Dilovası Systemair HSK işçilerinin direnişi 5. gününde
Birleşik Metal-İş sendikasına üye olmalarının ardından zorla ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK işçilerinin direnişi 5'inci gününde devam ediyor.
Sendikal hakları için fabrika önünde direniş başlatan Systemair HSK işçileri | Fotoğraf: Mert Samyeli/Evrensel
Kocaeli Dilovası'nda bulunan Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi fabrikasında, Birleşik Metal-İş sendikasına üye olmalarının ardından zorla ücretsiz izne çıkarılan işçilerin direnişi 5'inci gününde devam ediyor.
Sabah vardiyasının başlamasıyla beraber fabrika önünde hakları için direnen işçiler de sloganlar ve ıslıklarla güne başladı.
İşçiler, sabah 06.30’da fabrikanın önünde toplanmaya başladı. İçeride çalışan arkadaşlarının çay molası verdiği esnada fabrikanın arka tarafındaki çay içme alanına giden işçiler, “Şalter inecek, bu iş bitecek” ve “Sendika haktır engellenemez” sloganları attı.
Fabrika önünde sohbet ettiğimiz bir işçi “48 arkadaşımızın 48’i de bu fabrikaya girmeden, sendika bu fabrikaya girmeden direniş bitmeyecek” diyerek direnişin sonuna kadar devam edeceğini vurguladı.
MÜFETTİŞ GELDİ, YEVMİYE İLE ÇALIŞAN İŞÇİLER APAR TOPAR DIŞARI ÇIKARILDI
Systemair HSK fabrikasını denetlemek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından müfettişler geldi. 48 tane işçinin ücretsiz izne yollanmasının sebebinin üretimin yavaşlaması olduğunu iddia eden fabrika patronu, içeride yevmiyeli olarak çalışan işçileri arabalarla fabrika dışarısına taşıdı. Fabrika içerisinde üretimin yavaşladığını kanıtlayabilmek için yevmiyeli çalışan ve resmi olarak kaydı olmayan işçileri fabrikanın dışarısına taşıyan Systemair HSK patronu, işçilerin mücadelesini baltalamak için bütün yollara başvuruyor.
Birleşik Metal-İş sendikasına üye olmalarının ardından zorla ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK işçilerinin direnişi 5'inci gününde devam ediyorhttps://t.co/LtTCOlGn0Q pic.twitter.com/j74FDPKlyT
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) October 23, 2020
ŞİRKET: SENDİKANIN KESİNLEŞMİŞ BİR YETKİSİ YOK
Direnişe ilişkin şirketten de açıklama geldi. Birleşik Metal-İş’in kesimnleşmiş bir yetkisi bulunmadığı iddia edilen açıklamada, “Ülkemizde geçerli olan 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında, Türkiye’de kurulu iş yerlerinde sendikanın yetki alabilmesi için gerekli çoğunluk şirketimizde sağlanmamıştır. Yeterli şartlar gerçekleşmediğinden söz konusu başvuruya ilişkin şirketimiz tarafından itiraz başvurusu yapıldı ve hukuki süreç başladı” denildi.
Şirketin faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde sendikal özgürlükleri desteklediği iddia edilen açıklamada, “Hukuki süreç tamamlanarak yetki belgesi iktisap edildiğinde şirketimiz buradaki sendikal faaliyet için de gereğini yapacaktır” denildi.
Açıklamada Kovid-19’un yayılmasının sorumlusu da işçiler ve sendika olarak gösterildi:
“Bu süre içinde ise yetkilendirilmemiş bu sendikanın faaliyetlerinin, pandemi dönemiyle birlikte artırdığımız önlemleri sekteye uğratması sonucu, çalışanlarımızın kendi sağlıklarına yönelik endişe duymaya başlaması ve söz konusu ortamda sağlık durumları ile moral ve motivasyonlarının etkilemesinden duyduğumuz endişe nedeniyle 39 çalışanımız için ücretsiz izin kararı vermek durumunda kaldık. Bu çalışanlarımızın büyük bir kısmının kısa bir süre içinde mesailerine tekrar başlamaları için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Hatta bazı çalışma arkadaşlarımız işlerine tekrar başladı.”
ŞUBE BAŞKANI ÇİFTÇİ: PATRONUN SON ÇIRPINIŞLARI
Fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçilerin yanına gelen Birleşik Metal İş Gebze 1 No'lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, burada Systemair HSK yönetiminin yaptığı açıklamaya dair konuştu. Çiftçi, "Bu açıklama partronun son çırpınışları" dedi.
Çiftçi, "Yönetim gerçekten işçilerin sorunlarına dair kaygılansaydı, neden taşeron işçilerin kadroya alındığını, iki arkadaşımızın sendikaya destek verdiği için neden atıldığını, neden fabrika önüne tır çekildiğini açıklardı. Yönetim, sendikal örgütlenmeyle ilgili bir problemleri olmadığını ifade ediyor ancak patron, yasaların işçinin karşısında olmasından faydalanıyor. Farklı telefon numaralarından işçilere telefon ediyorlar. Eğer işçi arkadaşlarımız onların aradığını biliyorlarsa o numaralardan gelen aramaları cevaplamayın. Biz gerekli adımları attık, bu fabrikayı batırmak derdinde değiliz, taleplerimiz belli. Bizim bu onurlu direnişimize 'gürültü' dediler. Taleplerimiz karşılanana kadar biz onlara ciddi sıkıntılar yaşatacağız. Bir patronun son çırpınışlarını hep beraber izliyoruz. Onurlu işçiler kazanacak, zafer direnen HSK işçilerinin olacak" ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Systemair HSK fabrikasında 19 Ekim'de 46 işçi, sendikaya üye oldukları gerekçe gösterilerek ücretsiz izne çıkartılmış ve işçiler bu hukuksuz uygulamaya karşı işe geri alınmak için fabrika önünde eylem başlatmıştı. Direnişin 2. gününde eylem yapan arkadaşlarına el salladıkları gerekçe gösterilerek 2 işçi işten çıkartılmış, fabrika yönetimi hukuksuz uygulamalara devam etmişti. Fabrika önünde 21 Ekim'de basın açıklaması yapan işçiler, geri adım atmayacaklarını, fabrikaya sendikalı olarak geri döneceklerini belirtmişti. (Kocaeli/EVRENSEL)