20 Ekim 2020 09:16

İnsan Hakları Ortak Platformu: Tahir Elçi davası cezasızlıkla sonlanmamalı

İnsan Hakları Ortak Platformu tarafından Tahir Elçi davası ile ilgili yapılan açıklamada, "Hayatını cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir Elçi’nin öldürülmesi asla cezasız kalmamalıdır" denildi.

Fotoğraf: Fırat Topal/EVRENSEL

Paylaş

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP), Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine dair davanın öncesinde yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Hayatını cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir Elçi’nin öldürülmesi asla cezasız kalmamalıdır" denildi.

İHOP, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine dair davanın öncesinde yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 5 yıl önce öldürülen Elçi’nin, "her ne pahasına olursa olsun barış ve insan hakları için yılmadan mücadele veren ve bu nedenle ‘Barışın Elçisi’ olarak anılan bir hak savunucusu olduğu" ifade edildi. Açıklamada, "1990’lardan itibaren işkence gören, zorla kaybedilen, yerlerinden edilen binlerce insanın haklarını savundu. Birçok hak ihlalinde mağdurları yerel mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde korkusuzca temsil etti, haklarını aramaları için çalıştı. Diyarbakır barosu başkanı olduğu yıllarda insan hakları örgütleriyle birlikte çalışarak bu faaliyetlerini sivil toplum içerisinde de devam ettirdi. Aynı zamanda çok sayıda insan hakları örgütünün kurucu üyelerindendi" denildi.

"ISRARLA SÜREGİDEN ŞİDDETİN SONA ERMESİ ÇAĞRISINDA BULUNDU"

Elçi’ni 14 Ekim 2015’te bir televizyon programında yaptığı konuşmanın ardından hedef gösterilmeye başlandığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gözaltına alındı, hakkında soruşturma açıldı, hızlıca hazırlanan bir iddianameyle üzerindeki tehdit daha da derinleşti. Ölüm tehditleri almaya başladı. 26 Kasım 2015 günü, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare yaşanan bir çatışmada zarar gördü. Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 günü Diyarbakır Barosu adına bir basın açıklaması yapmak için Dört Ayaklı Minare önüne geldi. Yaptığı açıklamada Tahir Elçi ısrarla süregiden şiddetin sona ermesi çağrısında bulundu: Biz bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış, bu kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz."

Açıklaması tamamlandıktan hemen sonra sokakta çatışma çıktı. Tahir Elçi başına isabet eden tek kurşunla hayatını kaybetti. Fakat dava mahkeme önüne ancak beş yıl sonra geldi. Olay yeri incelemesinin 111 gün boyunca yapılmaması nedeniyle delil bütünlüğünün bozulması, görgü tanıklarının ve olay yerinde silahlarıyla ateş ettikleri kamera kayıtlarıyla sabit olması nedeniyle potansiyel şüpheli olan kolluk görevlilerinin ifadelerinin olayın üzerinden aylar geçtikten sonra alınması ve hatta olayla ilgili bilgi sahibi olabilecek bazı kamu görevlilerinin hiç dinlenmemiş olması soruşturmanın sağlığı ve güvenirliliği açısından şüphe uyandırdı."

BEŞ YIL SONRA İDDİANAME HAZIRLANDI

Açıklamada Tahir Elçi davasının öncesinde yaşananlar şöyle aktırıldı:

"Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından, soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi için Diyarbakır Barosunda kurulan soruşturma komisyonundaki avukatlar, taleplerinin karşılanmaması ve soruşturmanın tıkanma aşamasına gelmesi üzerine 2016 yılında görüntülerin incelenmesi için Goldsmiths Londra Üniversitesi bünyesinde çalışan bir araştırma ajansı olan Forensic Architecture’a başvurdu. Adli incelemeler konusunda uzman olan bu kuruluşun ses ve görüntüler üzerinde yaptığı teknik analizlerin sonuçları 2018 yılının sonunda Diyarbakır Başsavcılığına sunuldu. Farklı açılardan çekilen videolardaki ses ve görüntüleri eşleştirerek Tahir Elçi’nin vurulduğu zaman aralığında kaç atış sesi duyulduğu ve bu seslerinin hangi silahlara ait olduğuna ilişkin tespitler yapan bu çalışma sonucunda olay yerindeki polis memurlarına yönelik kuvvetli suç şüphesine işaret edildi. Üç şüpheli polis memurunun soruşturmaya dahil edilmesi ve neredeyse beş yılın ardından iddianamenin Mart 2020’de mahkemeye sunulması adalete erişme yolunda geç de olsa bir başlangıç oldu."

"İCRAİ VE İHMALİ EYLEMİ OLAN TÜM KAMU GÖREVLİLERİ DAVAYA DAHİL EDİLMELİ"

Tahir Elçi’nin, faili meçhuller, işkence, yaşam hakkı ihlalleri ve cezasızlığa karşı yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin en değerli insan hakları savunucularından ve hukukçularından olduğunun altı çizilen açıklamada, "Hayatını gerçekleri açığa çıkarmaya adamıştı. Türkiye insan hakları hareketini derinden yaralayan bu cinayetin tüm yönleriyle açığa çıkarılıp cinayette icrai ve ihmali eylemi olan tüm kamu görevlilerinin davaya dahil edilmesi ve Tahir Elçi’nin öldürülmesinin cezasız kalmaması çağrısında bulunuyoruz. Hayatını cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir Elçi’nin öldürülmesi asla cezasız kalmamalıdır" denildi.

İnsan Hakları Ortak Platformu şu örgütlerden oluşuyor: Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Yurttaşlık Derneği. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dilovası Systemair HSK fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi iki işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Pervin Buldan: İktidar İstanbul Sözleşmesini tartışmamalı, uygulamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa