28 Ekim 2020 07:30

Pandemide sınava hazırlan(ama)mak

Online eğitim mağduru olan, tekrar hazırlanan ve ilk kez sınava giren arkadaşlar olarak hakkımız olan eğitimi talep ediyoruz.

Görsel: Freepik

Paylaş

Deniz Beyza KAZDAL

Buse AVCI

Ankara Atatürk Lisesi

Pandemi süreci herkes için oldukça yıpratıcı olmakla birlikte özellikle biz sınava hazırlanan lise öğrencilerini zorlu ve yıpratıcı bir dönemin içine attı. Son sınıfların ne denli zorluk çektiğini ve mağdur olduğunu, YKS’ye pandemi sürecinde hazırlanıp yine bu süreçte sınava giren öğrencilerin psikolojilerinden görebiliyoruz. Sürecin başından beri sınav tarihlerinin birden fazla kez değiştirilmesi de bunun zeminini hazırlamış oldu. Birçok öğrenci verimsiz bir dönemin ardından sınavda hedefledikleri başarıyı elde edemediği için tekrar hazırlanmaya karar verdi ve bu durum da gelecek sınavda yaşanacak olası yoğunluğu beraberinde getirdi. Gelecek sınavda tüm 12. sınıf konularından sorumlu tutulacağımızı öğrenmemizle birlikte mezuna kalan arkadaşlarımızın hiç işlemedikleri eksik konularını, mezun oldukları ve bu yüzden online eğitime dahi katılamayacakları için “nasıl kapatacakları” büyük bir soru haline geldi. Online eğitimden alınacak verim bir kenara bırakıldığında öğrencilerin online eğitime ulaşımda gerekli ekipmanlara sahip olup olmadığı, bununla birlikte bu ekipmanlara sahip öğrencilerin düzenli ve sürekli internet erişimlerinin bulunup bulunmadığı da ayrı bir sorun olarak karşımıza çıktı.   

UZAKTAN EĞİTİM YETERSİZDİ

Online eğitimin bizler için bu denli büyük bir sorun haline gelmesi üzerine sınava girecek okulumuz öğrencilerine yönelik bir anket hazırladık. Bu anketin oluşmasındaki en büyük nedenlerden biri okulumuzun dershanelerden çok daha düşük bir ücretle ve imkânı olmayan öğrencilere kurs ücretini karşılayan bir burs sağlayarak yüz yüze kurs açması oldu. Biz de bu ankette arkadaşlarımıza kurs öncesi dönemdeki online eğitim ve sınava hazırlanış sürecinde seçtikleri kurum ile ilgili sorular sorduk. Sınava hazırlık süresinde sorularımızı yönelttiğimiz arkadaşlarımızın %44’lük kesiminin okul kursunu tercih ettiğini görmüş olduk. Bu da bizlere büyük bir kesimin dershaneye gidecek durumu olmadığını gösteriyor. Bunun yanı sıra çoğu arkadaşımızda eğitime katılacak ekipman mevcutken %40’lık bir kesimin kesintisiz ve sürekli internet erişiminin bulunmaması online eğitimin varlığının bizim ondan faydalanmamıza yetmediğini çok net bir şekilde kanıtlıyor aslında. Bu eğitim formunda “faydalanmak” kelimesinin kullanımının yanlışlığını %94,4’lük kesimin öğrenim hedeflerine ulaşmada online eğitimi yeterli görmemesinden çok net bir şekilde anlıyoruz. Milli Eğitim Bakanı’nın online eğitimin her zaman hayatımızın bir parçası olacağı söyleminden sonra değişmeyen ve gelişmeyen bu eğitim şeklinin ne denli benimsenebilir olduğu büyük oranda tartışmaya kapalı bir konu bizler için.

EĞİTİM HAKKIMIZI TALEP EDİYORUZ

Geçtiğimiz üniversiteye giriş sınavında mağdur edilen, şu an online eğitim mağduru olan, tekrar hazırlanan ve ilk kez sınava giren arkadaşlar olarak hakkımız olan ulaşabildiğimiz ve verim alabildiğimiz eğitimi talep ediyoruz. İnternet erişiminden dolayı oğlu EBA’ya bağlanamayan bir baba evin çatısından hat çekmeye çalışırken evladından olsun istemiyoruz. Eğitim online olacaksa da hepimiz erişebilelim, herkesin imkanı olsun istiyoruz. Eğitim hakkımız ve bizler bunu talep ediyoruz.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Büyükçekmece'de yıkım için önlem alınmayan binada iş kazası: 1 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Öykü Sahne, pandemide ödeyemediği kira borçları nedeniyle kapanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa