19 Ekim 2020 12:10

TTB ve Türkiye Psikiyatri Derneği uyardı: Sağlık çalışanlarında bıçak kemiğe dayandı

Sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu ve ruhsal durumlarına dikkat çekmek için ortak açıklama yapan TTB ve TPD, "Sağlık çalışanları tükendiğinde yerleri doldurulmaz" uyarısı yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), aylardır süren koronavirüs (Kovid-19) pandemisine karşı mücadele eden sağlık emekçilerinin tükendiğine dikkati çekerek artık gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Sağlık çalışanları için en büyük risk faktörünün iş yükü olduğunu belirten TPD Başkanı Ömer Böke, "Tükenmişlik hemen düzeltebileceğimiz bir şey olmuyor; zamana, istirahate, risk faktörlerinin ortadan kalkmasına ihtiyacımız var" dedi. Türkiye’de önlemlerin yurttaşa bırakılması ve pandemiyi hastanede karşılama stratejisi nedeniyle sağlıkçılarda tükenmişliğin yaygınlaştığına dikkat çeken Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Biriminden Kerem Laçiner de "Bıçak kemiğe dayanınca" kendilerine başvurulduğunu ve genellikle sağlıkçılarda depresyonla karşılaştıklarını aktardı.

"TÜKENMİŞLİK HEMEN DÜZELTİLEMİYOR"

Böke, dernek olarak başından beri sağlık çalışanlarının psikososyal desteğe ihtiyacı olduğu uyarısında bulunduklarını söyleyerek “Süreç uzadıkça sağlık çalışanları arasında tükenme artacak. Bu durumda bütün toplum çaresiz kalacak” uyarısında bulundu.

İş yüküne bağlı olarak ortaya çıkan tükenmişlik sendromunda, duyarsızlık, duygusal yorulma ve başarısızlık endişesiyle karşılaştıklarını aktaran Böke, “En büyük risk iş yükünün fazla olması. Sadece süre değil, yoğun bakım hastasıyla ilgilenmek, hastanın kötüleşmesine tanık olmak sağlıkçıları yoruyor. Kontrolün sağlıkçıda olmaması, yarın hangi serviste çalışacağını bilmemesi, adaletsiz görevlendirmeler çok etkili. Buna karşı en önemli şey maddi ve manevi anlamda takdir edilme. Tükenmişlik hemen düzeltebileceğimiz bir şey olmuyor; zamana, istirahata, risk fakörlerinin ortadan kalkmasına ihtiyacımız var” dedi.

"SİSTEMATİK ÖNLEMLER ALINMALI"

Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi Koordinatörlerinden Kerem Laçiner  ise sağlık çalışanlarının ne beden enerjisinin ne de ruhsal gücünün sonsuz olmadığına vurgu yaparak “Salgın sürecinde sağlık çalışanları için yeterli önlem alınmadı ve en çok ihtiyaç duydukları dönemde ailelerinden uzak kaldılar. Türkiye’de önlemlerin yurttaşa bırakılması ve pandemiyi hastanede karşılama stratejisi nedeniyle yüksek sorumluluk yüklenen sağlıkçıların tükenmişlik sendromu da arttı” diyerek bu durumun emekliye ayrılan ve istifa edenlerin sayısını da artırdığına dikkat çekti.

"BİZE GELİYORLAR"

Kendilerine yapılan başvurularda genelde ağır depresyon durumuyla karşılaştıklarına dikkat çeken Laçiner, “Emin olabilirsiniz ki bıçak kemiğe dayanınca bize başvuruyorlar. Bu durumda hem iş verimleri düşüyor, hem de ciddi ikilemler yaşıyorlar. Ağır depresyondaki bir hekim ‘İzin alırsam acaba arkadaşlarımı yalnız bırakır mıyım’ kaygısı yaşıyor” dedi. Laçiner, bu nedenle ruh hekimlerinin hastane pandemi kurullarında yer almasını, sağlık çalışanlarını izlemelerini ve sağlık çalışanlarının korunması için sistematik önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı da daha fazla sağlık çalışanı hastalanmadan, hayatını kaybetmeden ve ruhsal anlamda etkilenmeden salgını aşmayı istediklerini ifade ederek “Tükenmelerini engellemek gerekiyor. Bunun için de sağlık ortamının düzenlenmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve sosyal destek mekanizmalarının işler hale gelmesi gerekiyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İskender Bayhan: KKTC'de çözümün değil, çözümsüzlüğün büyüyeceği bir süreç olacak

SONRAKİ HABER

İnti İllimani ile Şili referandumu üzerine: Neoliberalizmin laboratuvarında patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa