26 Ekim 2020 10:07

65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olanlar: Bize yapılmayan grip aşısı kime yapılacak?

Altınoluk'ta yaşayan 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olanlar, "Birçok kronik hastalığım olmasına rağmen bana grip aşısı yapılmıyor. Neden?" diye sordu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hıdır YAVUZ
Balıkesir

Koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle bu yıl artan grip aşısı talebine rağmen Sağlık Bakanlığı ülkeye sadece 1.5 milyon doz aşı getirdi. Yetersiz dozdaki grip aşısı nedeniyle sayıları 20 milyona yaklaşan 65 yaş üstü ve risk grubunda bulunan kronik hastalar, grip aşısına ulaşamıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce "Her yıl mutlaka grip aşısı olmalısınız" denilen yurttaşlar, 65 yaş üzerinde olmalarına ve kronik birçok hastalıkları bulunmasına rağmen e-Nabız sisteminden uygulaması yapılan grip aşısının kendilerine çıkmamasına tepkili.

Balıkesir Altınoluk’ta yaşayan 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan çok sayıda yurttaş "Birçok kronik hastalığım olmasına rağmen bana grip aşısı yapılmıyor. Neden?" diye soruyor.

"BİRÇOK HASTALIĞIM VAR AMA AŞI YOK"

Aynur Yalçın: Bu yıla kadar nöroloji ana bilim dalındaki doktorların her sene yaptıkları uyarıyla grip aşısını yaptırıyordum. Otoimmun hastalıklarından myastenia, nefes darlığı ve akciğer deformasyonu başta olmak üzere birçok hastalığım var. Ama Sağlık Bakanlığının e-Nabız sisteminde yüksek risk grubunda değilmişim. Bu yüzden bana grip aşısı çıkmadı. Listeler nasıl yapılıyor acaba, ben  anlayamadım.

"BANA NASIL AŞI ÇIKMIYOR?"

Gülsüm Akbay: Ben kronik böbrek hastasıyım. Bir böbreğim alındı, diğer böbreğimde ise böbrek yetmezliği var. Senelerdir de astım hastasıyım. Yüksek tansiyon ve kalp hastasıyım. Raporlu ilaç kullanıyorum. Aile hekimliğine gittiğimde görevli sistemden baktı ‘Sana aşı çıkmamış’ dedi. Peki ben soruyorum? Bana nasıl aşı çıkmıyor, bu kadar kronik hastalığım olduğu halde neden grip aşısı olamıyorum? Kimlere veriyorlar bu aşıları, kriteri nedir? Bir vatandaş olarak öğrenmek istiyorum. Devlet bana aşı vermiyorsa kimlere veriyor bunu çıkıp açıklamalarını istiyorum. Emekliyim, zar zor geçiniyorum. Vergimizi peşin alıyorlar, sağlığımızı paralı hale getiriyorlar.

"BANA YAPILMAYACAKSA KİME YAPILACAK?"

Arif Temel: Ben 70 yaşındayım. Grip aşısı olmak için aile hekimliğine gittim. Görevli ‘Biz o işe bakmıyoruz, e- Nabız'dan alacaksınız’ dedi. Benim akılı telefonum yok, e-Nabız'ı beceremiyorum. Şeker ilacı, kolesterol hapı kullanıyorum. Hiper tansiyonum var. Raporum var, ilaç kullanıyorum. Buna rağmen grip aşısı bana yapılmayacaksa kime yapılacak anlamıyorum. Demek ki gelen aşılar yakınlarına dağıtılıyor. Yani biz faydalanamıyoruz.

"VATANDAŞ OLARAK AŞI OLMAK İSTİYORUZ"

Kazım Doğan: Kanser hastasıyım, lenfoma lösemi. Bundan ötürü 9 ay boyunca kemoterapi tedavisi aldım. Daha sonra kalın bağırsaklarımda kolon kanseri tespit edildi. 2019’da ameliyat oldum. Daha sonrasında ışın ve radyoterapi  gördüm. Yaşadığım bu sıkıntılara rağmen e-nabızda adıma tanımlanmış aşı ünitesi bulunamadı. Eşim de 22 yaşından beri ileri derecede kronik astım hastası. Şeker, diyabet ve onun yanında birkaç hastalığı daha var. Eşim, üç hastalıktan ötürü raporlu ilaç alıyor. Buna rağmen ikimiz de grip aşısı aşı olamıyoruz. Kanser hastasıyım, yaşamak istiyorum devlete vergimizi ödüyoruz ama vatandaş olarak aşıdan da yararlanmamak istiyoruz.

"BANA NEDEN AŞI ÇIKMADI?"

Emine Özüpak: Ben 75 yaşındayım. Şeker ve tansiyon hastasıyım. Ciğerimde problem var. Bana aşı çıkmadı, bekliyorum. Aşı için İstanbul’a da müracaat ettim, olmadı. Altınoluk’ta  müracaat bulundum yine çıkmadı. ‘Senin adına aşı onayı yok bir şey yapamayız’ dediler. Ben şeker ve tansiyon hastasıyım, karaciğerimde büyüme var. Buna rağmen bana aşı çıkmadı. Bunun nedenini öğrenmek istiyorum.

ÖNCEKİ HABER

Enis Berberoğlu, AYM'ye yeniden "hak ihlali" başvurusu yaptı

SONRAKİ HABER

İnsan Hakları İzleme Örgütünden Osman Kavala açıklaması: Dava, siyasi amaçlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa