaları, süt fabrikaları, yem fabrikaları bir bir satılmıştır. Günümüzde ise Türkiye, tarımın liberalizasyonu ve tarımsal kurumların özelleştirilmesi ve ithalatçı politikaya geçişle gıdaya erişim büyük bir çöküş yaşamaktadır" denildi.
Açıklama da son "Ülke insanlarının yeterli, sağlıklı ve makul fiyatlar ile gıdaya ulaşması; ancak güçlü bir ülke hayvancılığı ile dayanışma ekonomisine dayanan, kamudan bağımsız kooperatiflerin üreticinin ve tüketicinin haklarını gözeterek varolmaları ve veteriner hekimlerin mesleklerini icrasının önünde ki engellerin kaldırılması ile mümkündür. Bu pandemi süreci bir kere daha göstermiştir ki Türkiye’nin tarım ve hayvancılık konusununda bağımsızlığının korunması dışında bir seçeneği yoktur. Hayvancılık politikalarının üretici ve tüketicinin haklarının gözetilerek şeffaf bir şekilde yeniden düzenlenmesi zorunludur" ifadelerine yer verildi. (İstanbul/EVRENSEL)