01 Kasım 2020 23:35

Tekstil işçisi: En kaliteli kumaşları üretip en kalitesiz kıyafetleri alıyorum

Bursa'da görüştüğümüz tekstil işçisi bir kadın giderlerini ne kadar kıssa da asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

“Artık kısabilecek hiçbir şey kalmadı!” Asgari ücretle ailesini geçindirmeye çalışan tekstil işçisi böyle isyan ediyor. Her gün gelen zamlar, işyerinde artan baskı... Un alıp ekmeği kendisi yapsa bile yetmiyor. Hiç destek olunmadan yapılan “Şükredin” nasihatlarına ise öfkeli: “Nereye kadar şükredip sabredeceğiz, artık sabrımız kalmadı.”

Bursa’nın Teleferik Mahallesi’ndeyiz. Tekstil işçisi bir kadının evine konuk oluyoruz. Asgari ücret alıyor. 3 kişilik ailenin tek gelir kaynağı bu. Konu hemen ekonomiden açılıyor. Pazardan yeni geldiğini söyleyen kadın işçi, sebze ve meyve fiyatlarını sayıyor: Biber 8 lira, domates 6 lira… Market market gezip ürün araştırması yapıyormuş. Nerede ne ucuzsa onu almaya çalıştığını anlatan işçi, “Ama buna rağmen elimdeki para eriyip gidiyor. Bir balık alsak tanesi 30 lira 3 kişiyiz 90 lira ediyor, yarın ne yiyeceğiz peki?​” Bu nedenle pandemi döneminde yapılan “Sağlıklı beslenin” uyarılarının onun hayatında hiç karşılığı yok. Ekmeği daha ucuz olsun diye un alıp kendi yapıyor, ama yine yetmiyor.

TEMEL İHTİYAÇLAR BİLE LÜKS OLDU

Çare, daha fazla kısmak. “Gözlüğüm değişecek değiştirmeye gidemiyorum” diyen kadın işçi, artık kısabilecek hiçbir şeyinin kalmadığını söylüyor. Fabrikasında en güzel kumaşların, ipeklerin arasında çalışıp ürettiği ürünleri alamadığını anlatan işçi, “En kaliteli kumaşları üretip pazardan en ucuz en kalitesiz kıyafetler alıyorum” diyor. Temel ihtiyaçların dahi karşılanmasının lüks haline geldiğini anlatan işçi, “Mümin şükreder, sabreder” telkinlerine de öfkeli: “Nereye kadar şükredip sabredeceğiz, artık sabrımız kalmadı.”

EK İŞ ZORUNLULUK OLDU

Ek iş yapmanın zorunluluk haline geldiğini dile getiren işçi, geçinemediği için çevresindeki birçok kadının hafta sonları temizliğe gittiğini anlatıyor. Fabrikada çalışmayıp merdiven silmeye giden bir arkadaşının kendisinden daha fazla kazandığı zamanlar olduğunu söyleyen işçi, şöyle devam ediyor: “Bizlere de fabrikada işten çıkaramadıkları için fazladan iş veriyorlar. İşimiz olmamasına rağmen fabrikanın 4-5 kat merdivenini siliyoruz, sırf patronun ayakları ipliklere takılmasın diye…”

Pandemi sürecinde işyerinde baskıların arttığını, çalışma koşullarının daha da kötüleştiğini dile getiriyor: “İşten çıkarmalar yasak gerekçesiyle çalıştığımız bölümde 2 kişiyi fazla görüyor, ekstra iş yükü bindiriyor. Mobbinglere dayanamayıp işten çıkanlar var.”

FAZLA MESAİ VERGİYE GİDİYOR

Vergi adaletsizliğine de tepkili kadın işçi. Asgari ücretin brüt halinden kesintilerle birlikte elinde kalanın 2 bin 324 olduğunu ve bu para yetmediği için fazla mesaiye kalmak zorunda kaldığını söylüyor. Fazla mesaiden 150 lira alması gerekirken, kasım ayında vergi diliminin yükselmesi nedeniyle eline 30-40 lira geçtiğini ifade eden işçi, “Her şey yasak, soyulmak serbest” diye tepki gösteriyor. “Biz işçiler sabahın köründe işe gidiyoruz en erken işe giden bizleriz en geç dönen bizleriz. En çok sömürülen bizleriz ve en az ücreti alan yine bizleriz. Paraların üstüne para katmak için işçiyi nereden sömürürsem kârdır diye düşünüyorlar” diyen işçi, hükümetin de patronları koruduğunu anlatıyor.

SAVAŞ DAHA KÖTÜ KOŞULLAR DEMEK

Hükümetin savaş politikalarını da konuşuyoruz kadın işçiyle. Savaşa ayrılan bütçenin yarısını bile işçi ve emekçilere ayırmadığını dile getirerek, “Savaşa ayırdıkları parayı eğitime, sağlığa ayırabilirler ama çıkarları neyse ona ayırıyorlar” diyor. İşçi, ülkeyi savaşa sürükleyen politikaların işçiler için daha da kötü ekonomik koşullar anlamına geldiğini söylüyor. (Bursa/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İşçi mektubu: Yol, tünel değil insanca yaşayacak haklar istiyorum

SONRAKİ HABER

Gebze’den işçi mektubu: Karanlığı yırtan ses

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa