EMEP Hatay İl Örgütü: Yanan alanlar maden için mi ruhsatlandırıldı?
Emek Partisi Hatay İl Başkanı Mevlüt Bulgur ve HDP Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, Hatay'da süren yangınlarla ilgili konuştu, yanan alanların talana uğramasından endişe duyduklarını belirtti.
Fotoğraf: Muzaffer Çağlıayaner/AA
Emek Partisi Hatay İl Başkanı Mevlüt Bulgur, İskenderun Denizciler Akarcalı mevkiinde çıkan yangınla ilgili yaptığı açıklamada, “Yanan alanların maden sahası için ruhsatlandırılan alanlar olup olmadığı Hatay halkına açıklanmalıdır” dedi.
İskenderun Denizciler Akarcalı mevkiinden Sarıseki tarafına doğru ilerleyen yeni bir yangınla karşı karşıya kalındığını belirten Bulgur, “Hatay Belen'de başlayıp Arsuz, İskenderun ilçelerine sıçrayan büyük bir yangının üzerinden daha on beş gün geçmedi. Önceki yangından bu yana yüzlerce hektarlık orman ve yaşam alanı kül oldu. Onlarca konut, işyeri vb. yaşam alanı, yüzlerce vatandaş yangından etkilendi, zarar gördü. Aynı şekilde Batıayaz, Toygarlı ve Samandağ bölgesinden de yeni yangın haberleri geliyor. Öncelikle halkımıza geçmiş olsun mesajımızı iletiyoruz” dedi.
“ORMAN YANGINLARI ARAZİ RANTÇILARININ, MADEN ŞİRKETLERİNİN İŞİNE YARAYACAKTIR”
Ormanların yaşamın kaynağı olduğunu ve Hatay'daki orman yangınlarının Türkiye'deki biyoçeşitliliğin önemli parçası olan bölgeyi kapsadığını vurgulayan Bulgur şunları söyledi: Bu üzücü olaydan yola çıkarak bu tip yangınların yaşanmaması için önlem alınmalıdır. Hatay Valiliğince önceki yangında olayla ilişkili olabileceği belirtilen kişilerin gözaltına alındığı açıklandı. Bununla ilgili gerekli bilgiler ve bağlantılar bir an önce kamuoyu ile paylaşılmalıdır. İnsanların evleri, iş yerleri, okullar, ormanlar yandı. Ağacı, hayvanı, toprağı, ormanı yakmanın hiçbir haklı nedeni olamaz. Bu kabul edilemez. Bunu yapanlar her kimse gerekli soruşturma sürdürülmeli ve hukuki süreç başlatılmalıdır. İşin arkasında kim ya da kimlerin olduğu açığa çıkarılmalıdır. Kim ya da kimler yaptıysa bilmeliler ki bu arazi rantçılarının, maden şirketlerinin işine yarayacaktır.
“YANAN ALANLARIN MADEN SAHASI İÇİN RUHSATLANDIRILAN ALANLAR OLUP OLMADIĞI AÇIKLANMALI”
Son yıllarda ormanları sermayeye teslim etmek için binlerce orman canlısının ve ağacın yok edildiğinin altını çizen Bulgur, “Son dönemde Hatay'ın yanıp kül olmayan noktasının kalmaması bir tesadüf mü? Yanan alanların maden sahası için ruhsatlandırılan alanlar olup olmadığı Hatay halkına açıklanmalıdır. Yangına söndürmek zayiatı azaltmak için canla başla çalışan, emeği geçen orman, itfaiye ve belediye işçilerine ve tüm emekçi çalışanlara teşekkür ediyoruz. Yine kentleşme adına talan edilen 2-B arazisi olarak orman dışına çıkartılan bu yerlerin yapılaşmaya açılması bu tür tehditlerin yaşanmasına ve yangınların çıkmasına sebep olduğunu biliyoruz” dedi.
“AKP hükümeti milyonlarca dolarlık binlerce yeni makam aracı alacağına 20-30 tane yangın söndürme uçağı ve helikopteri almıyor. Kendilerine araç filoları, uçak filoları, helikopter filoları kuranların ülkenin ormanlarını çıkacak bir yangından korumak için 5-10 tane yangın söndürme helikopteri almıyorlar” denilen açıklamada alınması gereken önlemler şöyle sıralandı;
- Orman yangın alarmı önlemleri uygulanmalıdır.
- Önleyici tedbirlerin alınması, uygulanması ve denetlenmesindeki eksikler ivedilikle giderilmelidir.
- Kent merkezleri, yerleşim yerleri ormana yeterli mesafe uzaklığında olmalıdır.
- Bir avuç rant uğruna orman alanları imara açılmamalıdır.
- Orman arazilerinin kentleşme adına talan edilmesine son verilmelidir.
- Ormanların içinde yayla evleri yapılmasına, kaçak yapılar yapılmasına izin verilmemelidir.
- Yangın söndürme sistemleri geliştirilmeli, personel ve araç gereç sayısı arttırılmalıdır.
- Yangınların önlenmesine ve ormanlarımızın korunmasına yönelik bütçe sağlanmalı, yatırımlar bir an önce başlatılmalıdır.
- Yangından zarar gören bölge yapılaşmaya mahal verilmeksizin derhal ağaçlandırılarak orman statüsünü sürdürmesi sağlanmalıdır.
- Başta üretici köylüler olmak üzere yangından zarar gören bölge halkının zararları tespit edilerek karşılanmalıdır.
- Hatay Valiliğince ifade edilen sabotaj ihtimaline yönelik soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi ve gelişmelerle ilgili halkın bilgilendirilmesi gerektiğini önemle vurguluyoruz.
HDP'Lİ ORUÇ: ZARAR GÖREN BÖLGELERDE YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEMELİ
HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç da Hatay'daki yangında zarar gören bölgelerde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Oruç, Mecliste düzenlediği basın toplantısında oluşturdukları heyetle İskenderun'a gittiklerini ve karşılaştıkları manzara nedeniyle ciddi kaygılar taşıdıklarını söyledi.
Hatay'da sabotaj ihtimalinin yüksek olduğunu gösteren yangınların devam ettiğini belirten Oruç, "Burada maden şirketlerine, inşaat şirketlerine bu alanları peşkeş çekmek için ormanları yaktıktan sonra 'Bu ormanları örgütler yakmıştır, bu ormanları Kürtler yakmıştır' gibi bir algı yaratmaya yönelik kalkışmaları asla kabul etmiyoruz. Bu kamuoyunu yanıltmaya dönük bir girişimdir" diye konuştu.
Oruç, rant için ve kentleşme vizyonundan yoksun bir şekilde ormanların imara açılmasına son verilmesi gerektiğini dile getirerek, "Hatay yangını sonrası zarar gören bölgelerde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemelidir. Bölgenin yeniden hızla ağaçlandırılması gerekmektedir. Yangında vatandaşların zararları bir an önce karşılanmalıdır" dedi. (HABER MERKEZİ)