26 Ekim 2020 00:41
/
Güncelleme: 03:30

Van’da 4 yıldır arıcılık yapan Sevtap Köşem: Kimseye bağımlı olmadan yaşamak mümkün

Van’da yaşayan ve dört yıldır organik bal üretimi yapan Sevtap Köşem, iş hayatını ve yaşadığı zorlukları Evrensel’e anlattı.

Van’da 4 yıldır arıcılık yapan Sevtap Köşem: Kimseye bağımlı olmadan yaşamak mümkün

Fotoğraf: Furkan Tunçdemir

Furkan TUNÇDEMİR
Van

Arıcılık işine  ilk olarak 18 kovan ile başladığını belirten Sevtap Köşem, kendisinin de tüm emekçi kadınlar gibi mevcut kadın anlayışının zorluklarından nasibini aldığını söylüyor. Kendi çevresinden de de sık sık “Yapamazsın, başaramazsın” gibi yaklaşımlara maruz kaldığını aktaran Köşem,  kadınlara örnek olmak istediğini belirterek, “Kimseye bağımlı olmadan yaşamak mümkün” dedi. Van’da yaşayan ve dört yıldır organik bal üretimi yapan Sevtap Köşem, iş hayatını ve yaşadığı zorlukları Evrensel’e anlattı.

 ‘KADINLAR SÖMÜRÜYE MÜSAADE ETMEMELİ’

Kadınların kendi ayakları üzerinde kimseye bağımlı olmadan yaşamaları gerektiğini belirten Köşem, ekonomik bunalımın ancak üretim ile aşılabileceğini söylüyor. İnsan emeğinin fazlasıyla sömürüldüğüne ve emek sömürüsünde bile cinsiyet ayrımının bulunduğunu vurgulayan Köşem, “İçinde yaşadığımız dönemde zaten bir emek sömürüsü mevcut. Emekçi bir kadın olunca ise iki kat daha fazla sömürüye maruz kalıyorsunuz. Bu durumda ise özelikle kadınların emeklerine sahip çıkarak sömürülmesine müsaade etmemeleri gerekiyor” dedi.

‘ÖN YARGIYI BİR ORANDA KIRDIM’

Ailesinin geçimini sağlayabilmek için bugüne kadar çeşitli işlerde çalışan Köşem, en sonunda kendi işini yapmaya karar vermiş. İşi öğrenene kadar birçok zorluk yaşamış. Kadın olduğu için birçok arıcının kendisine yardımcı olmadığını söyleyen Köşem, şunları ekliyor:  “Arıcılık zor iştir. Hem sürekli emek istiyor, hem de sürekli gezmeyi gerektiriyor. Toplumun düşünce yapısına göre, bu ancak bir erkeğin başarabileceği bir iştir. Dolayısıyla onlara göre bir kadın bu işi yapamaz. Birinci dereceden ailemden bile ilk başlarda bu yaklaşımı gördüm. Şimdi ise ailem başta olmak üzere herkes destek oluyor. Bu sayede birçok insanda var olan ön yargıyı bir oranda kırmayı başardığımı düşünüyorum.” Köşem, her sene çeşitli şehir ve ilçelerde arıcılık yapıyor. 18 kovan ile başladığı arılarını bugün kendi imkanlarıyla 450 kovana kadar çıkarmış.

Arıcı Sevtap Köşem

Fotoğraf: Sevtap Köşem'in arşivinden

‘EKONOMİK BUNALIM SAĞLIKSIZ ÜRETİME SÜRÜKLÜYOR’

Sadece organik üretim yaptığı için daha düşük miktarda bal aldığını söyleyen Köşem, birçok meslektaşının, insan sağlığını hiçe sayarak zararlı ama yüksek miktarda bal almasından şikayetçi. Verimin ideal olduğu dönemlerde bir kovandan ortalama 6-7 kilo organik bal aldığını belirten Köşem, “Bazı arıcılar sağlıksız katkı maddeleri kullanarak bir kovandan 80 kilo bal elde ediyor. İnsanlar bu balı tüketince çeşitli sağlık sorunları yaşıyorlar. Bu oldukça olumsuz bir durum, tüketicilerin buna dikkat etmesi gerekir” dedi. Bu durumun önüne geçebilmek için insanların daha iyi şartlarda yaşamaları gerektiğini belirten Köşem, daha fazla kazanmak için insanları sağlıksız bal üretimine iten başlıca sebebin ekonomik bunalım olduğunu düşünüyor.

‘KADINLARA ÖRNEK OLMAK İSTİYORUM’

Yaşam koşullarının zaten zor olduğunun altını çizen Köşem, “Mevcut yaşam koşullarında, kadınlar olarak kendi ayaklarımızın üzerinde durmamız daha zor. Buna rağmen çalışmak zorundayız. Diğer bir yandan da kalıplaşmış kadın algısını yıkmak için daha fazla iş hayatında yer almalıyız. Kadınlar bilinçli olarak ötekileştiriliyor. Sanki koca veya baba parasına bağımlı olmadan yaşayamayacağımız düşünülüyor. Daha kötüsü, birçok kadın da bu şekilde düşünüyor. Oysa kimseye bağımlı olmadan yaşamak mümkündür. Ben iyi kötü bu iş sayesinde geçimimi sağlayabiliyorum. Bu anlamda arayışta olan kadınlara örnek olmak gibi bir hedefim var” diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et