Üniversite öğrencileri KYK borçlarının silinmesini istiyor
Üniversiteden işsiz ve borçlu ayrılma durumunun kendilerini karamsarlığa sürüklediğini belirten öğrenciler, KYK borçlarının silinmesini ve eğitime daha çok bütçe ayrılmasını talep ediyor.
Fotoğraf: Pixabay
Eylem AKDAĞ
Üniversitelerden borçlu ve işsiz ayrıldıklarını belirten gençler, bütçenin savaşa ve yandaş sermayeye değil, gençliğe ve eğitime ayrılmasını, KYK borçlarının da silinmesini talep etti.
Son 10 yılda öğrenim kredisi borcu olan 5 milyon öğrenciden borçlarını ödeyemeyen 279 bin 797 kişi, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildi. Öğrenim kredisi borcu olan 342 bin 282 öğrencinin 2 milyar 95 milyon 228 bin lira borcu var ve borçlarını ödeyemeyen öğrencilere e-haciz uygulanıyor. Genç İşsizler Platformu’nun Ekim ayı raporuna göre, 876 bin üniversite mezunu işsize ek olarak 1 milyon 317 bin üniversite mezunu iş gücünde dahi yer almamakta; işsiz sayılmayıp, iktisaden atıl kalmakta.
ERDOĞAN AÇIKLIYOR AMA GELİŞME YOK
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, KYK borçlarına ilişkin 7 Haziran 2018'de "Yapamayacağımız bir şeyin sözünü vermeyelim" ifadelerini kullandı. 14 Aralık 2019'da ise "Değerlendirmesini bütçe görüşmelerinden sonra masaya yatıracağız. Öğrencilerimizin lehine olacak bir adımı da atacağız" dedi. Bu yılda İstihdam Paketi’ne eklenecek düzenlemeyle, Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda yapılandırma kapsamına öğrencilerin kredi borçları dahil edileceği iddia ediliyor. Her sene “silineceği” ya da “ödenebilecek seviyeye düşürüleceği” iddia edilen KYK borçlarında bir gelişme yaşanmıyor.
"BORÇLAR SİLİNSİN"
Üniversiteden işsiz ve borçlu ayrılma durumunun kendilerini karamsarlığa sürüklediğini belirten öğrenciler, bu seferki bütçe görüşmelerinde, KYK borçlarının silinmesini ve eğitime daha çok bütçe ayrılmasını istedi.
Kırıkkale Üniversitesi’nde iken 3 kardeşinin de öğrenci olmasına rağmen kendisine burs çıkmadığını söyleyen Emir Parlak, kişiler arasında ayrım yapılmadığını söyledi. Bir yıllık aldığı kredinin faizlerle birlikte 6 bin TL’yi bulduğunu kaydeden Parlak, kredi ödemelerinin öğrencileri çok mağdur ettiğini ifade etti. Okuduğu süre boyunca aldığı 520 TL’nin tek başına hayatı idame ettiremediğini belirten Parlak, "Ailemize maddi anlamda bağımlıydık. Onun dışında hizmet sektöründe günlük işler yapıyorduk. Çünkü o para hiçbir şeyi karşılamıyordu. Borçların ertelenmesini değil, silinmesini istiyoruz. Bu ekonomik krizde yarınımızı görmekte zorlanıyoruz. Hükümet bu talebi öncelikli gündemi haline getirsin" diye konuştu.
Parlak, “Taleplerimiz sadece borçların silinmesi değil, aynı zamanda üniversitelerin özgürleştirilmesi ve bilimin esas alınması" diye ekledi.
"MASADA BIRAKILMASIN"
3 yıldır KYK borcunu ödemeye çalışan Zeynep Bilir, "Birileri sürekli biz gençlere engel oluyor. Eğitimsiz, kültürsüz köle bir nesil yetiştirilmek isteniyor. Her yıl göz boyamak, nabız kontrolü yapmak için KYK kredi borç durumunu gündeme getirip, gençlere umut veriyorlar ama masada bırakıp, ışıkları kapatıp gidiliyor. Biz artık bir çözüme ulaştırılmasını istiyoruz. Kendi deyimleriyle ‘sürekli büyüyen bir ekonomi’ var ise neden biz gençlere destek olmuyorlar?" diye sordu.
KREDİLER TEKRAR KYK'YE GİDİYOR
Yaklaşık 10 bin TL kredi aldığını kaydeden Bilir, "350 TL kredi alıp, bunun 230 TL'sini KYK yurduna ödüyordum. Geriye kalan para ile bir genç kendini mi geçindirsin eğitim masrafını mı karşılasın? Üniversiteyi bitirip sıra bu krediyi ödemeye geldiğinde, çıkmaza giriyoruz. Zaten işsizlik hat safhada. Psikolojik sıkıntılar içine giriyoruz. Bu da mutlu sağlıklı bir birey olmamızı hem aile hem de sosyal açıdan etkiliyor. Bizi görmemezlikten gelmeyin. Üç maymunu oynamayın. Borçlarımızı silin" diye konuştu.
"BÜTÇE GENÇLİĞE AYRILSIN"
Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nde öğrenci olan Berhat Uzunay da 10 ay kredi aldığını fakat aldığı kredinin ev kirası ve okul kitaplarına yetmediğini ama almaya mecbur olduğunu söyledi. Uzunay, "Üniversiteyi bitiren gençler hayata borçla başlıyor. Biz bütçeyi nereye ayırdıklarını bizleri nasıl kandırdıklarını görüyoruz. Bu sefer bütçe savaşa ve kendi yandaşları yerine gençliğe ayrılsın ve borçlarımız silinsin" talebinde bulundu. (MA)