20 Ekim 2020 10:40

Sınır Tanımayan Gazeteciler, TCK 299'un kaldırılmasını istedi: Kötüye kullanılıyor

RSF, "Cumhurbaşkanı’na hakaret"i düzenleyen TCK 299. maddesinin yürürlükten kaldırılması için çağrı yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) “Lèse-Majesté”(*) düzenlemesi olarak nitelendirdiği “Cumhurbaşkanı’na hakaret”e dair TCK 299. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını istedi ve “Düzenleme muhalefeti susturmak için kötüye kullanılıyor” dedi.

RSF yaptığı açıklamada BirGün gazetesi Köşe Yazarı Erk Acarer’in TCK’nın 299. maddesinden yargılanacağını hatırlatarak maddenin yürürlükten kaldırılmasını çağrısını yineledi.

"SİSTEMATİK OLARAK KÖTÜYE KULLANILIYOR"

Gazetecilerin haberlerinde, makalelerinde ve kitaplarında yazdıklarına karşı kullanılan 299. maddenin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımını kolaylaştırmak amacıyla 2005 yılında yapılan reformlara ve Türkiye'nin çağrısına rağmen cezanın kanununda yer aldığını aktaran RSF; Erdoğan'ın 2014'te cumhurbaşkanı olmasından bu yana, RSF'nin Türkiye temsilcisi 100'den fazla medya temsilcisinin yargılanmasını gözlemlediği; bunlardan 61'ine 299. madde uyarınca hapis cezası verildiği (bazen askıya alındı) veya 1.200 avro para cezası verildiği bilgisini paylaştı.

RSF uygulamada Türkiye mahkemelerinin yazarlara, muhabirlere, köşe yazarlarına ve editörlere zulmetmek için sürekli ve sistematik olarak bu maddeyi kötüye kullandığını aktardı ve “Son altı yılda, Sedat Ergin (Hürriyet), Özgür Mumcu (eski Cumhuriyet köşe yazarı), Can Dündar (eski Cumhuriyet editörü şu anda Almanya'da kendi kendine sürgünde yaşıyor), Barış İnce (BirGün) ve Ahmet Altan gibi önde gelen medya figürleri (eski Taraf editörü) yargılandı.” dedi.

LÈSE-MAJESTÉ YASASI

Gazetecilerden bazılarının cumhurbaşkanının otoriter kişiliğini ya doğrudan ya da başkalarının eleştirilerini aktararak eleştirdiği vurgusu yapan RSF; Gazeteci Hasan Cemal’in, muhalif siyasetçi Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a “diktatör” olarak atıfta bulunmasından alıntı yaptığı için Mart 2017’de yaklaşık bir yıl hapis cezasına çarptırıldığını hatırlattı.

RSF açıklamasına şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, 299. madde kapsamındaki tüm kovuşturmalara rağmen, 2 Eylül'de yeni yargı yılının başlangıcı münasebetiyle yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ifade özgürlüğü konusunda kaydettiği ilerlemeden övündü. ‘Mevzuatımızda, ifade özgürlüğünün bir bileşeni olan eleştiri ve bilgi alma hakkını pekiştirdik’ dedi."

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Türk makamlarının bu baskıcı ve anti-demokratik lèse-majesté yasasını yürürlükten kaldırmasının ve uluslararası hukuka uymanın zamanı geldi" derken şöyle devam etti: “Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik tüm eleştirileri bastırmak amacıyla 299. maddenin kötüye kullanılması, bilgi edinme hakkı ve kamu yararına olan bilgilere erişim hakkı üzerinde ciddi bir kısıtlama oluşturmaktadır.”

Türkiye, RSF'nin 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 154. sırada yer almaktadır.

* Egemen olan hükümdar veya ülkeye karşı işlenen suç anlamına gelmektedir. Söz konusu fiil ilk defa Antik Roma'nın Roma Cumhuriyeti'nde suç olarak tanımlanmıştır. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Savcı, 10 Ekim Ankara Katliamı'nı protesto eden avukatlara ceza istedi

SONRAKİ HABER

Avukat Neşet Girasun: Tahir Elçi cinayetinin perde arkası aydınlatılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa