26 Ekim 2020 00:55
/
Güncelleme: 02:44

Tekel bayileri: Can kayıplarının sebebi esnaf değil vergi yükü

Tekel bayileri, sahte içki nedeniyle yaşanan ölümlerde iktidara yakınlığıyla bilinen medyanın, kendilerini hedef almasını protesto ediyor.

Tekel bayileri: Can kayıplarının sebebi esnaf değil vergi yükü

Fotoğraf: Murat Uysal

Murat UYSAL
İstanbul

Türkiye Tekel Bayileri Platformu (TTBP) sahte içki nedeniyle artan ölümlere ilişkin açıklama yaptı. TTBP İstanbul Yöneticisi Özdal Penzeroğulları, medyanın tekel esnafını hedef alan tutumunu eleştirirken, “Sahte içki nedeniyle yaşanan ölümlerin sebebi esnaf değil, yüksek vergi” dedi. Sabah gazetesine boykot uyguladıklarını tekzip yayımlanana kadar bayilerde Sabah gazetesi satmayacaklarını duyurdu.

Türkiye’nin pek çok kentinde sahte içki nedeniyle çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Son yıllarda alkollü içkiler ve özellikle rakı fiyatlarına gelen zamlar sonrası, kontrolsüz ve riskli bir piyasa oluştu. Türkiye Tekel Bayileri Platformu Genel Başkanı Özgür Aybaş, “Alkol satışı sınırlaması ve sürekli gelen zamlar tüketiciyi kaçağa teşvik etmektedir. İnsanların ucuz tedarik ettiği alkolden can kayıpları yaşadığı aşikardır. Alkol fiyatları bu kadar pahalı olmasa devlet de vergiden zarar etmez, can kayıpları da yaşanmaz” dedi. Yapılan açıklamada kaçak alkol imalatının karşısında olduklarını belirten Genel Başkan Özgür Aybaş, medyada kaçak alkolü tekel bayi üretiyormuş gibi bir algı yaratıldığını belirten Özgür Aybaş, “Dünya’da alkol satışı sıralamasında en pahalı üçüncü ülkeyiz kaçak alkol satışı yapan temin eden üreten kişiler üzerinden biz tekel bayileri hedef gösterilmekteyiz. ‘Zincir marketlerde kaçak alkol olmaz’ mantığı tüketiciyi zincir marketlere yönlendirmektedir. Kamuoyunda ‘Küçük esnaf kaçak satıyordur’ algısı oluşturmak etik değildir” diye konuştu.

‘BÜTÜN SUÇ TEKELLERİN Mİ?​’

TTBP İstanbul İl Yöneticisi Özdal Penzeroğulları ise Sabah gazetesinde yer alan, “İşte alkol satış yasağını böyle deliyorlar!” başlıklı haberini eleştirdi. Haberde bazı tekel bayilerinin alkol satışının yasak olduğu saatlerde satış yaptığı ve tekel bayilerinin yanlış fiş keserek vergi kaçırıldığı iddia edildi. İddialara ilişkin konuşan TTBP İstanbul İl Yöneticisi Özdal Penzeroğulları “Vergi kaçırdığımız iddia ediliyor bu bir kere tamamıyla yalan, devlet bandrollü ürünlerin vergisini peşin alıyor. Kaçak alkol satışını gündeme getirmek önemli biz de getiriyoruz, fakat bütün suçu günahı küçük tekel esnafının sırtına yüklemek de ne oluyor?​” dedi.

‘SABAH GAZETESİNİ SATMAYACAĞIZ’

Habere konu olan bayilerden TTBP üyesi arkadaşlarının da olduğunu söyleyen Özdal Penzeroğulları, “Arkadaşlarımızın o saatte satış yapmadığını biz biliyoruz. Eğer can kayıplarını önemsiyorlarsa tekel bayi esnafı üzerinden değil artan vergi yükü üzerinden haber yapsınlar. Sabah gazetesi tekel bayi esnafından özür dileyip tekzip yayımlayana kadar dükkanlarımızda Sabah gazetesinin satışını durdurmuş bulunuyoruz” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ekmek ve hürriyet kavgası!

Ekmek ve hürriyet kavgası!

Antep’teki işçi eylemlerine yönelik yasaklar, Türkiye’nin bir süredir sıklıkla gündemine gelen hukuki ve siyasal baskıların neyi amaçladığını da daha net gösterdi. Kayyımlar, soruşturmalar, gözaltı ve tutuklamalar, Saray’a verilen olağanüstü yetkiler, basına ve gazetecilere yönelik baskılar, halkın üstüne çöken ekonomi programına ve tek adam yönetiminin siyasal baskılarına karşı yükselen itirazı bastırmak için…

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Patronlara övgüler dizip teşekkür eden Gaziantep valisi, Başpınar’da 20’yi aşkın fabrikada başlayan fiili grevleri yasakladı. Eylemler sürüyor.

Evrensel'i Takip Et