Bilal Erdoğan: Playstation ve Xbox herkesin alabileceği bir şey değil
Bilal Erdoğan "Herkes bir Playstation'ı, Xbox'ı olsun ister. Herkesin alabileceği şeyler değil Türkiye şartlarında" diyerek teknolojiye "şuyum da olsun buyum da olsun gözüyle bakılmamasını" istedi.
Fotoğraf: DHA
Teknoloji haber portalı ShiftDelete.net'in kurucusu Hakkı Alkan'a konuşan Bilal Erdoğan, "Herkes bir Playstation'ı olsun ister, bir Xbox'ı olsun ister. Herkesin de alabileceği şeyler değil elbette Türkiye'nin şartlarında. Bizim zamanımızda evde televizyon olup olmadığıydı teknoloji ile ilişkiniz. Şimdi bilgisayarın var mı, tabletin var mı, akıllı telefonun var mı, o da yetmez güzel bir oyun konsolun var mı, daha büyük televizyonun var mı falan" dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen "etnospor" temalı Marmaracık Gençlik Kampı'nda teknoloji basınından Hakkı Alkan'a konuştu.
Alkan'ın daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de benzerini yaptığı "Telefonunda ne var" temalı YouTube videosunda, yüksek vergiler ve döviz kuru nedeniyle fahiş fiyata satılan Playstation ve Xbox oyun konsolları da gündeme geldi.
"Gençlerle yapmış olduğunuz konuşmalarda onların en büyük problemlerinin ne olduğunu düşünüyorsunuz" sorusuna Bilal Erdoğan, "Çok net olarak gençlerin derdi ne olacağım, ne iş yapacağım, nasıl bir hayatım olacak, nasıl bir eşim olacak, nerede oturacağım, gelirim ne olacak, nasıl bir evim olacak falan. Lise üniversite konusunda böyle olduğunu düşünüyorum" yanıtını verdi.
"ŞUYUM DA OLSUN BUYUM DA OLSUN GÖZÜYLE DEĞİL DE…"
Alkan'ın "Gençler eğlence için teknolojiyi kullanmak istiyorlar ama alım güçleri düşük olduğu için teknolojiyi sahiplenmeleri konusunda zor durumda kalıyorlar. Bilal Erdoğan olarak onların bu problemlerinin ne zaman giderilebileceğini öngörüyorsunuz" sorusuna ise Bilal Erdoğan şu yanıtı verdi:
"Teknolojiye sadece şuyum da olsun buyum da olsun gözüyle değil de hayat kalitesini artırmak, daha verimli hale gelebilmek açısından baktığımız zaman, tabii gönül istiyor ki gençler teknolojiye bu tarafından baksın, sadece bir eğlence unsuru olarak görmesin. Ama tabii ki herkes bir Playstation'ı olsun ister, bir Xbox'ı olsun ister. Herkesin de alabileceği şeyler değil elbette Türkiye'nin şartlarında. Türkiye'de herhalde akıllı teleofon sayısı 70-80 milyonlara geldi bildiğim kadarıyla. Her eve girmiş oldu. Bir şekilde çok ucuz tabletler üretildi, bunlar insanların eline ulaştı. Bizim zamanımızda evde televizyon olup olmadığıydı teknoloji ile ilişkiniz. Şimdi bilgisayarın var mı, tabletin var mı, akıllı telefonun var mı, o da yetmez güzel bir oyun konsolun var mı, daha büyük televizyonun var mı falan. Şimdi artık şeyler çok fazla açıldı. Evimize bulaşık makinesinin geldiğini, çamaşır makinesinin geldiğini hatırlıyorum, büyük olay. Şimdi bulaşık makinesi, çamaşır makinesi değil başka şeyler. Ülkenin gelir düzeyi arttıkça aradaki mesafeyi kapatmaya çalışacaksınız, aradaki mesafeyi kapattıkça yeni teknolojik gelişmeler olacak. Burada sanıyorum püf nokta bizim ortaya teknoloji koymamız, tekonoloji ürünü koymamız. Onların Türkiye piyasasından dünyaya yayılması, Türkiye piyasasında da erişilebilir olmasını sağlayabilir. Bunun için de çocukların teknolojiye ilerleyebilecekleri, gelişecekleri bir alan olarak bakması lazım."
TÜRKİYE'DE RESMİ OLARAK BULUNMAYAN YAKLAŞIK 10 BİN LİRALIK AKILLI TELEFONU KULLANIYOR
Gençlere bu tavsiyeleri veren Bilal Erdoğan'ın Türkiye'de resmi satışı ofisi bulunmayan OnePlus markasına ait yaklaşık 10 bin liralık akıllı telefonu 1,5 yıldır kullandığını ve yenisini almayı düşündüğünü söylemesi dikkat çekti.
PS 5 FİYATININ YARISINDAN FAZLASI VERDİ
Sony’nin yeni jenerasyon oyun konsolu PlayStation 5’in (PS 5) ABD fiyatı 500 dolar, AB fiyatı 500 avro, İngiltere fiyatı ise 450 sterlin olarak açıklandı. Konsolun sadece internet üzerinden oyun indirilebilen dijital versiyonunun fiyatı ise ABD'de 400 dolar, AB'de de 400 avro olarak duyuruldu. Konsol Türkiye'de ise 19 Kasım'da 8 bin 299 TL'den satışa sunulacak. Ancak PlayStation Türkiye, bu tarihe kadar fiyatın değişebileceği uyarısında bulundu.
Konsolun ABD'de 500 dolara satılırken Türkiye'de ek vergiler nedeniyle bin dolardan pahalıya satılması tepkilere neden oluyor.
Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu yıl oyun konsollarına yüzde 50 ek vergi getirilmişti. Bu ek verginin 1 Ekim 2020'de yüzde yüzde 20'ye düşürüleceği açıklanmıştı ancak 24 Eylül'de yayımlanan yeni karar ile yüzde 50'lik vergi yıl sonuna kadar uzatılmıştı.
Bu vergiyle birlikte Türkiye’ye gümrük giriş fiyatı yaklaşık 4 bin TL olan konsolun satış fiyatına 4 bin liradan fazlası ekleniyor. Konsoldaki vergiler arasında gümrük vergisi, ÖTV ve KDV bulunuyor. Bu durum, Türkiye'yi konsolun en pahalıya satıldığı ülkeler arasına sokuyor. (EKONOMİ SERVİSİ)