Süleyman Soylu’nun Baskın Oran’a hakaretleri yargıya göre ifade özgürlüğü!
İstinaf mahkemesi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Prof. Dr. Baskın Oran’a bir yazısı nedeniyle yönelttiği "alçak" ve "uşak" hakaretleri ile ilgili cezaya yer olmadığı kararı verdi.
Süleyman Soylu fotoğrafı: DHA, Baskın Oran fotoğrafı: Evrensel
Prof. Dr. Baskın Oran’a, 2017 yılındaki ‘Kürtler Üzerine Bazı Trajikomik Deneyler’ başlıklı yazısı nedeniyle hakarette bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında, istinaf mahkemesi de cezaya yer olmadığına karar verdi.
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Prof. Dr. Baskın Oran’a yönelik ‘alçak’ ve ‘uşak’ ifadelerinin düşünce özgürlüğü kapsamı içinde kaldığına hükmetti. İstinaf mahkemesi böylece Baskın Oran’ın manevi tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını onamış oldu.
Gazete Duvar’da yer alan habere göre dava süreci, Emekli Öğretim Üyesi Baskın Oran’ın 23 Haziran 2017’de hiçbir yorum taşımaksızın birbiri ardına kronolojik olarak sıralanmış gazete haberlerinden oluşan ‘Kürtler Üzerine Bazı Trajikomik Deneyler’ başlıklı yazısıyla başladı. İçişleri Bakanı Soylu, söz konusu yazıyla ilgili olarak Twitter hesabından “Kendisini ilim adamı diye pazarlamış yazısının her kelimesini alçakça kurgulamış bir uşak Baskın Oran hakkında suç duyurusunda bulunuyorum” paylaşımı yaptı.
BASKIN ORAN: BU İFADELERİ BEN ONA KULLANSAM NE KARAR VERECEKSENİZ, AYNI KARARI VERİN
Soylu’nun bu paylaşımının ardından İstanbul Başsavcılığı da, Baskın Oran hakkında soruşturma açtı. Savcılık soruşturma sonunda, yazıda suç unsuru bulunmadığını belirterek, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Prof. Dr. Baskın Oran, karar üzerine Soylu hakkında, kendisine ‘alçak’ ve ‘uşak’ diyerek kişilik haklarını zedelediği için Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesinde manevi tazminat davası açtı. Prof. Dr. Oran duruşmada “Bana davalının tweetiyle yöneltilen sözlerin, benim tarafımdan davalıya aynen yöneltilmesi halinde ne karar verecek idiyseniz, o şekilde karar vermenizi talep ediyorum.” dedi.
Mahkeme, Oran’ın tazminat davasını reddetti. Mahkeme kararında, Baskın Oran’ın makalesinden ‘bildiri’ diye bahsedilmesi, söz konusu yazının heyet tarafından okunup okunmadığı sorusunu beraberinde getirdi. Baskın Oran bunun üzerine davayı istinaf mahkemesine taşıdı. Oran’ın başvurusunda, “Bakan Süleyman Soylu’nun eleştirisi varsa bunu hakaret etmeden de yapabileceği” ifade edildi. Ancak Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin ret kararının kaldırılmasını oy birliğiyle reddetti. Mahkeme, ‘alçak’ ve ‘uşak’ sözlerinin ‘ifade özgürlüğü’ sınırları içinde olduğunu söyledi. Oran, istinaf mahkemesinin kararını temyiz talebiyle Yargıtaya taşıdı. (HABER MERKEZİ)