01 Kasım 2020 02:27
Son Güncellenme Tarihi: 03 Kasım 2020 01:44

İzmir'de deprem | 115 kişi hayatını kaybetti, 1034 kişi yaralandı

AFAD, İzmir'deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 115'e yükseldiğini açıkladı. Yaralanan 1034 kişiden 137'sinin tedavileri devam ediyor.

Fotoğraf: Halil Fidan/AA

Paylaş

İzmir Seferihisar açıklarında 30 Ekim Cuma günü 14.51'de meydana gelen deprem sonrası başlatılan arama ve kurtarma çalışmaları tamamlandı.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), (8 Kasım itibarıyla) İzmir'deki depremde vefat edenlerin sayısının 115'e yükseldiğini duyurdu. Yaralanan 1034 kişiden 23'ünün tedavileri devam ediyor.

İzmir'de 2 binada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği aktarıldı.

Çalışmalarda kullanılmak üzere deprem bölgesine 24 milyon liralık kaynak aktarıldığının duyurulduğu açıklamada; AFAD Başkanlığının 13 milyon TL, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığının 5 milyon TL, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 6 milyon TL'lik kaynak aktardığı belirtildi.

OKTAY VE SELÇUK'TAN AÇIKLAMA

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, basın toplantısı düzenledi. Oktay, şu bilgileri verdi: "Hasarın en yoğun olduğu ilçemiz Bayraklı'da 6 binamız yıkık durumda, 7 binamız acil yıkılacak durumda, yine 9 binamız ağır hasarlı, 3 binamız orta hasarlı ve 260 binamız da az hasarlı olarak tespit edilmiş durumda. 586 binamızda hasar olmadığını tespit etmiş durumdayız. Bornova, Bayraklı, Buca ve Konak ilçesinde olmak üzere toplam 3 bin 880 çadır kurulması planlanıyor. Toplamda 2076 arama kurtarma personelimiz 8 binada çalışmalarını sürdürüyor."

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise okulların durumu ile ilgili açıklama yaptı. Deprem anında okullarda önemli bir sorun yaşanmadığını belirten Selçuk, "139 okulumuzdaki küçük ölçekli hasarların, bazı çatlaklar ya da duvarlarda görülen bazı emarelerin hepsinin ayrıntılı analizi yapılıyor. Gerekli onarım çalışmaları için de tüm hazırlıklar tamamlanmış durumda" diye konuştu.

ADLİYEDE İKİ BLOK TEDBİREN TAŞINIYOR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de depremle ilgili yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Başsavcılığının depremin ardından soruşturma başlattığını belirtti. Bir başsavcıvekili başkanlığında 3 savcıyla birlikte bir heyet kurduklarını belirten Gül, "Tüm bu süreçleri; enkaz çalışmalarıyla, bilirkişi çalışmaları, teknik çalışmaları yapıyorlar" diye konuştu.

İzmir Adliyesinin 8 bloktan oluştuğunu hatırlatan Gül, "İki blokta tespitler devam ediyor ve biz tedbiren çalışmalar bitinceye kadar da bu iki bloğun kullanılmaması hususunda bir karar aldık" dedi. Kurum, Aile ve Asliye Hukuk mahkemelerinin bulunduğu binaları tedbiren Bölge Adliye Mahkemesine taşıyacaklarını duyurdu.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DAHİL EDİLMEDİ

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin hasar tespit çalışmalarında yer almak için yaptığı başvuru reddedildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sel, heyelan, deprem gibi afetler sonrası herhangi bir başvuru şartı aranmaksızın hasar tespit çalışmalarının hemen başlatıldığını açıkladı ve çalışmaların detayı hakkında bilgi verdi. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de yıkılan binaların deprem zemininin etüdü için araştırma başlatacaklarını belirterek, tahlillerin ardından sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

SEFERİHİSAR VE SIĞACIK YARALARINI SARMAYA ÇALIŞIYOR

Meydana gelen depremin ardından oluşan tsunami nedeniyle ağır kayıplar yaşayan Seferihisar ve Sığacık halkı, yaralarını sarmaya çalışıyor. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın açıklamasına göre, Seferihisar'da 250 ev ve iş yeri sular altında kalarak depremden etkilendi. Birbirleriyle dayanışma göstererek iş yerlerini ve evlerini temizleyen yurttaşlar, yetkililerden de yardım bekliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP Batman Gençlik Kolları Başkanı'nın ağabeyi bıçaklı saldırıda hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İzmir'de 8 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa