25 Ekim 2020 10:45

Almanya savaş karşıtları 5 Aralık’ta silahsızlanmaya karşı sokağa çıkıyor

Almanya’da savaş karşıtları, 2021 için önerilen bütçede askeri harcamaların artırılması, sağlık ve sosyal alanlarda ise kısıtlamalara gidilmek istenmesine karşı 5 Aralık'ta sokağa çıkma kararı aldı.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Paylaş

Almanya’da federal hükümet tarafından 2021 için önerilen bütçede askeri harcamaların artırılması, sağlık ve sosyal alanlarda ise kısıtlamalara gidilmek istenmesine karşı Almanya genelinde barış hareketi 5 Aralık’ta sokağa çıkma kararı aldı. 

Frankfurt’ta bir araya gelen barış hareketi temsilcileri yayımladıkları “Frankfurt Çağrısı” ile halkı silahlanmaya karşı harekete geçmeye çağrdılar, “Barış isteyenler barış için mücadele etmeli” dediler. 

PANDEMİNİN ORTASINDA SAĞLIKTAN YÜZDE 41 TASARRUF

2021 bütçesinde özellikle sağlık başta olmak üzere pek çok alanda kesintilerin yapılması öngörülüyor. Bütçe taslağı 7-12 Aralık tarihleri arasında, mecliste yapılacak tartışmaların ardından hükümet partileri Hıristiyan Demokratlar CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Partinin (SPD) oylarıyla karar altına alınıp yürürlüğe konulacak.

Toplam 413.4 milyar avro olarak planlanan 2021 bütçesi, bu yılın bütçesinden yüzde 19 daha az. 2020’de toplam bütçe 508.5 milyar avro olarak karar altına alınmış ve 217.8 milyar avro  yeni borçlanma kaydedilmişti. 

Uzun yıllar “sıfır borç” hedefiyle çalışan Almanya hükümeti, yaptığı kısıtlamalar ve aldığı ek vergilerle bu hedefine varmıştı. Bu politikasının sonucu olarak bütçe açığı yerine bütçe fazlalığı vermişti. Bu fazlalık 2019’da 49.8 milyar avro olarak gerçekleşmişti. 

2021’de Sağlık Bakanlığı bütçesi, koronavirüsün etkisini sürdürmeye devam ettiği halde yüzde 41,.1 azaltıldı. Yine koronavirüs ile birlikle “kısa çalışma”nın yaygınlaştığı, işsizliğin arttığı ve önümüzdeki yıl içinde daha da artacağı bilinmesine rağmen, bu alana ayrılan bütçe de 2020’ye göre yüzde 3.9 oranında azaltıldı. 

Buna karşın 2021 bütçesinde 2020’ye göre en fazla artırılan, yüzde 16.8 ile İçişleri Bakanlığının bütçesi oldu. Savunma harcamaları için ayrılan bütçe de yüzde 2.6 artıyor. Böylece savunma bütçesi 43.2 milyar avrodan 46.8 milyar avroya çıkarılıyor. 2019’da da iki yıl öncesine göre yüzde 16 artırılmıştı. Hükümetin hedefi 2024 yılında askeri harcamaları 60 milyar avroya çıkarmak.

BARIŞ SAVUNUCULARI BİR ARAYA GELDİ

Hükümetin bu planına karşı çıkan barış örgütleri karşı hareket çağrısında bulundular. 

11 Ekim’de düzenlenen toplantıya barış hareketinin bileşenlerinin yanı sıra Alman Sendikalar Birliği (DGB), IG Metall ve Ver.di sendikaları temsilcileri de katıldı. 

Kulturrat, Greenpaece, Fridays for Futures (Gelecek için Cumalar) ve Naturfreunde gibi örgütlenmeler de toplantıya katılarak, barış hareketinin taleplerine destek verdiklerini ilan etti. 100 kadar örgüt ve kişi de online olarak toplantıya katılarak alınan kararları destekledi. 

Buna göre 5 Aralık Cumartesi günü ülke genelinde çok sayıda kentte silahlanmaya karşı eylemler yapılacak. 

Yerel örgütlenmelerin karar vereceği biçimlerde yapılacak eylemlerde, savaşa ve silahlanmaya ayrılan bütçenin düşürülmesi, onun yerine sosyal alanlara ve sağlığa daha fazla bütçe ayrılması talep edilecek.

FRANKFURT ÇAĞRISI

Toplantıya katılan kurumlar daha sonra “Frankfurt Çağrısı” başlıklıklı bir bildiri yayımladılar.  Çağrının merkezinde ise daha önce 175 bin imza toplayarak meclise ileten “Abrüsten statt Aufrüsten /Silahlanma değil silahsızlanma” İnisiyatifi yer aldı. 

Çağrıda şöyle denildi: “Soğuk savaş hayaleti geri döndü. Milliyetçilik belası hazırda bekliyor. Sosyal adaletsizlik büyüyor. Küresel iklim krizi insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Savaş ve doğanın tahribatı sığınma ve yerinden etmenin ana sebepleri. Koronavirüsle sosyal ve ekolojik olarak insan hayatını korumanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Ulusal, Avrupa ve küresel çapta yeni paylaşım mücadeleleri tehdidi söz konusu.

Bugün asıl olarak yapılması gereken şudur: Sosyal ve ekolojik dönüşüm için eğitime ve üniversitelere, okullara, kreşlere, sosyal konutlara, alt yapıya, sosyal güvenliğe, çevreyi korumaya, ekolojik olarak kendisini yenileyen ekonomiye yatırım yapılmalı. Barış isteyenler barış için mücadele etmeli.”

ALMANYA SİLAH SATMAYA DEVAM EDİYOR

Bölgesel gerilimlerde diyalog çağrı yapan Almanya bir yandan da gerilimlerin taraflarına silah satmaya devam ediyor. Almanya Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, bu yılın ilk üç çeyreğinde toplam 4.13 milyar avroluk silah satışına izin verildi. 

Bu yıl ilk üç çeyreğinde en yüksek silah satış izni ile Mısır ilk sırada yer alıyor. Mısır’a bu yıl başta Thyssenkrupp Donanma Sistemlerinden 585 milyon 900 bin avro hacminde askeri malzeme satılmasına onay verildi. Mısır’ın donanması için dört S44 tipi denizaltı satın aldığı belirtiliyor. Muhalefet partileri, Yemen’deki savaşa katılmasını ve iç savaşın sürdüğü Libya’ya silah sevkiyatı yapması nedeniyle Mısır’a satış izni verilmesine karşı çıkıyor.

Almanya’nın 2019’daki toplam 823 milyon 600 bin avroluk silah ihracatının üçte birinden fazlası ise Türkiye’ye yapıldı. Türkiye geçen yıl Almanya’dan satın aldığı 344 milyon 600 bin avroluk silahla, Almanya’nın ihracat listesi birinci sırasındaki yerini bu yıl da korudu. 

Bu da Türkiye’nin özellikle son iki yıldır bölgede izlediği dış politikasında Almanya’nın desteğinin büyük olduğunu gösteriyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da hava kirliliği %12 arttı: Kadıköy, İkitelli, Kağıthane en yoğun ilçeler

SONRAKİ HABER

HDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa