Geyve'nin siluetini RES'lerle yok edecekler
Sakarya'nın Geyve ilçesinde yaşayanlar, Doğancıl Mahallesi'ne kurulması planlanan RES'lerin doğa sporları, kamp ve yürüyüş alanı olan bölgeyi yok edeceğini söylüyorlar.
Fotoğraf: Ömer Karataş/Evrensel
Özer AKDEMİR
Sakarya'nın Geyve ilçesine bağlı Doğancıl Mahallesi'nin Kılıçkaya mevkiinde kurulması planlanan rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı mücadele eden yöre halkı, RES'lerin doğa sporları, kamp ve yürüyüş alanı olan bölgeyi yok edeceğini dile getiriyorlar.
Şirketin RES'ler için hazırlatıtğı ornitolojik-ekolojik raporda imzası bulunan isimler hakkında başka RES projeleri için sahtecilik iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuştu.
October 19, 2020
GEYVE'NİN SİLÜETİ YOK OLACAK
Geyve'de uzun yıllardır doğa sporları ve yürüyüş grupları içerisinde yer alan Ömer Karataş, RES'lerin kurulmasının planlandığı alanda zaten inşaatı tamamlanmış 7 RES'in bulunduğunu belirterek, "Bu bölge, Kılıçkaya Geyve ile özdeşleşmiştir. İlçenin siluetini oluşturur bu tepeler. Ülkenin her yerinden dağcılık, kamp ve yürüyüş grupları her yıl buraya gelir" dedi.
RES'lerin imar planlarının halen askıda olduğunu belirterek şirketin ruhsatlarını tamamlamadan çalışmalara başladığını ileri süren Karataş, "Ben ve arkadaşlarım tatillerimizi bile dağlarda, yaylarda kamp yaparak geçiririz. Bölge bize oldukça yakın. Buranın haklı olarak yok olmasını istemiyoruz" dedi.
DOĞADAKİ TAHRİBATI GÖRÜNTÜLEDİLER
Şirketin çalışmalarını yerinde görüntüleyen Karataş ve arkadaşları tepenin üzerinde bulunan ağaçların kesildiğini ve iş makineleri ile dümdüz edilen alandan kamyonlarla hafriyat çekildiğini fotoğrafladılar.
Kılıçkaya'nın zirvesinin alıç ağaçları ile dolu olduğunu belirten Karataş, bu ağaçların çoğunun yok edildiğini söyledi.
Kılıçkayanın eski uygarlıklara ev sahibi yaptığını dile getiren Karataş, bölge halkının "Baş Erenler türbesi" olarak adlandırdığı üç adet mezarın da bu bölgede bulunduğunu ifade etti.
Şirketin yol güzergahında ki köylünün arazilerine izinsiz girdiğini söyleyen Karataş, bu nedenle beş köylünün dava açtığını iddia etti.
TOPLAM 25 RES YAPILACAK
Hacim Enerji A.Ş. adlı şirket tarafından Sakarya'nın, Geyve ve Karapürçek İlçeleri sınırları içerisinde bulunan tepelere yapılacak olan RES'ler için hazırlanan ÇED başvuru dosyasında, RES'lere 2011 yılında ÇED Gerekli Değildir kararı verildiği görülüyor.
İlk başvuruda 50 RES direği öngörülen proje şu an için halihazırda inşaat faaliyetleri süren 11 RES direğine ilave orman arazisi içinde kalan alanlarda 14 yeni direk eklenerek 25 RES'i içeriyor.
İnşaatı süren 50,1 MWm/50 MWe kapasitedeki 11 türbinin 2020 sonu gibi işletmeye alınması hedeflendiği belirtilen ÇED başvuru dosyasında 14 tribün daha ilave edilerek toplam 129,9 MWm/129,8 MWe ulaşılmanın hedeflendiği ifade ediliyor.
ORNİTOLOJİK-EKOLOJİK RAPORU HAZIRLAYANLAR İÇİN "SAHTECİLİK" İDDİASI
Dosyada Geyve RES kapsamında "ÇED Gerekli Değildi" kararı alınan türbinler için 2013 tarihinde "Ornitolojik-Ekolojik Değerlendirme Raporu" hazırlandığı, bu raporun uygun bulunduğu ileri sürülüyor.
ÇED başvuru dosyasının 35 numaralı ekinde bulunan "Ornitolojik-Ekolojik Değerlendirme Raporu" incelendiğinde, raporu hazırlayan isimlerin tanıdık olduğu görülüyor.
Daha önce Bodrum ve Çeşme'deki RES'lerle ilgili açılan davalar sürecinde RES şirketi tarafından Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından hazırlandığı belirtilerek mahkemeye sunulan raporların aslında üniversite tarafından değil, bir danışmanlık şirketince hazırlandığı müfettiş raporlarıyla belgelenmişti.
Raporu hazırlayan öğretim görevlilerinin aynı usulsüzlüklerle 100’e yakın rapor ürettikleri iddia edilirken, RES davalarına bakan hukukçular bu raporları hazırlayan öğretim üyeleri ile ilgili “Özel Evrakta Sahtecilik, Çevreyi Kirletme ve İmar Kirliliğine Yol Açma Suçları ve Çevre Kanunu’na Muhalefet” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunmuşlardı.
Suç duyuruları bu isimlerin üniversiteden izin aldıkları gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlanmıştı.
Geyve RES projesinin sahibi Hacim Enerji A.Ş. tarafından Antalya Sanayi Teknolojileri Yazılımı AR-GE Danışmanlık Çevre ve Enerji Tic. A.Ş.'ye (ASTEC AŞ) hazırlatılan raporun kapağında yer alan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ifadesi ve kapağın en üstündeki Akdeniz Üniversitesi logosu raporların sanki üniversite tarafından hazırlandığı algısını doğuruyor.
Ornitolojik-Ekolojik Değerlendirme Raporu’nu hazırlayan isimler de Çeşme ve Bodrum'daki dava konusu raporları hazırlayanların çoğu aynı isimler.
"KUŞ ÖLÜMLERİNİ ÖNLEMEK İÇİN PERVANELERİ BOYADIK"
Yerleşim yerlerine en yakın olan T25 türbinü Yayla mahallesindeki evlere 565 metre uzaklıkta.
ÇED dosyasında "Ekolojik Etkiler" başlığında kuşların tribünlere ölümleri ile ilgili değerlendirmeler yapılırken kaynak gösterilmeden Avrupa ve Birleşik Amerika'da yapılan çalışmalarda, ortalama çarpışma sayısının türbin başına yıllık iki kuştan fazla olmadığı sonucuna ulaşıldığı ileri sürülüyor.
Raporda şu ifadelere yer veriliyor:
"Bu rakamlar her yıl böcek zehri, trafikteki araçlar tarafından öldürülen ve binalara çarparak ölen milyonlarla kıyaslanamaz. Kuşların pervanelere çarpması sonucu ölümlere yol açmasını engellemek üzere, rüzgar türbini üreten firmalar pervane tasarımında değişikliğe gittiler, kuşlara görünür ya da pervane boyunu arttırarak dönme hızı azaltıldı. Günümüzde bu basit önlem sayesinde kuşların telef olması büyük ölçüde önlenmiştir."