Lahana yetiştiricisi zararda: Emeğimizin karşılığını alamıyoruz
Erçişli lahana yetiştiricileri emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.
Fotoğraf: MA
Ercişli lahana yetiştiricileri mazot, gübre ve su fiyatlarındaki artıştan kaynaklı emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.
Van’ın Erciş ilçesindeki yurttaşların en önemli geçim kaynakları arasında lahana yetiştiriciliği geliyor. Her yılın mayıs ayında ekilip ekim ayında toplanmaya başlanan lahanalar yetiştiricileri tarafından çoğunlukla Erciş-Patnos karayolunun kenarındaki tezgahlarda satışa sunuluyor. Sarma ve turşu yapımında kullanılan lahanaların tane ücreti 5-7 lira arasında.
Lahana satan çiftçiler, üretim giderlerindeki artıştan kaynaklı bu yıl yüzlerinin gülmemesinden dertli.
Çiftçilerden Bayram Yiğit, tarlanın kendisine ait olmasına rağmen emeğinin karşılığını alamadığını dile getirerek “Mayıs ayında lahana ekimine başlıyoruz. Suyundan gübresine ve ilacına kadar bir sürü masraf yapıyoruz. Masraflarımızı çıkaramıyoruz. Çiftçilik bu memlekette öldü” diye dert yandı.
Sabahtan akşama kadar lahana satmak için beklediklerini belirten Yiğit, “İşçiliğimizi dahi çıkaramıyoruz. 4 dönüm lahana tarlasında 3 bin TL masrafım oldu. Bu lahanaları satabilirsem en fazla 4 bin yada 5 bin TL eder. İşçiliğim boşa gidiyor. Neredeyse yarı yarıya zarar ediyoruz” dedi.
ARTAN FİYATLARIN ETKİSİ
Kimi zaman satış yapamadan eve gittiğini söyleyen Yiğit, şöyle devam etti: “Sabahtan akşama kadar tarlada çalışıyoruz. Bazen günde 20-30 adet satabiliyoruz. İşlerin kötü olmasının sebebi mazot ve gübre fiyatlarındaki artış. Özellikle mazot, gübre ve çiftçi desteğinin olmasını istiyoruz. Çiftçilerin kazanmasının tek yolu mazot, gübre ve su fiyatlarının düşmesidir.” (MA)