Adana Tabip Odası: Uyarılara uyulmadığı için; salgından en çok biz etkilendik
Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş: Uyarılara uyulmadığı için; salgından en çok biz etkilendik.
Fotoğraf: Evrensel
Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Salgınının dünyada ve ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren İl Pandemi Kurullarının hemen oluşturulması gerektiğini ve Tabip Odaları başta olmak üzere kentin tüm bileşenleri ile düzenli toplanarak çözüm yollarının üretilmesi gerektiği söyledik. Uyarılara uyulmadığı için; salgından en çok biz etkilendik” dedi.
EN ÇOK SAĞLIK ÇALIŞANLARI ETKİLENDİ
Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Görmezden gelinen tüm çözüm önerilerimizin dikkate alınmamasına rağmen bizler yine de hem toplum hem de sağlık çalışanlarının sağlığı için 8 aydır uyarıyoruz. Uyarılarımızın dikkate alınmaması sonucunda ülkemizde salgından halkımız ve biz sağlık çalışanları en çok etkilenenler olduk. Pandemi İstanbul başta olmak üzere tüm ülkede yeniden kontrolsüz bir şekilde arttığı gibi Adana'da da artışların olduğunu görüyoruz. Pandeminin daha fazla kontrolden çıkmaması, sağlık çalışanlarının tükenmişliğinin önüne geçilebilmesi ve daha da önemlisi salgınla baş edebilmek için acil sıkı önlemler alınmalıdır” dedi.
EKONOMİK ÇIKAR VAKA SAYISINI ARTTIRDI
Adana’da başlıca yapılması gerekenlere dikkat çeken Menteş, “Salgın kontrolü Adana Tabip Odası başta olmak üzere tüm meslek örgütlerinin ve toplumun katılımı ile yönetilecek şekilde yeniden örgütlenmelidir. Testler olabildiğince yaygınlaştırılmalı ve koruyucu sağlık hizmetleri öncelenmelidir” dedi.
Ekonomik çıkar kaygısıyla açılan AVM, restaurant, cafe vb. toplu kullanım alanlarında daha sıkı kısıtlamalara gidilmesi gerektiğinide söyleyen Başkan Uzm. Dr. Menteş, şunları söyledi,
“Buraları kullanmak zorunda kalan vatandaşlara sayı kısıtlaması getirilmelidir. Kapalı alanda kişi sınırlaması, AVM gibi büyük işyerlerine ilişkin önlemler ve seyahat kısıtlamaları salgının bulaş hızını yüzde 30-40’lara kadar düşürüyor. Belirli bir süre yapılan kısıtlamalar sonucunda bariz hastalık düşüşü yok ise bu mekanları kapatmayı düşünmelidir. Açılan okulların yeterli tedbir alması sağlanmalı bunu gerçekleştirememe ve hastalık görülme oranında artış olması halinde kapatılmalıdır. Düğün,nişan, cenaze, taziye ve diğer toplantılar ayrım yapılmadan yasaklanmalı ve halk hareketliliği önlenmelidir. Sokağa çıkmak zorunda olan kişilerin maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaları sağlanmalı; zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmamalıdır.”
HASTANELERE GİDİŞ AZALTILMALIDIR
Filyasyonun katı bir şekilde uygulanması gerektiğinede dikkat çeken Menteş, “Olanağı olmayan veya kurallara uyamayacağı düşünülen hastaların yurt, otel gibi yerlerde tedavisi sağlanmalıdır. Kamu ve özel sektör çalışanlarının mesai saatleri farklılaştırılmalı ve toplu taşımanın yükü azaltılmalıdır. Hastane acillerinin yükünü azaltmak için kentin çeşitli bölgelerine test merkezleri kurulmalı ve halkın test için hastanelere gidişleri azaltılmalıdır” diye konuştu.
SAĞLIKÇILARIN ÇALIŞMA KOŞULLARI ACİLEN DÜZELTİLMELİDİR
Hukuksuz uzun çalışma saatlerinde çalıştıklarını, koruyucu malzeme olmamasına rağmen çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Menteş, “İzolasyon süremiz bitmemesine ve meslek hastalığı talebimiz karşılanmamasına rağmen hasta iken çalıştık, ailemizden uzak kalarak çalıştık, ek ödeme yapılmamasına rağmen çalıştık, bizler için bir aşı dahi temin edilmemesine rağmen çalıştık, hastalandık, tükendik, öldük. Pandemi, hastanelere gerek kalmadan epidemiyolojinin gerekleri doğrultusunda enfeksiyon zinciri birinci basamakta kırılarak kontrol altına alınabilir. Hastanelere yığılmalara, sağlık personelinin yorulmasına, tükenmişliğe sürüklenmesine sebep olunmamalıdır” ifadelerini kullandı.
“İZİNLERİ YASAKLAMAK YERİNE DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMAYA GEÇİLMELİ”
Sağlıkçıların izinlerini yasaklamak yerine dönüşümlü çalıştıracak şekilde, gerektiğinde izin kullanmalarını teşvik ederek daha başarılı olunabileceğine dikkat çeken Menteş, “Sağlık çalışanlarına getirilen yasaklamalar bizleri daha fazla tüketmektedir. Çalışma koşulları acilen düzeltilmeli ve sağlık çalışanlarının korunması yetkililerinin sorumluluğu ve görevi olduğunu unutmadan kişisel korunma ekipmanları eksiksiz sağlanmalıdır. Pandemiyi yenmek için biz hekimler ve sağlık çalışanları dün olduğu gibi bugün de görevimizin başındayız. Sağlıkçısını koruyamayan bir yönetim halkını koruyamaz. Tüm idarecileri ve halkımızı sorumluluklarını yerine getirmeye ve bizlere yardımcı olmaya çağırıyoruz.” diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)