Ermenekte direnen madenciler: Ücretler yatırıldı diyenler yalan söylüyor
Maaş ve kıdem tazminatları ödenmediği için Ankara’ya başlattıkları yürüyüş engellenen Ermenekli ve Somalı maden işçilerinin direnişi sürüyor.
Fotoğraf: MA
Ermenek’te ödenmeyen ücretleri için direnen madenciler, sadece Cenne 1 ocağındaki işçilerin ücretlerinin ödendiğini, diğer ocaklarda çalışan 50’yi aşkın işçinin ise ücretlerinin ödenmediğini belirtti. “Ücretler yatırıldı, sorunlar çözüldü diyenler yalan söylüyor” diyen madenciler talepleri karşılanana kadar direneceklerini söyledi.
Bağımsız Maden-İş tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bir yılı aşkın süredir alamadığımız maaşlarımız, yatmayan tazminatlarımız, BES kesintilerimiz ve ocaklarda gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması için çalmadığımız kapı kalmadı” dendi. Her türlü müzakere girişimlerine rağmen hiçbir karşılık alınmadığı belirtilen açıklamada, işçilerin talepleri şu şekilde sıralandı: “Maaşlarını alamayan arkadaşlarımızın maaşları derhal ödensin. Tüm tazminat mağdurlarının tazminatları ödensin. BES kesintileri ödensin. Madenlerde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği koşulları yerine getirilsin. İşten atılan işçiler derhal geri alınsın.”
DİRENİŞ SÜRECEK
İşçilerin verdiği mücadele sonucu Cenne1 ocağındaki işçilerin ücretlerinin yatırıldığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Fakat hâlâ Turap ve Özkar’dan 50’den fazla arkadaşımızın 4-5 aylık maaşları ödenmedi, maaşları yatan arkadaşlarımızın ise BES kesintileri, yıllık izin ve fazla mesai ücretleri ödenmedi yani paraları eksik yatırıldı. Maaşlar yatırıldı diyenler yalan söylüyor. Pandemi döneminde yani işten atılmaların yasaklandığı dönemde 31 arkadaşımız haklarını aradıkları için tazminatsız işten çıkarıldı ve bir kuruş tazminat alamadılar. Sorunlar çözüldü diyenler yalan söylüyor. Buradan Ermenek, Güneyyurt halkına ve kamuoyuna sesleniyoruz Özbeylerin bugün gerçekleştireceğini duyduğumuz basın açıklamasında yapacağı yalan yanlış sözlere inanmayın. Bizler Maden işçileri olarak yukarıda saydığımız taleplerimiz karşılanana kadar Güneyyurt Meydanı’nda oturmaya devam edeceğiz ve herkesi desteğe bekliyoruz.”
MADENCİ EŞİ: HUKUKA BAŞVURUN DEDİLER BAŞVURDUK, NEREDE ADALET!
Ermenek maden katliamında yaşamını yitiren madenci Osman Çoksöyler'in eşi Şadiye Çoksöyler, adaletsizliğe isyan etti. Çoksöyler, "Herkes bize sırtını döndü, biz sadaka değil hakkımızı istiyoruz. Hukuka başvurun dediler başvurduk. Nerede Türkiye'nin adaleti! Sorumlular dışarıda serbest gezerken benim çocuğum babam nerede diye soruyor" dedi.
Ermenek maden katliamında yaşamını yitiren madenci kardeşimiz Osman Çoksöyler'in eşi Şadiye Çoksöyler:
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) October 23, 2020
"Hukuka başvurun dediler başvurduk. Nerede Türkiye'nin adaleti?"
"18 aileyi yok etti bu Uyarlar Özbeyler, yeter artık."#MadenciyleYürü pic.twitter.com/FIxvmCxhOA
SOMALI İŞÇİLERİN DİRENİŞ SÜRÜYOR
Tazminatları ödenmeyen Somalı Uyar Madencilik işçilerinin de direnişi sürüyor. İşçiler çarşamba günü AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin’le görüşmüş, sorunlarının 10 gün içerisinde çözüleceği sözünü almışlardı. Görüşmenin olumlu geçtiğini belirten işçiler 10 günlük süreçte de direnişlerini sürdüreceklerini belirtti.
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI: MADENCİLERİN TALEPLERİ KARŞILANMALI
Maden Mühendisleri Odası (MMO) da Ermenek ve Somalı maden işçilerine destek açıklaması yaptı. Açıklamada “Firma yöneticilerini işçilerin haklı taleplerini derhal karşılamaya, yetkilileri sorunun çözümü için görev almaya çağırıyoruz” denildi.
Aralarında bir maden mühendisinin de bulunduğu Ermenek ve Soma’da çalışan maden işçilerinin, döktükleri alınteri karşılığında hak ettikleri ücreti ve sosyal hakları uzun bir süredir alamadığı ifade edilen açıklamada; “İşçilerin bu nedenle başlattıkları hak mücadelesi bir süredir devam etmektedir. Bu süre içerisinde kamuoyuna yeterince yansımamış olan bu hak ihlali ve hak mücadelesi, işçilerin örgütlenerek birlikte mücadeleye yönelmesi sonucunda kamuoyunda karşılık bulmuş, gündem olabilmiştir” denildi.
"İŞÇİLERİN HAK MÜCADELESİ ENGELLENMEYE ÇALIŞILMAKTADIR”
İşçilerin hak ettikleri ücret ve sosyal haklarını alamadığını hatırlatan MMO, “Kamuoyunda geniş yankı bulan bu hak mücadelesi toplumun birçok kesimi tarafından desteklenirken, siyasi iktidar ve onun kolluk kuvvetleri tarafından yapılan çok ciddi engellerle karşılaştı. Siyasi iktidarın, işçilerin haklarının işveren tarafından gasbedilmesine engel olması gerekirken, şirketleri kollamayı tercih etmiş, gücünü işçilerin hak mücadelesini engellemek üzere kullanmıştır. Ermenek ve Somalı işçilerin Anayasal haklarını kullanarak yürüttükleri bu hak mücadelesi halen siyasi iktidar ve kolluk güçleri tarafından göz altılarla, biber gazları ile türlü yöntemlerle engellenmeye çalışılmaktadır” dedi. Açıklama şöyle devam etti:
“TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak, Ermenek ve Somalı işçilerin bu hak mücadelesini destekliyor, siyasi iradeyi hak mücadelesi engellemeye yönelik girişimlerden vaz geçmeye, firma yöneticilerini işçilerin haklı taleplerini derhal karşılamaya, yetkilileri sorunun çözümü için görev almaya çağırıyoruz.” (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)