Karma sergi: Hâlâ Hayattayım
Bozlu Art Project, 27 Ekim-26 Aralık tarihleri arasında “Hâlâ Hayattayım” başlıklı karma sergiye ev sahipliği yapacak.
“Hâlâ Hayattayım” sergisinden.
Bozlu Art Project, 27 Ekim-26 Aralık tarihleri arasında “Hâlâ Hayattayım” başlıklı karma sergiye ev sahipliği yapacak. Küratörlüğünü Özlem İnay Erten’in yaptığı sergi, sanat tarihinde yüzyıllar boyunca sanatçının varlığının izi sayılan “otoporte” temasından hareketle, sonlu bir varlık olduğunu bilen insanoğlunun yaşamı boyunca süren var-kalma çabasını günümüz perspektifinden sorguluyor. Sergide; Kerem Ağralı, Ali Alışır, İlgen Arzık, Sinan Demirtaş, Evren Erol, Tülay İçöz, Kazım Karakaya, Meliha Sözeri ve Gamze Taşdan’ın yapıtlarının yer alıyor.
Sergi, ilhamını ünlü ressam Edvard Munch’un 1919 tarihli “İspanyol Gribi ile Otoportre” ve “İspanyol Gribi’nden Sonra Otoportre” isimli resimlerinden alıyor. Munch’un, milyonlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan İspanyol Gribi’ne yakalanmasının ardından yaptığı bu otoportreler, sanatçının hastalık sürecindeki ruh halinin ifadesini ve sonrasını içerdiği kadar, içinde yaşadığı toplumun çığlığını da aksettiren bir ayakta kalma mücadelesinin izini sürmemize olanak tanıyor.
Serginin küratörü Özlem İnay Erten, serginin ortaya çıkış süreci hakkında “İnsanlığın başına ender gelen bir salgınla karşı karşıya kalıp evlerimize çekildiğimiz pandemi sürecinde kendimizle yüzleştiğimiz kadar çevremizle olan ilişkilerimizle ve belki de dünyamızın sonunu getirecek çevresel sorunlar ile de yüzleştik. Bu içe bakış ve yüzleşme hali varoluşumuza dair yeni bir ‘ben’ yarattı, şimdi bu yeni ‘ben’i tanımlama zamanı diyorum. Tüm yaşadıklarımız benliğimizi ne denli parçalasa da ondan yine anlamlı bir bütün yaratmanın ve hayatta kalmanın yollarını arıyoruz. Hâlâ yaşadığımız belirsizlik duygusunun verdiği kaygılar, hayal gücümüzü nasıl kışkırtacak ve tüm dünya ile birlikte hissettiğimiz tarifi çok zor bu duygulara en çok tanıdığımızı sandığımız kendi bedenimiz üzerinden nasıl bir bakış sunacağız gibi sorulardan hareketle bu sergiyi oluşturduk.” ifadelerini kullanıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)