27 Ekim 2020 09:42

2021 Yılı Bütçesine dair TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler başladı

2021 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ve 2019 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin geneli ile Sayıştay raporları üzerindeki görüşmeler başladı.

2021 Yılı Bütçesine dair TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler başladı

Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin geneli ile Sayıştay raporları üzerindeki görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başladı. Komisyon, AKP Mersin Milletvekili Lütfi Elvan başkanlığında toplandı.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, 2021 yılı bütçesinin, "hiçbir açıklama yapılmadan, sahipsiz şekilde" Meclise sunulduğunu belirterek "Şimdiye kadar konunun ilgilisi açıklama yapmadan bütçe sunulmadı. İlk kez böyle bir şey oluyor" dedi.

Bütçenin, 17 Ekim Cumartesi saat 24.00'e kadar sunulmak zorunda olduğunu hatırlatan Kuşoğlu, "O gün Meclise sunulduğuyla ilgili saat 21.54'te bir giriş kaydı var ancak saat 24.00'e kadar bekledik, böyle bir bilgi almadık. Bu da Türkiye Cumhuriyeti'nin geleneklerine, usulüne aykırı bir durumdur" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da milletvekili danışmanlarının komisyon salonuna alınmasının engellendiğini dile getirerek eleştirilerde bulundu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bütçe görüşmelerinin halka yansıması gerektiğini söyledi, görüşmelerin canlı yayınlanmasını talep etti.

Belli sivil toplum kuruluşlarının ve konfederasyonların da görüşmelere katılmasını isteyen Paylan, uzlaşılacak üçer sivil toplum kuruluşunu dinleyebileceklerini söyledi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, bütçe görüşmelerinin canlı yayınlanmamasını eleştirerek, "Atın sahibi değişti, şimdi atın sahibine göre kişnetiyorlar. Dolayısıyla bizi dikkate almıyorlar" dedi. Bunun üzerine AKP milletvekilleri, Yılmaz'a, tepki gösterdi.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun toplantısından bir fotoğraf.

Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA

CHP Konya Milletvekili Şener, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini belirterek "Bu zor dönemde duygularımızı bir tarafa bırakıp aklıselimle davranmaya, doğru kararların oluşmasına birlikte çaba harcamaya ihtiyacımız var" dedi.

Bu konuda siyasi çıkarların ön plana alınmasından vazgeçilmesi gerektiğini belirten Şener, "Ülkenin menfaatlerini, Türkiye'nin geleceğini ne yaparsak daha olumlu etkileriz? Bunun arayışı içinde olmalıyız. Bu açıdan bütçeler önemlidir" diye konuştu.

Dünyayla rekabet için en iyiyi bulma zorunluluğu bulunduğunu söyleyen Şener, "En iyiyi yakalamadığınız takdirde geleceğin dünyasında zayıf düşmeye, yok olmaya mahkumsunuz demektir. Bunun için ne yapacaksak, en iyisini yapacağız. 'Bu bütçe iyidir...' Bu bütçenin, dünyanın diğer ülkeleri için de en iyi bütçe olması lazım. En iyisi değilse, 'iyilik' sizi kotarmaz, en iyisini yapanlar sizi ezer geçerler. Fabrikalarınız işlemez olur. Gençleriniz işsiz kalır. Hayat standardınız sürekli düşer. Dış siyasette sürekli günlük konuşur, kükrersiniz, etkin olamazsınız" değerlendirmesinde bulundu.

Şener, AKP'nin 2002'de tek başına iktidara geldiğinde, Merkez Yürütme Kurulu'nda, "Yeni kurulan bir partinin iktidar olarak başlaması yanlış olmuştur. Keşke muhalefetten başlasaydı. Tüm kadrolar, muhalefetten iktidarın nasıl olacağını, muhalefetin nasıl olacağını, devlet çarkının nasıl döndüğünü görse, bundan sonra iktidara gelse iyi olurdu" dediğini anlatarak, "18 yıllık iktidar döneminden sonra muhalefeti görmeyen bu partinin muhalefete ihtiyacı var. Bu iktidarın, hesaba çekilmeden önce nefislerini hesaba çekmeleri için muhalefete ihtiyacı var" ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, iktidarın siyasal, toplumsal ve ekonomik krizle Türkiye'yi batıracağını söyleyerek "Yapacağınız en doğru şey, erken seçime gidin" dedi.

"İŞSİZLİĞE ÇARE ÜRETMİYOR"

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, vatandaşın borcunun gırtlağına dayandığını, çiftçinin mazot alamadığı için tarlasını süremediğini, ciddi bir işsizlik olduğunu aktararak "Bu bütçe, toplumdaki en büyük sorun olan işsizliğe çare üreten bir bütçe değil" diye konuştu.

Usta, bu bütçe ve programın, milletin fakirleştiğini ortaya koyduğunu, ekonomik sorunları, borç sorununu çözemediğini belirtti.

"Türkiye 1990'lı yıllara gidiyor" diyen Usta, dış borcun arttığını, makro ekonomik problemlerin de sürdüğünü vurguladı. Usta, "Türkiye, bütçe açığı ve cari açığın birlikte yaşandığı ikiz açığa gidiyor" değerlendirmesinde bulundu. (AA)

Evrensel'i Takip Et