24 Kasım 2012 13:34

Bizden mezun olan isterse oyunculuk da yapabilir

Her gece hepimizin yan yana uzanıp yaldızlı kumlara, yıldızlı suların türküsünü dinleyeceğimiz” günlere olan özlem ve“hep beraber ipekli bir kumaş dokur gibi, hep bir ağızdan sevinçli bir destan okur gibi” yaşanacak yıllara olan inançla yola çıkıyor Nazım Hikmet Akademisi Oyunculuk okulu.Akademi; Edebiyat,

Bizden mezun olan isterse oyunculuk da yapabilir
Paylaş
Ayşen Güven

Akademi; Edebiyat, Müzik, Sinema ve Sosyal Bilimler bölümlerinin yanı sıra bu yıl, 2012-2013 öğrenim yılı Güz Dönemi’nde ilk defa Tiyatro-Oyunculuk Bölümü’ne de öğrenci kabul edecek. Üç yıllık bu eğitim programını okulun eğitmenlerinden sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu Fırat Tanış’la konuştuk. Okulun her şeyden önemlisi hayatın farkında olan bireyler yetiştirme hedefi olduğunu söyleyen Tanış, “bu okuldan mezun olan oyunculuk da yapabilir” diyor.

Akademi “Oyunculuk Okulu” ile neyi amaçlıyor? Konservatuarlara ya da sinemaya, televizyona oyuncu mu yetiştirmek amacınız?

Biz oyuncu yetiştirmenin peşinde değiliz. Asıl hedeflediğimiz şey, bir birey yetiştirmek. Kendinin, dünyanın farkında olan bir birey. Ve oyunculuk eğitimi kadar kişinin bireysel farkındalığına bu kadar katkı sunacak bir sanat dalı yoktur diye düşünüyoruz. Sesi, bedeni yani kendisi bütün sermayesi olan tek meslek oyunculuktur.  Bu kadar aracısız bir sanat herhalde yoktur.

ŞIP DİYE OYUNCU OLANLARDAN DEĞİLİZ!

Oyunculuk Okulu’nun nasıl bir eğitim tarzı ve işleyişi olacak?

Okulumuz yaygın eğitim sisteminden farklı, devletle ya da bakanlıkla bağlantısı olmayan 3 yıllık bir eğitim kurumu. 1. yılı sınama sınıfı  2. yılı hazırlık sınıfı 3. yılı gelişim sınıfı olarak tanımlandı.

Sınama sınıfı yani eleme sınıfı mı oluyor?

Evet. Sonuçta biz, hiçbirimiz birinin gözüne bakıp şıp diye oyuncu olacağını anlayabilen insanlardan değiliz. O nedenle, öğrenci belirlemenin özellikle oyunculuk bölümüne birini seçmenin çok başka olduğunu düşünüyoruz. İlk yıla hak kazananlar ögrencimiz değil öğrenci adayımız olacak. Ondan önce zaten öğrenci aday adayı oluyorlar. Eğitmenle öğrenci ilk 1 yılda yeterli zaman geçirebilsin. Buradaki sistem şöyle özetlenebilir; akademinin ya da okulun öğrenciyi seçtiği bir sistem değil öğrencinin okulu seçtiği bir sistem olacak. Sen öğrenciyi seçiyorsun ama öğrenci seni seçiyor mu? Bu ülkede bu soruyu soran yok.

Dersler konusunda bilgi verir misiniz?

Aslında biraz iddalıyız... Dersler pratik ve teorik olarak ikiye ayrılıyor. Pratik de- rsler: Dans, Hareket, Ses, Konuşma... Teorik dersler ise; Tiyatro Tarihine Giriş, Estetik, Dramaturji, Dekor- Kostüm, Dünya Tiyatro Tarihi gibi 3 yılın tamamına yayılmış ders listesi var. Tabii sınama sınıfında dans, hareket, ses ve sahne dersleri ağırlıkta. Haftalık 52 saatlik bir müfredattan bahsediyoruz.

Bir genç ilk geldiğinde formu doldurduğunda  “Ben çok ünlü olmak istiyorum” dedi, ya da “Ünlü olup çok para kazanmak istiyorum“ dedi. Bu sizin açınızdan nasıl değerlendirilebilir?

Eğer biri bu kriterlerle oraya girip bunun sonucunda bir yere evrilecekse elbette ne güzel, o yürüyebilir. O sadece bir başvuru formu öğrenci adayını görmeden bir şey söylemek olanaksız. Bizden mezun olan öğrenci isterse oyunculuk da  yapabilir

İsterse…

Bu yeterince iddalı.

Eğitmenler kimler? Çok değerli isimler olduğunu biliyoruz.

Gerçekten öyle. Aslı Öngören, Süleyman Atanısev, ben, Celal Kadri Kunoğlu, Gökçer Genç, Şirvan Alkan, Gökmen Altun, Mustafa Kaplan, Turgay Yakut, Meltem Taşkıran, Vecihi Ofluoğlu, Ayşen Kasapoğlu, Senem Kartay, Emre Yalçın, Eda Özer, Kubilay Zerener, Levent Dönmez. Bunlar sınama sınıfının eğitmenleri. Diğer sınıflarda değişmeler ve eklemeler yapılacak tabii.

ÇEKİRDEKTE DEĞİŞMEYEN BİR CEVHERLE...

Biraz da Atölye çalışmalarınızın kapsamından bahseder misiniz?

Bir de atölye çalışmaları yapılacak. Bu ülkenin sınırları dışındakiler de başka dilleri konuşan insanlar da bu şekilde bir araya gelecek. Onlar da bizimle burada bilgilerini, görgülerini paylaşsınlar istiyoruz. Mesela İtalyan Halk Tiyatrosu’ndan biri gelip bize Commedia dell’Arte anlatsın. Rus Tiyatrosu’ndan gelsinler Moskova Sanat Tiyatrosu nedir? Stanislavski ne söylemiş? Ne yapmış? Onu anlatsınlar. Biri gelsin bize oyun alanı olarak Cirque du Soleil’i anlatsın, Amerika’dan biri gelsin bize oradan bir şeyler anlatsın, paylaşsın… Ayrıca bu ülkeden, işi, mesleği ya da yolu yordamı oyunculuk, sanat sepet olmayan, başka kulvarlarda kendilerine yer edinen, müzisyenler, doktorlar, bilimadamları artık her kimler ise gelip burada görgülerini, bilgilerini paylaşsınlar. Anadolu’da oyunculuk yapanlar örneğin; eğitmenimiz olmayabilirler. Onlar da gelip bildiklerini anlatsın. Hatta ilerleyen süreçte bu kişilerin de okulumuzda eğitmen olması mümkün. Böyle elden ele ama çekirdekte değişmeyen bir cevherle kendimize yaratacağımız bir hareket  alanı olacak.

Oyunculuk Okulu için son hatırlatmaları da sizden alalım..

Son başvuru tarihlerimiz 2 Aralık. Yani az kaldı. Arkadaşlar din, dil, ırk gözetmeksizin  herkesi bekleriz. 18 yaşını doldurmuş olması( yasal sorunlardan dolayı) yeterli. Üst yaş sınırımız yok. Facebooktan ve akademi sayfasından bize ulaşabilirler.

ÖNCEKİ HABER

Evleri başka firmalara satmış!

SONRAKİ HABER

Çocuk edebiyatı rüştünü ispatladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa