17 Ekim 2020 06:29

Şili'de protestoların yıl dönümü yaklaşırken sokaklarda tansiyon yükseliyor

Şili’de geçen yıl gerçekleştirilen ve pandemiyle birlikte ara verilen hükümet protestoları yeniden başladı. Polisin bir genci köprüden iterek ölümüne neden olması sonrası eylemlerde tepki yükseldi.

Şili'de hükümet protestosu

Paylaş

Şili'de geçen yıl 18 Ekim'de şiddetlenen ve 5 aydan fazla süren hükümet karşıtı protestoların yıl dönümü yaklaşırken yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen halk sokaklara dönüyor.

Başkent Santiago'da eylem yapanların sürekli toplanma yeri haline gelen İtalya Meydanı'nda geçen yıl aylarca süren ve ülkede "sosyal patlama" şeklinde ifade edilen protestoların birinci yılı yaklaşırken binlerce kişi protesto eylemi düzenledi.

Şilililer, öğleden sonra meydanı doldurmaya başladı ve akşam saatlerinde polis halka saldırdı. Polis saldırısı sırasında 7 kişi gözaltına alındı.

Ülkede 2 Ekim'de düzenlenen eylemlerde 16 yaşındaki gencin polis tarafından en az 5 metre yükseklikteki köprünün üzerinden dere yatağına atılması büyük tepki çekmiş ve gösterilerin kitleselleşmesine neden olmuştu.

Görüntülerdeki polis tutuklanmış, "cinayete teşebbüs"le suçlanmıştı.

ŞİLİ'DEKİ GÖSTERİLER

Güney Amerika ülkesi Şili'de gösteriler, başkent Santiago'da günde 3 milyondan fazla kişinin kullandığı metro ücretlerine 6 Ekim 2019'da yapılan zamla pasif olarak başlamış ve 18 Ekim 2019'da da birçok kente yayılmıştı.

Ülkede "sosyal patlama" olarak anılan ve 5 aydan fazla süren gösteriler nedeniyle 23 kişi hayatını kaybetmiş, aralarında polislerin de bulunduğu binlerce kişi yaralanmıştı.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, halkın ekonomik sorunlarını anlayamadığı için özür dileyerek ekonomik yardım paketini hayata geçirmişti. Ardından 8 bakan görevden alınmış; ancak bu adım da halkın taleplerini karşılamamıştı.

Devam eden eylemler nedeniyle diktatör Pinochet'in 1990'da devrilmesinden sonra ilk kez doğal afet söz konusu olmamasına rağmen “acil durum” ilan edilmiş ve güvenliği sağlama görevi orduya verilmişti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Grevleri yasaklanan işçilerin TİS görüşmesi sonuçsuz kaldı

SONRAKİ HABER

45 yıllık inşaat işçisinin mühendislik ve emeklilik hayali göçük altında kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa