İzmir'de deprem bölgesinde incelemelerde bulunan TTB: Salgının artma riski var
TTB İzmir'de incelemelerde bulundu: Depremle birlikte gerek testi pozitif çıkanların gerek evde izole olması gereken insanların mecburiyetten dışarıda olmasıyla sayı iyice artacak.
Fotoğraf: Mehmet Emin Mengüarslan/AA
Asude Leyla ÖZTÜRK
Ankara
Yaşanan deprem sonrası incelemelerde bulunmak için İzmir’e giden Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı Kolu Sekreteri Ercan Yavuz İzmir’de deprem bölgesindeki eksiklikleri ve gözlemlerini aktardı. Yavuz, en büyük eksikliğin depremzede vatandaşlara yakınlarının hangi hastanede olduğunun bilgisinin verilmesi konusunda olduğunu söyledi. Yavuz aynı zamanda depremden önce raporu olan hastaneler için önlem alınmadığını ve depremle birlikte bu hastanelerdeki hastaların taşınmak zorunda kalındığını da ifade etti.
"İNSANLAR YAKINLARI HAKKINDA BİLGİ ALAMIYOR"
Olağanüstü olaylar ve doğa olaylarında insan ölümlerinin üçüncü bir seçenek olan insan eliyle artışa geçtiğini vurgulayan Yavuz; “Yanlış yapılanma ve eksik mimarı yüzünden özellikle Bayraklı’daki tarım alanlarının yapılaşması büyük can kayıplarına sebep olmuştur. Bu kayıpların içinde birçok sağlık çalışanı ve yakını da var. Depremden bu yana en büyük eksiklik insanlar yakınlarının hangi hastaneye götürüldüğünü bilemiyor dolayısıyla o hastaneden bu hastaneye telaşla yakınlarını arıyorlar. Bilgi aktarma konusunda bir yetersizlik var” dedi.
"PANDEMİ RİSKİ GÜNDEN GÜNE ARTACAK"
Pandeminin depremden önce de İzmir’de yükselişte olduğuna dikkat çeken Yavuz şunları söyledi; “Depremle birlikte gerek testi pozitif çıkanların gerek evde izole olması gereken insanların mecburiyetten dışarıda olmasıyla sayı iyice artacak. Aynı zamanda toplu çalışmalar ve yardım kurtarma çalışmaları yapan insanlarla da bu sayı etkilenecek. Pandemi riski günden güne artacak. Öncesinde 100 kişiden 20 kişi başvururken bu sayı iki günde 30-40’lara kadar çıktı.”
Deprem için kurulan çadırların pandemi nedeniyle aileye özgü verilmeye başlandığını aktaran Yavuz; “Maske ve dezenfektan dağıtımı konusunda şu an için bir sıkıntı yaşanmıyor fakat insanlar panik halinde olduğundan kullanım sıkıntısı var. Hastaneler konusuna gelirsek; belli hastanelerde daha önceden raporlanmalar vardı. Bu raporlar depreme gücü olmayan hastanelerin var olduğunu söylüyordu. Bu hastaneler depremle birlikte boşaltılmak ve taşınmak zorunda kaldı. Bu, hastanede yatan vatandaşların hayati risklerini arttırdı. Aile hekimliklerinde de bazıları kabul edilebilir bazıları kabul edilemez hasarlar oluştu” diye belirtti.
Yavuz sağlık açısından diğer bir eksiğin ise deprem gibi afetlerden dolayı kadınlarda oluşan hormonel dalgalanmalar dolayısıyla regl dönemi düzensizliği yaşayan kadınlar için hijyenik ped ve çamaşır olduğunu ifade etti.