24 Ekim 2020 07:38

İzmir’de okullardaki Kovid-19 vakaları artış gösterdi

İzmir’de Karşıyaka, Bayraklı ve Çiğli başta olmak üzere birçok okulda öğrenciden öğretmene vaka artışları iddia edilirken kimi okullarda sınıfların karantinaya alındığı öğrenildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Okullarda Kovid-19 vaka sayıları her geçen gün artıyor. İzmir’de Karşıyaka, Bayraklı ve Çiğli başta olmak üzere ilçelerde bulunan birçok okulda öğrenci ve öğretmenlerde vaka artışları yaşandığı iddia edilirken kimi okullarda sınıfların karantinaya alındığı öğrenildi.

Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şubeden aldığımız bilgilere göre, Çiğli Rotary Meslek Teknik Anadolu Lisesi’nde, Naime Tömek MTA Lisesi'nde vaka görülürken yine Büyükçiğli ilkokulunda bir ana sınıfınnın karantinada olduğu söylendi. Çiğli’de Selim Diniz ilkokulunda bir öğretmenin pozitif, başka bir sınıfta ise bir öğrencinin pozitif olduğu bilgisi verilirken, iki sınıfın da karantinada olduğu ayrıca birkaç öğrenci velisinin de pozitif olduğu belirtildi.

Karşıyaka’da yer alan Necip Demir Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Karşıyaka Şehit Ahmet Oruç Ortaokulunda; Bayraklı’da ise İsmail Rahmi Karadavut/Çiğli okulunda, Cemil Atlas ilkokulunda pozitif vakaların olduğu bilgisi yer aldı. Ayrıca Bayraklı Şehit Uzman Çavuş Ali Akdoğan İlkokulunda iki sınıfta çıkan pozitif vakalar nedeniyle yaklaşık 60 öğrenci, 2 sınıf ve 2 ingilizce öğretmeninin karantinada olduğu söylendi. 

‘ÜLKELER ZAFER HAVASI İÇİNDE OKULLARI AÇMA YARIŞINDA’

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, görülen artışla ilgili genel bir değerlendirme yaparak, “Özellikle yakın geçmişe baktığınızda İsrail örneğinde olduğu gibi henüz daha okullar hazır olmamasına rağmen okulları açtılar ve İsrail’de ikinci dalga okullardan patladı. Kısa bir süre sonra da toptan bir şekilde okulları kapatmak durumunda kaldılar. Bu örneği ne için verdim? Şuanda maalesef özellikle ülkeler sanki pandemi koşullarını yenmişçesine bir zafer havası göstermek adına okulları açma yarışına girmiş durumundalar. Bunu özellikle az gelişmiş ülkelerde görüyoruz ve sonuçları çok kötü oluyor” dedi.

‘İL VE İLÇE EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ ETKEN DEĞİL’

Eğitim Sen olarak en başından beri yüz yüze eğitimin ana politikaları olduğunu ancak önceliğin okulların hazır hale getirilmesi olduğunu vurgulayan Beyazadam, “İl, ilçe milli eğitim müdürlükleriyle yaptığımız görüşmelerde onların da bu anlamda çok da etken olmadıklarını gördük. İnisiyatif almadıklarını da gördük. Ama çözüm bulmak zorundalar. Şuanda biraz okulların yöneticilerine ihale edilmiş durumdalar. Biz de Eğitim Sen olarak yeni bir çalışma başlattık. İş yerlerindeki bütün çalışanlarımızın, öğretmenlerimizin, sendika üyesi olsun olmasın iş yerlerine dilekçe ile bireysel olarak başvurma hakkı. Biz okullarımızda işçi sağlığı ve güvenliği birimleri oluşturulmasını istiyoruz, oralarda karar mekanizmalarımıza öğretmenlerimizin dahil edilmesini istiyoruz. Yapılmayan aksak tutum varsa onların kağıda dökerek bunu kamuoyuyla paylaşıp teşhir edeceğiz. Velilerimiz oldukça tedirgin. Bununla ilgili okul yönetimlerini ziyaretlerde bulunarak kamu adın yapılacak bu baskıyı oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

‘SERMAYEYE SAĞLANAN OLANAKLAR SAĞLIĞA ÖNCELENSEYDİ…’

Çiğli’nin işçi semti olmasından dolayı okullardaki vaka artışlarında etkili olduğunu ifade eden Beyazadam, “Sermayeye peşkeş çekilen olanaklar eğer sağlığa öncelenmiş olsaydı bu sorunlar olmazdı. Bugün Çiğli Organize Sanayiye baktığınızda aynı yapı aynı bant üzerinde çalışan birçok işçinin yoğun bir şekilde kovidden etkilendiğini, yanı başında bir işçi arkadaşının kovide yakalanmasıyla bir müşaade altına alınması bile gerek görülmeden işçinin çalışamaya devam ettirildiğini görüyoruz. Bu yapılan bir iş kıyımı değil, işçi kıyımıdır. Sözünü ettiğiniz yerler özellikle yoksul yerler. Ekonomik açıdan dezavantajlı grupların bulunduğu yerler. Yani kamu adına devleti yönetenlerin olanaklarını buraya yönlendirmesi onların sorumluluğudur, anayasal sorumluluğudur. Bu sorumluluğun yerine getirilmediğini düşünüyoruz” dedi.

‘KARANTİNAYA ALMAK İÇİN KAÇ KİŞİNİN KOVİDLİ OLMASI GEREKİYOR?​’

Tam olarak sayı bildiremediklerini belirten Beyazadam, “Orada da Bakanlığın ne yazık ki şöyle bir durumu var, örneğin bir sınıftan bir öğrenci pozitif çıktığı zaman diğer öğrencilerin karantinaya alınması söz konusu değil. Ortaya konulan resmi belgeler, talimatlar o kişinin izole edilip diğer kişilerin eğitim öğretime devam etmesi yönünde. Yani kaç kişinin kovidli çıkması gerekiyor ki öğrencilerin tamamı karantinaya alınması için” diye tepki gösterdi. Beyazadam son olarak, “Gündemde grip aşısı var, bir testi bile yapamayan, bunu bile vatandaştan çok gören iktidar anlayışının grip aşısında veya benzeri koruyucu tedbirlere yönelmesi gerçek dışıdır” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Anasınıfı ihtiyacı bulunan Antep’te Kuran kursları açılacak

SONRAKİ HABER

Korkusuz Yazarı Memduh Bayraktaroğlu'na 380 gün hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa