30 Ekim 2020 11:01
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ekim 2020 03:09

Ege'de 6.6 büyüklüğünde deprem | İzmir'de binalar yıkıldı, 115 kişi yaşamını yitirdi

Ege Denizi'nde saat 14.51 sularında 6.6 büyüklüğünde deprem oldu. Depremde 115 kişi hayatını kaybetti. Diğer kentlerle birlikte 1034 kişi yaralandı. Yıkılan binalarda kurtarma çalışmaları yapılıyor.

Fotoğraf: Mehmet Emin Mengüarslan/AA

Paylaş

Ege Denizi'nin İzmir Seferihisar açıklarında AFAD verilerine göre 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiç 15 saniye süren deprem, Marmara Bölgesi'nde de hissedildi. Depremde 17 bina yıkıldı. Arama kurtarma çalışmaları 4 Kasım'da tamamlandı.

Depremin ardından AFAD (8 Kasım itibarıyla) 115 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam 1034 kişinin yaralandığını açıkladı. Yıkılan ve hasar gören binalarda arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Öte yandan Yunanistan devlet televizyonu ERT, deprem nedeniyle Samos adasında 2 çocuğun yaşamını yitirdiğini, 8 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinden edinilen bilgilere göre saat 14.51 sularında Ege Denizi'nde 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre il ve ilçeler ile Yunanistan'da da hissedilen depremin merkez üssünün İzmir Seferihisar'a 17,3 kilometre uzaklıkta olduğu ve yerin 16,5 kilometre altında gerçekleştiği belirlendi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener ise "Bizim tespitimize göre depremin büyüklüğü 6.9. Derinliği 12 kilometre kadar. Depremde 30-40 kilometrelik fay kırıldı. 1-2 metre yer değiştirdi" dedi.

ARTÇILAR DEVAM ETTİ

İzmir'de yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede, 44'ten fazlası 4'ten büyük olmak üzere 1401'e yakın artçı sarsıntı yaşandı.

AFAD verilerine göre saat 18.14'te Aydın'ın Kuşadası ilçesi yakınlarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem de bunlardan biri.

Vatandaşlar, depremin ardından büyük panik yaşadı ve tedbir amaçlı kendini sokağa attı.

Deprem İstanbul'da da hissedildi ve bazı vatandaşlar tedbir amaçlı evlerinden çıktı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Depremle ilgili herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir. Tüm vatandaşlarımıza ve İzmir'e geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

Deprem sonrası, Afyon, Bursa, Sakarya Kütahya, Eskişehir, Çanakkale, Muğla ve Balıkesir, Manisa, Konya, Denizli, Uşak, Erzurum, Erzincan ve Ağrı İl AFAD Müdürlükleri İzmir'e sevk edildi.

SAKOM'dan alınan bilgilere göre de İzmir'de 743, Manisa’da 5, Balıkesir’de 2 ve Aydın'da 54 yaralı bulunduğu ifade edilmişti.

AFAD, açıklamada İzmir’de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 8 binada çalışmalar tamamlandığını; 9 binada çalışmaların devam ettiğini belirtti. Söz konusu arama kurtarma çalışmaları için AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden 3.204 arama kurtarma personeli, 20 arama kurtarma köpeği ile 450 araç görevlendirildiği duyuruldu

Açıklamada "Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye 960 çadır, 4500 battaniye, 3672 yatak, 3000 yastık ve 3000 çarşaf seti sevk edilmiştir. Türk Kızılay tarafından 79 personel, 70 gönüllü, 17 araç, 28.593 ikram malzemesi ve 56.300 kişi/öğün hizmet verebilecek 5 mobil mutfak ve 5 sahra tipi mutfak bölgeye gönderilmiştir; 17.000 kişiye çorba dağıtımı yapılmaktadır" denildi.

AFAD ayrıca "Bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 3 milyon TL; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5 milyon TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir" bilgisini de verdi.

İBB yardım ekipleri de 139 personel ve 25 araçla, arama kurtarma ve lojistik çalışmalarına destek için İzmir'e gitmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı da depremin ardından İzmir'e 76 araç ve 212 personel sevk etmişti.

Bağımsız Maden İş sendikası da İzmir depremi ile dayanışma için deneyimli madencilerden oluşan 10 kişilik bir ekibi İzmir'e göndermişti.

SIĞACIK'TA TSUNAMİ NEDENİYLE HASAR OLUŞTU

Depremin ardından deniz sularının yükselmesiyle oluşan tsunami ile Sığacık Mahallesi göle dönüştü. Yaklaşık 1,5 metreyi bulan sular nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastı, sele kapılan 86 yaşındaki Fatma Erçetin boğularak can verdi. Suların çekilmesinin ardından bölgede elektrikler kesilirken, birçok dükkan kullanılamaz hale geldi. Tsunami nedeniyle birçok araç da sürüklendi.

BAKAN KURUM: 2 BİN KİŞİLİK ÇADIR ALANI KURULUYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise İzmir'de yaptığı açıklamada yaralı sayısının 522'ye yükseldiğini bildirdikten sonra ilk etapta 2 bin kişilik çadır alanı kurulacağını söylemişti.

Çadırların jandarma tarafından bu gece kurulacağını açıklayan Bakan Kurum, "Elektriğin tedbiren kesildiği yerler var ama hehangi bir altyapı hasarı söz konusu değil. Barınma ve gıda ihtiyaçlarını şu an fiilen gidermiş durumdayız. Hasar tespit çalışmalarına başladık. 322 kişilik ekibimiz sahada tespit çalışmalarını yapmaktadır" demişti.

SOYER, TOPLANMA ALANLARINI PAYLAŞTI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, toplanma, çadır, çorba ve battaniye dağıtım alanlarının bulunduğu yerlerin tablosunu paylaştı. Soyer paylaşımında, "Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturduğumuz toplanma alanları ve alanlarda yer alan servislerimizin güncel halini bu tabloda görebilirsiniz" dedi.

SAMOS ADASI'NDA 2 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ

Yunanistan'ın Samos Adası'nda da deprem nedeniyle bazı yapılarda çökmeler yaşandı. Tarihi Aziz Nikola Kilisesi'nde çökme meydana gelirken bazı binalar da ağır hasar gördü.

Yunanistan devlet televizyonu ERT, deprem nedeniyle Samos adasında 2 çocuğun yaşamını yitirdiğini, 8 kişinin de yaralandığını duyurdu. Yaşamını yitiren 15 ve 17 yaşlarındaki çocukların okuldan dönerken depreme yakalandığı bildirildi.

BAKAN PAKDEMİRLİ'NİN "YARDIM ŞOVU" TEPKİ ÇEKTİ

Tarım Orman Bekir Pakdemirli'nin yıkılan bir evin enkazı üzerinde, arama kurtarma çalışmalarına müdahale ederek kameralara şov yapması tepki çekti. Pakdemirli, enkaz altındaki vatandaşın yerini tespit etmek için kendisiyle görüşen görevlinin elinden telefonu almıştı.

BAYRAKLI VE BORNOVA'DA BİNALAR YIKILDI

İzmir'in Bayraklı ve Bornova ilçelerinde 17 bina yıkıldı, çok sayıda vatandaş enkaz altında kaldı. Enkaz altındakileri arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Depremde Kemeraltı'nda bulunan Tarihi Kavaflar Çarşısı da zarar gördü.

Alsancak’ta uzun süredir kullanılmayan üst geçit deprem sırasında çöktü. Geçit altında park halinde bulunan bazı otomobiller hasar gördü.

TURGUTLU-İZMİR KARAYOLU TEK TARAFLI OLARAK TRAFİĞE KAPATILDI

İzmir'de meydana gelen depremin ardından İzmir-Turgutlu karayolu İzmir yönüne tek taraflı olarak trafiğe kapatıldı. İzmir yönüne seyreden araçlar Manisa istikametine yönlendirildi.

DHA'nın aktardığı habere göre, yapılan çalışmanın İzmir'de trafik yoğunluğu yaşanmaması ve arama kurtarma çalışmalarına katılacak araçların ulaşımını rahatlatmak için yapıldığı öğrenildi.

KOLONLARI ZARAR GÖREN HASTANE TAHLİYE EDİLDİ

Depremde hasar gören Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi tahliye edildi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü "Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nin ana binasında kolonlarda meydana gelen hasar nedeniyle sadece ana bina boşaltıldı ama oradaki hastalar ek bina olan Kadın Doğum binasına taşındı. Onun dışında hiçbir kamu hastanesinde herhangi bir tahliye söz konusu değil. Yataklı servislerden 150 hastamız, tedbiren bölgedeki hastanelerimize sevk edilmiştir" ifadelerine yer verildiği aktarıldı” dedi.

İZMİRLİLERİ HEDEF ALAN PAYLAŞIMLARA SORUŞTURMA

Emniyet Genel Müdürlüğü, bölge halkını hedef alan paylaşımlar yapan 16 kişinin tespit edildiğini, 3'ünün gözaltına alındığını belirtti. Açıklamada, "İzmir ve çevre illerde meydana gelen deprem üzerinden bölge halkına yönelik aşağılayıcı, tahkir ve tezyif edici paylaşımlarla halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine düşmanlığa ve/veya kin beslemeye alenen tahrik ettiği değerlendirilen 27 paylaşıma rastlanıldığı, paylaşımı yapanlardan 16 kişinin tespit edildiği, 3 şahsın gözaltına alındığı kamuoyuna duyurulur" denildi.

"HASARLI BİNALARA GİRMEYİN" UYARISI

AFAD'dan yapılan açıklamada, vatandaşların kesinlikle evlere girmemesi ve yolların boş bırakılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada "Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğalgaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır" denildi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise "Okullarımızla ilgili sıkıntılı bir durum bulunmuyor" dedi.

İZMİR'DEKİ TOPLANMA ALANLARI

AFAD, İzmir'in tüm ilçelerindeki deprem toplanma alanlarını internet sitesinden yayımladı. Deprem toplanma alanlarının konumlarına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ 3 AY ÖNCE UYARMIŞTI

Geçtiğimiz aylarda Tuzla fayı üzerinde çalışmalara başladıklarını anlatan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu fay olası bir depremde İzmir'i etkileyecek en büyük faylardan biri ve 7 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeli var. Yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip. Doğanbey'den başlayıp Gaziemir, Konak ve Bornova'ya kadar uzanıyor. Çalışma mekanizması da kuzey Anadolu fayı gibi olan bu fayın etki alanı ve oluşturacağı deprem büyüklüğü diğerlerinden farklı olabilir" demişti.

Depremin merkez üssü olan nokta Tuzla Fay hattına çok yakın bir yerde bulunuyor.

Jeoloji Mühendisleri Odası deprem sonrası yaptığı açıklamada da "Yıllardır ifade ettiğimiz üzere, fay zonlarının üstünün 'Fay Yasası' çıkarılarak acilen boşaltılması, her bir kentin afet risklerine ilişkin planlarının çıkarılarak idari, hukuki, teknik ve sosyal tedbirlerin alınması gereklidir. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, bölgeye bir heyet gönderip, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ayrıntılı raporumuzu kamuoyu ile paylaşacağız" denildi.

MİMARLAR ODASI: BİR KEZ DAHA MESLEKİ DENETİMİN ÖNEMİNİ VURGULAMAK İSTİYORUZ

Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada da "Yaşadığımız afet dolayısıyla, bir kez daha mesleki eğitim, uygulama ve planlama alanında çağdaş bilimsel ölçütlerin ve mesleki denetimin önemini vurgulamak istiyoruz. Afetlerin sonrasında değil öncesinde yapılacak bilimsel araştırmalarla, uzmanlarla işbirliğiyle, halkımızın can ve mal güvenliğinin, sağlıklı yaşam koşullarının, ekonomik güvenliğinin ve sürdürülebilir yaşam koşullarının sağlanmasının ülkemizin öncelikli gündem maddesi olabilmesi için bir kez daha yetkililere, yönetimlere çağrı yapmak istiyoruz" denildi.

PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN: DEPREM YOKSULLARIN SORUNU

İzmir’de yaşanan depreme ilişkin FOX TV Ana Haber bülteninde konuşan İTÜ’lü Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Bir ülkede deprem sorununun çözülmesi için o ülkenin ekonomisinin düzelmesi gerekiyor. Yani yoksulluk ne kadar fazlaysa deprem o kadar yakındır. Depremde zaten yoksullar ölür, zenginler ölmez” değerlendirmesinde bulundu.

Ercan ayrıca “Siz ister istemez Ankara’nın resmi rakamlarına uyarak her depremi biraz daha küçük gösteriyorsunuz. 6,6 ile 7 arasında o kadar büyük fark var ki, birisi yaklaşık 2 atom bombası gücünde, diğeri yaklaşık 40 atom bombası gücünde” dedi.

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Jeremy Corbyn’i partiden atma hamlesinin arkasında ne yatıyor?

SONRAKİ HABER

Birleşik Krallık'ta Pizza Express bin 300 işçiyi işten atacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa