Çalışma dip dibe denetim uzaktan!
Koronavirüsün en fazla yayıldığı alanların başında gelmesine rağmen, Çalışma Bakanlığı ağır aksak yapılan işyeri denetimlerinin bundan böyle uzaktan yapılacağını duyurdu!
İLGİLİ HABERLER
Gıda-İş: İşçilerin sağlığı patronların insafına bırakılamaz
Vakaların arttığı Akcam’da işçiler tedirgin: Atılan her adım üretimin aksamaması için
Tayaş önünde eylem: Fabrikada vaka sayısı artıyor, bir an evvel üretime ara verilmeli
Bursa Kerevitaş’ta bir işçi koronavirüsten hayatını kaybetti, sendika sessiz
Federal Mogul’da vakalar artıyor, üretim hızlanıyor: Nefes almakta zorlanıyoruz
Hilmi MIYNAT
Denizli
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından iş yerlerine gönderilmek üzere düzenlenen yazıda işyerlerinde Kovid-19 ile mücadeledenin uzaktan denetimle yapılacağı belirtildi. İş Güvenliği Uzmanı Umut Yıldız, “ALO 170 hattına ve CİMER’e her gün yüzlerce şikayet gittiği biliniyor. Alınmayan önlemlerle çalışmaya mahkum edilen işçiler bu şikayet mekanizmaları üzerinden devletten yardım bekliyor” dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının işyerlerine gönderdiği yazıda denetim kapsamında işyerlerinden istenecek kayıt, belge ve bilgiler sıralandı. İşyerlerinden Sağlık Bakanlığının Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde açıklamış olduğu önlemlere uyması gerektiği hatırlatılırken, işyerlerinden 23 ayrı başlıkta kayıt ve belge istendi.
Pandeminin başından itibaren hükümet yetkililerinin “Çarklar dönecek” açıklamalarını hatırlatan İş Güvenliği Uzmanı Umut Yıldız, aradan geçen zaman zarfında önlemlerin esnetilmesiyle denetimsizliklerin de arttığını ifade etti. Yıldız, “Bakanlığımızın uzaktan denetim yapacağına dair bir duyuru geçti elimize. Uzaktan denetim nasıl yapılacaksa! İşçiler uzaktan üretim yapamazken, servislerde balık istifi gibi işe giderken, her gün yüzlerce işçi aynı havasız işletmelerde çalışırken uzaktan denetim yapılacağı duyurusu yine devletin işçileri görmezden geldiğinin kanıtı niteliğindedir” diye konuştu.
‘BAKANLIK EVRAK ÜZERİNDEN DENETİMLE YASAK SAVACAK’
Alo 170 hattına ve CİMER’e her gün yüzlerce şikayet gittiğinin bilindiğini söyleyen Yıldız, “Alınmayan önlemlerle çalışmaya mahkum edilen işçiler bu şikayet mekanizmaları üzerinden devletten yardım bekliyor. Doğrudan işyerine bu can güvenlikleri için şikayette bulunurlarsa bu kez işsizlikle yüz yüze geleceklerini biliyorlar. Bakanlık sadece evrak üzerinden yapacağı denetimlerde önlem aldırmak yerine yasak savacak. Pandemi ile ilgili ‘Risk analizi yapıldı mı’ diye soracak, belirtilen risklerle ilgili uygulamaları kontrol etmeyecektir. Örneğin işverenin maske temin etmesinin zorunlu olduğu işletmelerde pandemi ile birlikte bu sorumluluktan bile kaçtığını kişisel koruyucu donanımların işçiler tarafından alındığını görüyoruz. Ya da maske, mesafe, hijyenden başka önlemden bahsetmeyen devlet erkanı yüzlerce işçinin kullandığı tuvaletlerde sabun bile olmadığını bu denetimlerde yine göremeyecek. Tekstil atölyelerindeki üretim bantlarında aynı kumaşa dokunan işçiler yemekhaneye giderken ayrılıp yasal hakkı olan dinlenme saatlerini daha az kullanmak zorunda kaldıklarını yine anlatamayacaklar. Biz İSG profesyonelleri önlem aldıramadığımızı yine söyleyemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘TAM KAPASİTE ÇALIŞIYORUZ’
Uzaktan denetimle ilgili görüştüğümüz mermer fabrikasında çalışan bir işçi, fabrikada maske, mesafe kurallarına dikkat edildiğini fakat servislerin tam kapasite çalıştığını söyledi.
Yaklaşık 300 kişinin çalıştığı bir tekstil fabrikasında çalışan bir kadın işçi de, birçok önlemin alınmasına rağmen son 1 ayda 4 işçide koronavirüs vakasının görüldüğünü belirtti. Herkese günlük maske dağıtıldığını aktaran tekstil işçisi, “Ateşler ölçülüyor. Dezenfektan var fakat servisler halen büyük sıkıntı. Koltuklarda yan yana oturuyoruz” dedi.
Fabrikada mesafe kuralının kısmen uygulandığını belirten işçi, “Paketlemede mesafe olabilir ama kalitede imkansız. Çarşaf üretiyoruz. Kalitede mecbur yan yanayız. Kalitede mesafe kuralına uymak işin kendisine ters” diye konuştu. İşçi, pozitif ve temaslı işçilerin her geçen gün artıyor olmasına rağmen üretimin de artarak devam ettiğini ifade etti.
‘BİR MAL BİRÇOK KİŞİNİN ELİNDEN GEÇİYOR’
Fabrikada pandemi başından beri denetim ekibi görmediğini söyleyen tekstil işçisi, “İdari personelle görüşüp gidiyorlarsa bilemem ama ben üretimde hiç denetimci görmedim. İşletme kısmında denetim olmadı. Bir de bantta koronavirüslü bir arkadaş çarşafa dokunduysa, o mal paketlemeye gidene kadar birçok işçinin elinden gidiyor. Hatta paketlenip yollandığı yere bile taşınıyor. Bu da büyük bir sorun bence” dedi.
Evrensel'i Takip Et