Gazeteci Abdurrahman Gök’e gazetecilik faaliyetlerinden dolayı dava açıldı
Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 2 yıl sonra dava açıldı. Gök için 7 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Fotoğraf: MA
Diyarbakır’da 9 Ekim 2018’de gözaltına alınan gazeteci Abdurrahman Gök hakkında haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler gerekçe gösterilerek yürütülen soruşturma 2 yıl sonra tamamlandı. Gök hakkında “Terör örgütü üyesi olma” ve “Terör örgütü propagandası yapma” iddiasıyla dava açıldı. Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamenin ilk duruşması 23 Şubat 2021’de görülecek.
MÜLTECİLERİN FOTOĞRAFI…
Gök’ün mültecileri konu alan fotoğraflarının sms yoluyla istendiği konuşmalar iddianamede suç unsuru olarak yer aldı. Söz konusu konuşma şu şekilde:
"İsmi bilinmeyen kişi: Mültecilerin kentlerdeki yaşamını resmeden fotoğraflara ihtiyacımız var. Sen, o güzel fotoğraflarından birkaç tane seçip gönderebilir misin?
Abdurrahman Gök: Merhaba! Umarım iyisiniz. Fotoğraf arşivim yanımda değil maalesef. Ama sınır boylarında yaşayanlara dair kimi fotoğraflar var. Onların büyük boyutlarını gün içerisinde size gönderirim."
Savcı söz konusu konuşmayı, Gök'ün "PKK/KCK örgütü içerisinde basın yayın komitesi isimli yapılanma içerisinde yer aldığı" şeklinde değerlendirdi.
ANHA’DAN ÖĞRENDİĞİ HABER
Gök’ün Hawar Haber Ajansı’ndan (ANHA) öğrendiği bir haberi telefonda bir kişiyle konuşmasının da iddianamede suç sayılması dikkat çekti. Gök’ün Ferit isimli şahıs ile yaptığı telefon görüşmesi ise iddianamede şöyle yer aldı:
"Ferit: TEVDEM’in şimdiki Eşbaşkanı kimdir?
Gök: İsmini unuttum yahu!
Ferit: Ömer Eluş eski Eşbaşkan mıdır?
Gök: Bilmiyorum. Evinde ölü bulunanı mı diyorsun?
Ferit: Evet. Doğru mudur o?
Gök: ANHA haberi geçmiş.
Ferit: Allah Allah.
Gök: ANHA’da var haber. Sen ANHA’ya bak. Hawar Haber Ajansı’nın Türkçe servisine…
Ferit: Ha! Orda var diyorsun. Tamam.”
Gök’ün haber ajansından aldığı bilgiyi paylaşmasına dair konuşması ise iddianamede, örgütün hedefleri doğrultusunda hareket eden yurt dışı yapılanmalar ile ilişki ve irtibat halinde olduğu şeklinde ifade edildi.
‘EY RAQİP’ MARŞI DELİL OLDU
Gök’ün arkadaşı için hazırladığı müzik kasetinde Federe Kürdistan Bölgesi’nin milli marşı olan “Ey Raqip”e ilişkin yaptığı konuşmada iddianamede delil olarak gösterildi. Konuşmaya ilişkin İddianamede, “Ey rakip olarak belirtilen kaydın örgüt tarafından kullanılan sözde marş olduğu, şüphelinin basın yayın yolu marifeti ile bu sözde marşın yayılması ve propaganda faaliyetlerinde kullanılması yönünde faaliyetler yürüttüğü anlaşılmıştır” değerlendirilmesinin yapılması dikkat çekti.
KÜRT GAZETECİLER GÜNÜ'NDEKİ KONUŞMA
İddianamede, “Sabır” isimli gizli tanık beyanları, Gök’ün Kürt Gazeteciler Günü etkinliğinde yaptığı konuşma ve haber içerikli twitter paylaşımları da suç unsuru olara yer aldı.
Gök’ün ev aramasında el konulan çeşitli gazetelere ait 87 adet gazete sayısında da suç unsurunun bulunmadığı belirtilen iddianamede, Gök’ün illegal bir eylem içerisinde olmadığı ve gazetecilik faaliyetleri kapsamında çalışmalar yaptığına dair ifadesine de yer verildi.
İSTENİLEN CEZA
Hazırlanan iddianamede Gök hakkında “Örgüt üyesi olma” ve basın yoluyla “örgüt propagandası” yaptığı suçlamasıyla 7 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (Diyarbakır/MA)