Kocaeli Akademik Odalar Birliği: Kocaeli gözden çıkarılmak isteniyor
Araç lastiği yakılmasını biyokütle tanımı içine alan Elektrik Piyasası Kanun Teklifi ile Kocaeli, Düzce ve Erzincan’da yeni lastik yakma tesislerinin faaliyete geçeceğine dikkat çekildi.
Fotoğraf: Evrensel
Kocaeli Akademik Odalar Birliği (KAOB), Elektrik Piyasası Kanun Teklifi ile araç lastiği yakılmasının biyokütle tanımı içerisine alınmasına tepki gösterdi. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, teklifin yasalaşması ile birlikte Kocaeli, Düzce ve Erzincan’da yeni lastik yakma tesislerinin faaliyete geçeceğini söyleyerek kaygısını dile getirmişti. Bir kaygılı açıklama da KAOB'dan geldi. Mimarlar Odası Taş Bina'da yapılan açıklamada Kocaeli'nin daha da kontrolsüz bir kent haline getirilmek istendiği vurgulanarak, "Kar hırsı uğruna, halk sağlığı ve temiz çevre heba edilmemelidir" denildi.
KAOB Dönem Sözcüsü, Kocaeli Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Ardaman, "İnsan ve çevreyi öncelemeyen kapitalist enerji politikaları sonucunda, enerji kullanımının vazgeçilmez bir insan hakkı olduğu gerçeği yok sayılmış; kamu hizmeti olan enerji ve elektrik temini piyasa faaliyeti haline dönüştürülmüştür" dedi.
Enerji sektörünün kamusal bir alan olmaktan çıkarılarak, özel tekellerin kâr egemenliğine teslim ediliğini ve ortaya fosil kaynaklara dayalı, yüksek karbon emisyonlu bir ekonomik yapı çıktığını dile getiren Ardaman, "Bu yapı da tekellerin fosil yakıt temelli politikaları nedeniyle küresel ısınmaya yol açan sera gazı salımları dünyayı tehdit eder bir konuma gelmiştir. Bu yapı ve mevcut durum, artık sürdürülemez bir noktadadır" ifadelerini kullandı.
"ATIK LASTİKLER BİYOKÜTLE OLARAK TANIMLANAMAZ"
Hava ve çevre kirliliğinin insan ve toplum yaşamına olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak yerine artıran yeni kararlar alınmaya devam edildiğini söyleyen Ardaman, "Gerçekte biyolojik bağı bulunmayan, ömrünü tamamlamış lastiklerin biyokütle olarak tanımlanarak tesisler 'Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'ndan yararlanan işletmeler olarak tanımlanmaya çalışılmaktadır. Biyokütle yaygın olarak, biyoyakıt elde etmek amacı ile yetiştirilen bitkiler ile lif, ısı ve kimyasal elde etmek üzere kullanılan hayvansal ve bitkisel ürünleri ifade etmektedir. Biyokütleler, bir yakıt olarak yakılabilen organik atıkları da içerir. Buna karşın, fosilleşmiş ve coğrafi etkenlerle değişikliğe uğramış, kömür, petrol gibi organik maddeleri içermez. Atık lastiklerden çeşitli işlemler sonucu elde edilen yeni ürün veya yan ürünlerin biyokütle olarak tanımlanamaz" dedi.
"KABUL EDEBİLECEĞİMİZ BİR YÖNTEM DEĞİL"
AB üyesi ülkelerde ömrünü tamamlamış lastikler geri dönüşüm dışında kullanılması mümkün olmadığını hatırlatan Ardaman, "Orta ve uzun vadede yaşamsal sorunlar yaratması kesin olan 'lastik yakarak enerji üretimi' anlayışı kabul edebileceğimiz bir yöntem değildir. Araç egzos salımları ve sanayinin yarattığı hava, su, toprak kirliliği ile ortaya çıkan insan yaşamına yönelik risklerin çoktandır yok sayıldığı; adı ölüm ovasına çıkan ve kanserden ölümlerin neredeyse artık ağza bile alınmadığı Dilovası gerçeği ortada dururken, adeta Kocaeli gözden tümüyle çıkarılmak istenmekte; kontrolsüz bir kent haline dönüştürülmektedir" ifadelerini kullandı.
Ardaman, "Üretilen elektriğin alıcısının devlet olduğu, alıcı sorunu bulunmayan bu yasa değişikliğinin, torba yasa ile öngörülen değişikliklerinin önemli bir bölümüyle birlikte TBMM Genel Kurulunca reddedilmesi, sadece Kocaeli halkının değil 83 milyon insanımızın talebidir" diye konuştu.
Basın açıklamasına TMMOB, SMMMO, KESK, CHP, HDP ve EMEP de destek verdi. (Kocaeli/EVRENSEL)