Faruk Bildirici S-400 haberlerini eleştirdi: Gazetecilikten çok sözcülük
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, bugünkü yazısında Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak ve Takvim gazetelerindeki S-400'lerle ilgili haberlerin cümlelerinin neredeyse birebir aynı olduğuna dikkati çekti.
Görsel: Bildirici YouTube hesabının "Faruk Bildirici/TBMM" başlıklı videosundan alınan ekran alıntısıdır
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, yazısında Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak ve Takvim gazetelerinde kaynağı gizlenerek verilen S-400’lerle ilgili aktarılan haberleri ele aldı. Dört gazetede de cümlelerin neredeyse birebir aynı olduğuna dikkati çeken Bildirici, “Gazetecilikte background yani kaynağı gizli tutulan haberler yazılır. Ama kaynağı gizli demeç olmaz!” dedi. Bildirici ayrıca haberle okuyucunun yanıltıldığını vurguladı.
KAYNAK HULUSİ AKAR İDDİASI
Bildirici, yazısında kaynağın Hulusi Akar olduğu iddiasına yer verirken Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak ve Takvim gazetelerinin bu haber ve yazılarda "sözcülük" yaptığını belirtti ve yazısında şu bilgilere yer verdi:
“Gazetecilikte background yani kaynağı gizli tutulan haberler yazılır. Ama kaynağı gizli demeç olmaz! Haber kaynağının bilgi vermesi ile görüşünü açıklaması arasında fark vardır. Bilgiyi kontrol etme ve doğruladıktan sonra yayımlama imkanınız vardır.
SORUMLULUĞU SİZ ÜSTLENİRSİNİZ
Kaynağın görüşünü ismini gizleyerek aktarırsanız, gazetecilikten çok sözcülük yapmış olursunuz. Kaynağın kendi adını açıklayarak almadığı sorumluluğu, onun yerine siz üstlenirsiniz. Üstelik de verdiği bilgileri doğrulamadan, kontrol etmeden...
Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak ve Takvim’deki haber ve yazıların bir başka yanlışı da okurun yanıltılması. Dördünde de haberler, 'üst düzey güvenlik kaynakları' sadece o gazetenin sorularını yanıtlamış gibi yazılmış.
OKURU YANILTIYORSUNUZ
Oysa gerçek bu değil. Aynı konular, aynı cümleler ile yazıldığına göre toplu bir sohbet olmuş, soruları dördü de sormuş. 'Üst düzey güvenlik kaynakları' bir grup gazeteci ile görüşüp sorularını yanıtlamış. Gerçek bu iken özel bir görüşme izlenimi verecek biçimde yazmak yanlış. Okuru bu şekilde yanıltmanın haklı bir gerekçesi de olamaz."
October 24, 2020
(MEDYA SERVİSİ)