E-Nabız nedir, grip aşısı nasıl temin edilir, grip aşısında kimler öncelikli?

Son günlerde en çok merak edilen konuların başında grip aşısı geliyor. Merak edilenleri ve yanıtlarını derledik.

24 Ekim 2020 06:43
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ekim 2020 10:21
Paylaş

Grip aşısıyla ilgili pek çok soru ve kaygı gündemde. Türkiye'nin grip aşısı ihtiyacına ilişkin çeşitli rakamlar ifade edilirken; sağlık örgütleri 10 milyonun üzerinde kişinin acil risk grubunda bulunduğunu belirterek aşılama yapılması gerektiğini ifade ediyor. Şu ana kadar Türkiye'ye getirilmek üzere 1,3 milyon aşının satın alındığı; yaklaşık 800 bin aşının ise ülkeye getirildiği ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına risk durumlarına göre grip aşısı yapılacağını ve herkesin risk durumlarını e-Nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerini açıkladı.

Yapılan açıklamada, "Bakanlığımız, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağlamış durumdadır. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür" denildi.

Açıklamada, "Risk durumlarının e-nabız sistemi üzerinden öğrenilebileceği, aşının da hekimler tarafından sadece "Reçetem" sistemi üzerinden yazılabileceği ve elle yazılan reçetelerin işleme sokulmayacağı" vurgulandı.

Grip aşısının hangi kriterlere göre dağıtıldığı; kriterlerin neler olduğu ise resmi olarak açıklanmadı.

AŞI NASIL DAĞITILACAK?

Türk Eczacıları Birliği, aşının nasıl temin edileceğine ilişkin soruyu paylaştığı bir video ile yanıtladı.

Vatandaşlar aşı için öncelikle e-Nabız sistemi üzerinden kişisel risk durumunu sorgulayacak. Ve sorgulama sonucu ile hekime başvuru yapılacak. Aşılar yalnızca hekimler tarafından reçete edilecek. Reçetesiz aşı satışı yapılmayacak. Aşılar eczanelerde satışa hazır olarak bulunmuyor. Hekimler tarafından yazılan reçete, Sağlık Bakanlığı sisteminde onaylandıktan sonra aşı depoolar aracılığı ile eczaneye ulaştırılacak.

E-NABIZ SİSTEMİNE NASIL GİRİLİR?

https://enabiz.gov.tr/ internet sitesindeki açıklamaya göre e-Nabız; sağlık kuruluşlarından toplanan sağlık verilerine, vatandaşların ve sağlık profesyonellerinin internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebilecekleri bir uygulama.

e-Nabız ayrıca muayene, tetkik ve tedavilerin nerede yapıldığına bakılmaksızın, tüm sağlık bilgilerinin yönetilebildiği, tıbbi özgeçmişe tek bir yerden ulaşılabilecek bir kişisel sağlık kaydı sistemi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Antep Cezaevi'nde 2 kişilik yemek 8 kişiye veriliyor" iddiası

SONRAKİ HABER

Anasınıfı ihtiyacı bulunan Antep’te Kuran kursları açılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa