Sağlık çalışanları dönüşümlü çalışmayı talep ediyor
SES İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu: Halka ve sağlıkçılara düzenli yapılmayan testlerin sorumlusu sağlıkçılar değildir.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu
Fotoğraf: Evrensel
Eda AKTAŞ
İzmir
Koronovirüs salgınında birçok ülkede ikinci dalga gündemdeyken Türkiye’de ise vaka sayıları her geçen gün artıyor. Son olarak iki gün önce İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kentte koronavirüs vaka sayısının 20 gün öncesine göre üç buçuk kat arttığını söyledi. Vaka sayıları giderek artarken sağlık çalışanlarının sorunları da derinleşerek devam ediyor.
Bir yandan kendi sağlıklarını diğer yandan halk sağlığını korumaya çalışan sağlık emekçilerinin son dönemlerde yaşadıkları sorunları ve taleplerini SES İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu ile konuştuk. Hastanelerin Kovid-19 vakalar dışında normal hizmet vermesiyle birlikte sağlık çalışanlarının sayısının yetersizliği olduğunu söyleyen Ulaşoğlu, “Sağlık çalışanları içerisinde vaka sayıları giderek artıyor. Kovid olan arkadaşlarımız çalışamadığı için kalan diğer sağlık emekçilerinin iş yükü artmış oluyor” dedi.
“HALKA VE SAĞLIKÇILARA YAPILMAYAN TESTİN SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ”
Hastanelerde günlük farklı ünitelerde çalışan 5-6 kişide Kovid tespit edildiğini hatırlatan Ulaşoğlu, “Yetkililer bunun nedenini araştırmak yerine, ‘Siz bu hastalığı dışarıdan getiriyorsunuz, bulunduğunuz yerlerde çay, kahve içip birbirinize dikkat etmiyorsunuz, birbirinize bulaştırıyorsunuz’ diyerek sağlık çalışanlarına suç atıyor. Sağlıkçı bunu dışarıdan getiriyor olsa bile halktaki bu artan vaka sayı asıl etkendir. Sağlık çalışanlarının halktan kopuk yaşamıyor olması da etken olabilir. Ama halka ve sağlıkçılara düzenli yapılmayan testlerin sorumlusu sağlıkçılar değildir” diye konuştu.
“SAĞLIĞA AYRILAN PAY DÜŞTÜĞÜ İÇİN PERSONEL ALIMI YOK”
Sağlık emekçilerinin bu dönemde dönüşümlü çalışma talebi olduğunu dile getiren Ulaşoğlu, “Ekonomide sağlığa ayrılan pay belli. Yine sermayeye aktarılıyor. Hükümet borç batağında. Sağlığa ayrılan pay düştüğü için personel alımı yok. Personel alımı olmayınca normalde uygulanması gereken 14 gün karantina sağlıkçılara uygulanmıyor. Kovid olan sağlık personeli 7 gün eve gönderiliyor, temaslı olanlara ise asla izin verilmiyor. Semptomları varsa ancak evine gönderilebiliyor. Bu da yeterli sağlıkçı olmadığının göstergesi. Biri gittiğinde diğeri onun yerine çalışıyor iş yükü artıyor” dedi.
“DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMA BULAŞI AZALTIR”
“Aynı kişilerle çalışan ekipler oluşturulsa ekipten biri Kovid olsa o ekibi izolasyona alınır. Ama şuan bir sağlık çalışanında pozitif çıktığında kimi eve gönderecekleri karışık. Kovid klinikleri bu durumda daha güvenli. Orada önlemler alınıyor, ekip ekip çalışılıyor” diyen Ulaşoğlu, sağlıkçılara dönüşümlü çalışma uygulanarak kliniklerde ekiplerin oluşturulmasının bulaşı azaltacağını söyledi. “Sağlık çalışanının yetersizliğinden dolayı hastanede herkes her işi yapıyor. Hemşireler masa ve kapı silmeye kadar her işi yapıyor” diyen Ulaşoğlu, atama bekleyen ve ihraç edilen sağlık çalışanlarının biran önce göreve başlaması gerektiğini ifade etti.
Ulaşoğlu son olarak, “Temiz hastane, temiz hasta kavramı olamaz. Sağlıkçılar için tüm hastaların kovid kabul edilmesi ve koruyucu ekipman çalışma şartları aynı olmalı. Evde bakıma giden hemşirede kovid pozitifle bilmeden temasta. Kliniklerde normal hasta 3 gün sonra pozitif olduğu belli oluyor. Dolayısıyla tüm hastalar Kovidmiş gibi çalışılmalı. Tüm çalışanlara motivasyon için ayrımsız Kovid parası ödenmeli” diye konuştu.