27 Ekim 2020 12:25

İTÜ öğrencisinden mektup: Devlet üniversitesinde doğal (!) seçilim

Mektubunda online eğitimin yarattığı eşitsizliği anlatan İTÜ öğrencisi, şimdi de okulun pahalı yabancı dil kitapları almaya zorladığını, ödevlerin bu kitaplardaki kodlarla verileceğini yazdı.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

İTÜ’den bir öğrenci

Dünya’nın içinde bulunduğu belirsiz Kovid-19 durumundan en çok etkilenen gruplardan biri de şüphesiz biz öğrenciler olduk. Eğitimin örgünden online’a geçişi birçok sorunu da beraberinde getirdi. Öncesinde sorun etmemiz gerekmeyen konular bir anda ayağımıza dolanmaya başladı. “Bilgisayar mı alsam interneti mi sınırsız yapsam?​” diye düşünenlerimizin kendini şanslı sayması gereken bir dönemdeyiz. Çünkü birçoğumuzun maddi durumu maalesef online eğitimin minimum standartlarını karşılayabilecek kadar iyi değil. Bunun için kampanyalar düzenlendi, tabletler bilgisayarlar dağıtıldı derken iş maalesef bununla sınırlı kalamadı. Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri, ismiyle ağız dolduran İstanbul Teknik Üniversitesi online dönemde sınıfta kalmaya hâlâ devam ediyor. Geçtiğimiz dönem de öğrencilerin isteklerinin görmezden gelinmesiyle sürekli Twitter’da gündem olan üniversite bu sefer de hazırlık öğrencilerine yaptığı doğal seçilim ile gündeme geldi. Her sene alınması istenen, yurtdışından temin edilmesinden kaynaklı fiyatları dolarla birlikte yükselen İngilizce hazırlık kitapları bu sene de zorunlu tutuldu. Hadi buna alışkınız her sene oluyor desek de bu sefer bir farklılık var. Bu tarz İngilizce eğitim kitaplarının içerisinde genellikle bir kod bulunuyor ve bu kod ile kitabın sitesinden online olarak da bazı şeylere erişim sağlayabiliyorsunuz. Hazır eğitim online, bari bu kodları kullanalım diyerek İTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu öğrencileri tanesi 150 liradan başlayan kitapları satın almaya zorluyor. İşin trajikomik kısmı ise ödevlerin İTÜ’nün kendi “ücretsiz” Ninova sistemi dururken bu kodların kullanıldığı sitelerden verilecek olması. Ve yine daha komiği verilen ödevlerin dönem sonu notuna belli bir yüzdede etki etmesi.

Yani İTÜ diyor ki “parası olmayan öğrencim ödevini yapamaz, bu sebeple de ortalaması eksik olacak.” Yani İTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu resmen parayla not satıyor, maddi durumu kötü olan öğrenciler doğal (!) seçilime maruz bırakılıyor. Ücretsiz çözümler varken insanları maddi olarak zorlayacak seçenekler tercih ediliyor. Bu maddi durumu iyi olan veya olmayan herkes tarafından karşı çıkılması gerekilen bir konu. Zaten ekonomik olarak zorluklar yaşadığımız sıralarda bir de dönemlik 350-700 TL arasında kitap parası vermeye zorlamak öğrencinin sırtından rant elde etmek demektir. Devletin bile bir öğrencinin geçinmesi için aylık ödediği burs/kredi 550 TL iken belki de derslerde kapağı bile açtırılmayacak kitaplara bu miktarların ödenmesinin istenmesi kabul edilemez. Ücretsiz eğitim herkesin hakkıdır. Yönetimin bu yanlış karardan dönmesini ve ücretsiz çözümleri tercih etmesini talep ediyoruz!

ÖNCEKİ HABER

İskenderun'da orman yangını çıktı, alevler yerleşim yerlerine yaklaştı

SONRAKİ HABER

EMEP'ten kölelik yasasına karşı mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa