Kadıköy'de kadrolu işçiler greve hazırlanıyor
Kadıköy Belediyesinde 210 kadrolu işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yönetimin yüzde 3'e tekabül eden seyyanen zam teklifi nedeniyle tıkandı.
Fotoğraf: Evrensel
Seçil SİNANOĞLU
İstanbul
Kadıköy Belediyesinde Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube üyesi 210 kadrolu işçiyi kapsayan toplu sözleşme, belediye yönetiminin yaklaşık yüzde 3’e tekabül eden seyyanen zam teklifi nedeniyle tıkandı. Enflasyon oranında zam isteyen işçiler, taleplerinin karşılanmaması halinde 23 Ekim’de greve çıkacak. Sözleşmenin kadrolu ve belediye şirketi bünyesindeki tüm işçiler için örnek olacağına dikkat çeken işçiler, dayanışmanın önemine dikkat çekti.
Grev kararına ilişkin görüştüğümüz Kadıköy Belediyesinde çalışan bir kadrolu işçi, “Türkiye’de gerçek enflasyon yüzde 50’ler civarında ama yüzde 12’lerde gösteriliyor. Belediyenin önerdiği zam ise yüzde 3’lerde” dedi. Kriz koşullarında borçlandıklarına dikkat çeken işçi, belediye yönetiminin teklifinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
MAKARNA YÜZDE 100 ZAMLANDI
Bir diğer kadrolu işçi ise her şeye zam geldiğini, 1 liralık dondurmanın bile 4 lira olduğunu ifade ederek “Makarna bile yüzde 100 zamlandı. Eskiden markete gittiğinde 100 liraya bir şeyler alabiliyordun, şimdi iki üç kalem bir şey zor alıyorsun” dedi. Sözleşmede çok fazla şey istemediklerini, makul bir düzeyde, insanca yaşamalarına az çok yetecek bir ücret talep ettiklerini belirten işçi, bu nedenle grev kararı aldıklarını söyledi.
Görüştüğümüz işçi temsilcileri ve sendika yöneticileri bu sözleşmenin tüm belediye işçilerini ilgilendirdiğini, belediyenin, bu sözleşmede en düşüğe razı ederek, tüm toplu sözleşmeleri baskı altına almaya çalıştığını ifade etti. Sözleşmenin sahiplenilmesinin ve dayanışmanın önemine dikkat çeken temsilciler ve sendika yöneticileri, “Sözleşme dönemi bir bütün olarak düşünülmeli. Şimdi hem kadrolu işçilerin hem de tüm belediye işçilerinin greve hazırlanmaları gerekir” dedi.
BELEDİYE YÖNETİMİ ZAM ORANININ DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYOR
Daha önce haziran ayında yapılması planlanan toplu sözleşmeler, yine belediyelerin ortak tutumuyla ertelenmiş, bu arada sözleşme dönemine yetiştirilmek üzere belediyeleri temsil eden SODEMSEN kurulmuş, böylece işçilerin birliği karşısında işverenler kendi birliğini kurmuştu. Kadıköy Belediyesinde ise SODEMSEN ile Genel-İş 1 No’lu Şubenin görüşmelerinde, Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Taslak zam oranı düşürülerek yeniden sunulmazsa görüşmeyeceklerini” söyleyerek masayı terk etmişti. Sendika yöneticileri ise, “Sendikanın görüşmelerin sürmesi için uğraştığını, taslağın işçilerle birlikte, işçilerin en temel talepleri gözetilerek hazırlandığını, işçilerden habersiz, onlara sorulmadan taslaktaki tekliflerin düşürülemeyeceğini, taslağı birlikte tartışarak geliştirebileceklerini, bu nedenle görüşmeye hazır olduklarını” açıkladı.
7 BİN 500 İŞÇİ SÖZLEŞME MASASINDA
Genel-İş 1 No’lu Şube ile belediye başkanlarının yetkilendirdiği işveren sendikası SODEMSEN arasında kadrolu ve belediye şirketi işçilerini ilgilendiren iki ayrı sözleşme süreci yürütülüyor. Belediye şirketi bünyesinde çalışan 2 bine yakın işçiyi ilgilendiren sözleşme ise henüz yeni başladı. Şubenin örgütlü olduğu Kadıköy’de 210, Kartal’da 83, Ataşehir’de 50 kadrolu işçiyi ilgilendiren sözleşme süreci ise sona yaklaşıyor. Kadrolu işçilere önerilen enflasyonun çok altındaki ücret artışı kabul edilmediği için, kadrolu işçilerin örgütlü olduğu belediyelerde ardı ardına grev kararları alınıyor. Bu süreçte yaşananlar 3 belediyede çalışan ve 7 bin 200 belediye şirketi işçisini de yakından ilgilendiriyor. 3 belediyede sözleşme süreci içinde olan işçi sayısı toplam 7 bin 500.