Evrensel için yeni bir dönem
19 Ekim 2020 11:57
/
Güncelleme: 21:14

HDP’li Paylan: Asgari ücret 4 bin TL olabilir, kaynak yandaşa akan milyarlarda

Bütçe önerilerini açıklayan HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan: Kaynak yazlık, kışlık saraylarda, 5 yandaş müteahhitte giden kaynaklarda.

HDP’li Paylan: Asgari ücret 4 bin TL olabilir, kaynak yandaşa akan milyarlarda

Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

AKP-MHP tarafından hazırlanan bütçe teklifinin Meclise sunulmasının ardından bütçe önerilerini açıklayan HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan halkçı bir bütçe ile asgari ücretin 4 bin TL, en düşük emekli maaşının 2 bin 500 TL olabileceğini ve geliri olmayan vatandaşlara en az bin TL destek sağlanabileceğini söyledi. Bütçe görüşmelerinde AKP-MHP kanadından kendilerine ‘kaynak nerede’ sorusu sorulduğunu söyleyen Paylan, “Yazlık, kışlık, uçan, yüzen Saraylara giden, 5 yandaş müteahhitte giden kaynakları durdurabilir, savaş ve savunma kaynaklarını düşürebilirsek bütün bu adımları atabiliriz” dedi.

PAYLAN: SARAY HEPİMİZE DEĞİL, YÜZDE 1’E ÇALILAN BÜTÇE HAZIRLADI

HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, partisinin bütçe teklifini açıkladı.

HDP İstanbul il örgütünde konuşan Paylan, AKP-MHP’nin bütçe önerilerini Meclise sunduğuna belirterek, açıklanan bütçe ile 202 yılında da vergileriler yoksullardan toplanacağını ve bu vergilerin “Saraylardan, savaşlardan ve yandaşladan yana kullanılacaktır” dedi.

Bütçede verilen sözlerin vatandaşların nasıl bir yaşam süreceğini belirleyeceğini söyleyen Paylan, “Saray, 2021 yılı bütçesinde yaptığı tercihlerle, kimlerden vergi toplayacağına, toplanan vergileri kimlere ve nerelere aktaracağına karar verdi! AKP-MHP ittifakı 2021 bütçesinde de tercihini; Saraydan, Savaştan ve Yandaştan yana kullandı. Saray, hepimize değil, yüzde 1’e çalışan bir bütçe hazırladı. Saray’ın bütçesi; emek sömürüsünün, gelir adaletsizliğinin, bölgesel eşitsizliğin, doğa katliamının, cinsiyet ayrımcılığının bütçesidir” diye konuştu.

ÖNCELİKLERİ SIRALADI: EMEKÇİDEN YANA VE BARIŞÇI OLURSA

“2021 bütçesi ‘halkın bütçesi’ olsun!” diyen Paylan ardından önerilerini … madde ile sıraladı:

  • Kamu kaynaklarıyla tüm vatandaşlar ekonomik güvenceye alınır. Savaşa, Saraya, yandaşa akan kaynaklar, halkımızı ekonomik güvenceye almak için kullanılır. Halkın Bütçesi, tüm vatandaşların ve göçmenlerin temel ihtiyaçlarını güvence altına alır. Halkın temel ihtiyaçları, kamu tarafından, nitelikli ve ücretsiz bir şekilde sunulur. Yüzde 1’e değil, herkese ekonomik güvence sağlayacak bir bütçe mümkün!
  • Savaş politikalarının tercih edilmesi, bütçede savaş harcamalarına ayrılan payı 6 yılda, 4 kat artırdı. Kaynaklar; silahlara, tanklara, füzelere harcandı. Kürt sorununun, Ege ve Kıbrıs sorununun, Karabağ sorununun demokratik ve barışçı çözümüyle, kaynaklar savaşa değil, halkın temel ihtiyaçlarını güvence altına almak için kullanılacak.
  • AKP-MHP ittifakı, emekçiden değil, büyük sermayeden yana olmayı tercih etti. İşçiyi, çiftçiyi, memuru, esnafı ve emekliyi bütçeye ‘yük’ olarak gördü. Halkın Bütçesi’yle; emekçiler, memurlar, esnaflar, çiftçiler, işsizler ve emekliler bütçeden hakkı olanı alacak. Gelir eşitsizliğini azaltan, emekten yana bir bütçe mümkün!
  • Doğayı rant nesnesi olarak gören zihniyet çevreyi talan etti. Yanlış madencilik ve enerji politikaları doğayı katletti. Rant hırsıyla, doğa tahrip edildi. Halkın Bütçesi; iklim krizine duyarlı, insan ve doğayı karşı karşıya getirmeyen, doğayı tekel kârlarına feda etmeyen bir bütçe olacak.
  • Kadının eşitlik taleplerine cevap vermeyen, kadın haklarını ve emeğini yok sayan AKP-MHP ittifakı bütçe tercihleriyle eşitsizliği ve adaletsizliği artırdı. Halkın Bütçesi, kadın-erkek eşitliğini esas alacak. Bütçenin tüm alanlarında, cinsiyetler arası eşitsizliği ortadan kaldıracak biçimde bütçeleme geliştirilecek.
  • Halkın Bütçesi’nde sosyal politikalar yardım olarak değil, hak olarak uygulanacak. Bütçede sosyal politikalara ayrılan kaynak artırılacak. Temel ihtiyaçlar kamu tarafından ücretsiz olarak sunulacak. 
  • Halkın bütçesi, doğrudan halkın ve sivil toplum örgütlerinin talepleriyle düzenlenir. Halkın Bütçesi, bölgesel eşitsizlikleri azaltır. Halkın Bütçesi, yerel yönetimlere daha çok kaynak aktarır. Halkın bütçesi, bölgesel eşitsizlikleri iyileştirici, üretimi destekleyici, alt yapıyı güçlendirici, istihdamı artırıcı ve yoksulluğu azaltıcı politikaları esas alır. 
  • COVID-19 pandemisi, sağlık sisteminde piyasalaşmaya izin vermeyen, halk sağlığını önceleyen bir bütçeye duyulan ihtiyacı tekrardan ve sarsıcı bir biçimde ortaya koydu. Halkın Bütçesi, sağlık sektöründe özelleştirme ve piyasalaştırmaya son verecek, sağlık emekçilerinin içinde bulunduğu tüm zorlu koşullar ve gelir farkından doğan eşitsizlikler ortadan kaldırılacak. Halkın Bütçesi’nde, tüm sağlık hizmetleri; kamusal, nitelikli, erişilebilir ve tamamen ücretsiz olacak. 

ASGARİ ÜCRET EN AZ 4 BİN TL OLABİLİR…

Paylan önerilen adımların atılması durumunda hayata geçirilebilecek uygulamaları anlattı:

  • Geliri olmayan her vatandaşın ve göçmenin aylık en az bin TL geliri olabilir.
  • Asgari ücret, vergiden muaf ve net 4 bin TL olabilir.
  • En düşük emekli maaşı en az 2 bin 500 TL olabilir.
  • İhtiyaç sınırına kadar; elektrik, su, doğalgaz ve internet ücretsiz olarak sağlanabilir.
  • Yoksulluk sınırının altında gelire sahip vatandaşlar, şehir içi toplu taşımadan ücretsiz yararlanabilir. 
  • Engelli bireyleri, ekonomik ve sosyal yaşamda dezavantajlı hale getiren, negatif ayrımcılığa sebep olan tüm politika ve uygulamalar ortadan kaldırılabilir. 
  • Hiçbir geliri olmayan yaklaşık 10 milyon ev emekçisi kadın var. Ev içi emeği görülmeyen kadınların sağlık ve emeklilik primleri bütçeden ödenebilir.
  • Tüm sağlık hizmetlerinin vatandaş ve göçmenler için, tüm sağlık hizmetleri kamusal, nitelikli, erişilebilir ve tamamen ücretsiz olabilir.
  • Çocukların ve gençlerin; ücretsiz, nitelikli, bilimsel ve anadilinde eğitim alması sağlanabilir.
  • Milyonlarca vatandaşımız emeklilikte yaşa takılmış durumda. Prim gün sayılarını ve sigortalılık sürelerini doldurmuş olmalarına rağmen yaş kriterine takıldıkları için emekli olamayan milyonlarca vatandaşın mağduriyeti ortadan kaldırılabilir.
  • Tüm memur ve memur emeklilerinin yaşam standartlarını yükseltecek olan 3.600 ek gösterge düzenlemesi hayata geçirilecek.
  • Küçük esnaf ve çiftçi borç batağında. Küçük esnafın vergi ve kredi borçları faizsiz ve uzun vadeli olarak yeniden yapılandırabilir.
  • Yüz binlerce öğretmen atama bekliyor. Atama bekleyen öğretmenler, öğrencileriyle buluşacak. İlk etapta 200 bin öğretmenin ataması yapılabilir.
  • Milyonlarca gencin, iş sahibi bile olmadan hayata borç yükü altında başlamasına sebep olan Kredi ve Yurtlar Kurumu’na olan kredi borçları silinebilir. Ve gençlere en az bin TL burs verilebilir. Gençlere şehir içi toplu taşıma ücretsiz olabilir.
  • Kadınların toplumsal sorunlarının kalıcı bir şekilde çözülebilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesi ve kadına yönelik şiddetle kararlı bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla Kadın Bakanlığı kurulabilir.
  • Kadınların çalışma hakkını desteklemek, kişisel ve sosyal hayatlarındaki alanlarını Kamu İhale Sistemi, kadın istihdamındaki cinsiyet temelli ayrımcılığı ortadan kaldıracak biçimde düzenlenebilir.
  • Bütün vatandaşlar vergi veriyor. Bu nedenle pek çok bakanlıktan fazla bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi, bütün inanç kurumlarının hizmetine sunulabilir.

KAYNAK YAZLIK-KIŞLIK SARAYLARDA, YANDAŞA AKTARILAN MİLYONLARDA…

Her bütçe görüşmesi döneminde önerileri sıraladıktan sonra AKP’den ‘kaynak nerede’ sorusu geldiğine dikkat çeken Paylan şunları söyledi: “AKP yazlık kışlık, uçan, yüzen Saraylara para harcıyor, ama kaynak yok diyor. 5 yandaş müteahhitte bütçenin çok önemli bir kalemini harcıyor ama kaynak yok diyor. Köprülere, tünellere yolara geçiş garantileri veriyor ama kaynak yok diyor. Kaynak var, ama kaynaklar Saraylara, savaşlara ve yandaşlara aktarılıyor. Bütçe tercihlerini değiştirerek kaynak yaratılabilir. Örneğin EYT’Lİ milyonlarca vatandaş var. Yazlık, kışlık, yüzen uçan Saraylar var. Bu Saraylar satılarak yaratılan kaynaklar halk için kullanılabilir. Geçmediğimiz otoyolların, tünellerin geçiş garantileri iptal edilirse EYT’liler emekli olabilir. Ataması yapılmayan yüz binlerce öğretmenimiz var, atamaları yapılmıyor ve kaynak yok deniyor. İktidarın depoda tutup çürümeye terk ettiği S-400’leri satarak 200 bin öğretmenin atamasını yapabiliriz. Yandaş şirketlere akan vergi muafiyetlerini, vergi aflarını iptal edersek asgari ücreti 4 bin TL’ye çıkarabiliriz. Daha sıralanabilecek sayısız örnek var. Bütün bunların olabilmesi için bütçe tercihlerinin değiştirilmesi gerekiyor.”  (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et