İsveç’e İranlı Avukat Sotoudeh’in özgürlüğü için girişim çağrısı
İran’da hapis ve kırbaç cezasına çarptırılan kadın hakları savunucusu Avukat Nasrin Sotoudeh’in serbest bırakılması için İsveç Hükümetinin girişimde bulunmasını istendi.
Fotoğraf: Nasrin Sotoudeh'in Twitter hesabından alınmıştır
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg, İran’da 38 yıl hapis, 148 kırbaç cezasına çarptırılan kadın hakları savunucusu Avukat Nasrin Sotoudeh’in serbest bırakılması için İsveç Hükümetinin girişimde bulunmasını istedi.
Parlamentoya yazılı bir soru önergesi veren Österberg, Sotoudeh’in geçtiğimiz aylarda Right Livelihood Vakfı tarafından Alternatif Nobel Ödülü olarak da adlandırılan ödüle layık görüldüğünü hatırlattı. Ödül alan 3 diğer hak savunucusu gibi Sotoudeh’in ödülünü alabilmesi için serbest bırakılmasını talep etti.
Österberg, önergesinde Sotoudeh’in insan hakları ve özgürlüklerin olmadığı bir ülkede muhalifleri ve rejim karşıtlarını savunduğu için rejimin baskı ve saldırılarına uğradığına dikkat çekti.
Evin Cezaevinde tutulan Nasrin Sotoudeh’in sağlığından kaygı duyulması için pek çok neden olduğunu söyleyen Österberg, İran rejiminin Sotoudeh ve siyasi tutsaklara yönelik tutumuna şu ifadelerle tepki gösterdi:
“Siyasi tutsakların insanlık dışı koşullarda tutuldukları ve pandemi sırasında koşulların daha da kötüleştiği biliniyor. Bundan dolayı Sotoudeh, ağustos ayında 46 gün süren açlık grevi yaptı, yaşam ile ölüm arasında gitti geldi. Nasrin’in sağlığı kötü durumda. Geçtiğimiz hafta sonu kendisine hastaneye götürüleceği söylendi. Ama onun yerine Evin Cezaevinden koşulların daha kötü olduğu Gharchak Cezaevine gönderildi.”
“SOTOUDEH TÖRENE KATILIP ÖDÜLÜNÜ ALMALI”
Nasrim Sotoudeh’in “zamanımızın büyük kahramanlarından biri” olduğunu ve çalışmalarının Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından takdir gördüğünü belirten Österberg, “Güz aylarında küresel dayanışma hareketi derhal serbest bırakılmasını istedi” dedi.
3 Aralık günü Right Livelihood Ödülleri’nin Stockholm’de sahiplerine verileceğini hatırlatan Österberg, Sotoudeh’in ödülünü bizzat alabilmesi için Dışişleri Bakanı Ann Linde’den girişimde bulunmasını istedi.
2012 yılında Sakharov Düşünce Ödülü’nü kazanan Sotoudeh, bu yıl da Alternatif Nobel Ödülü olarak da adlandırılan Right Livelihood Ödülünü kazanmıştı. Sotoudeh’in ”Büyük kişisel riskleri göze alarak İran’da siyasi özgürlük ve insan hakları için gösterdiği cesur girişimlerinden dolayı” ödüle layık görüldüğü belirtilmişti.