02 Kasım 2020 03:20
Son Güncellenme Tarihi: 03 Kasım 2020 01:41

İzmir depremi 4. gün | Can kaybı 115 oldu, 1034 kişi yaralandı

İzmir'de cuma günü meydana gelen depremin ardından arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Depremde can kaybı 115'e yükseldi. Yaralanan 1034 kişiden 23'ünün tedavileri devam ediyor.

Fotoğraf: Halil Fidan/AA

Paylaş

İzmir Seferihisar açıklarında 30 Ekim Cuma günü 14.51'de meydana gelen deprem sonrası başlatılan arama ve kurtarma çalışmaları tamamlandı.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), (8 Kasım itibarıyla) yaptığı açıklamada depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 115'e yükseldiğini duyurdu. AFAD, depremde yaralanan 1034 kişiden 23'ünün tedavilerinin sürdüğünü belirtti.

AFAD, belediyeler, JAK ve sivil kurumlardan toplam 7 bin 985 personel, 25 arama kurtarma köpeği ile 1073 araç ile arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra bölgedeki iyileştirme ve destek çalışmalarını yürütüyor.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İzmir'de meydana gelen depremde yıkılan 17 binanın 12'sinde arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. 5 binada ise çalışmalar sürüyor. Depremden 58 saat sonra 14 yaşındaki İdil Şirin, 65 saat sonra 3 yaşındaki Elif Perinçek enkaz altından yaralı olarak kurtarıldı.

YERLE BİR OLAN BARIŞ SİTESİ GÖLCÜK DEPREMİNDEN KURTULANLARA TAHSİS EDİLMİŞ

Depremde büyük hasar gören ve 4 bloğundan 3'ü yıkılan Barış Sitesinde yaşayanlar, bu sitenin Gölcük depreminden kurtulanlara tahsis edildiğini, yıllar önce evlerini sağlam olduğunu düşündükleri için satın aldıklarını söyledi.

Demirören Haber Ajansından Gökçe Adar'a konuşan ve sitede yaşayan Güler Elçi, “Gölcük depreminden kurtulan bir kişiden almıştık evimizi. ‘Burayı Gölcük depremzedeleri için tahsis ettiler’ diye güvenli bir yer sandık. 20 senedir burada oturuyoruz. Böyle olacağını bilseydik almazdık. Sağlam diye aldık” dedi.

TTB'DEN KOVİD-19 SALGINI İLE İLGİLİ UYARI

Depremin yaşandığı kentte incelemelerde bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB), hazırladığı raporda çadır alanlarının durumu ve Kovid-19'a karşı alınması gereken önlemlere dair uyarılarda bulundu. Raporda, “Bölgede sürekli ve yaygın testler acilen yoğun şekilde planlanmalı ve yapılmalıdır. Maske, hijyen malzemesi, koruyucu ekipmanların ücretsiz ulaşılabilir ve yeterli olması için her türlü önlem alınmalıdır. Deprem öncesi Covid-19 tanısı almış hastaların takibi aksamaktadır” denildi.

1000 KİŞİLİK KONTEYNER KENT KURULACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kentteki hasara dair açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, şu ana kadar 4 bin 424 binada, 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını yapıldığını belirtti. Bakan Kurum, "Acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayısı 58'e ulaştı. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66 binamız var" bilgisini paylaştı.

Konteyner kent kurulum sürecinin başladığını belirten Kurum, Bayraklı'da 46 bin 300 metrekarelik alana 1000 kişilik konteyner kent kurulacağını söyledi.

HASAR TESPİTİNDE KREŞ VE ANAOKULLARINA ÖNCELİK

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da kentte yürütülen çalışmalara dair bilgi verdi. Kreş ve anaokullarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından öncelendiğini duyuran Selçuk, hasar tespiti tamamlanmış olan kreş ve anaokullarının hizmetlerine devam edeceğini duyurdu.

Selçuk, ayrıca "Kamu misafirhanelerinde 7 bini aşkın kapasitemiz var. Bu rakam ihtiyaca göre daha da artırılacak. Kış geliyor, vatandaşlarımızı yurtlarda kalmaya yönlendiriyoruz" bilgilendirmesini yaptı.

CHP HEYETİ: FAY YASASI ACİLEN GÜNDEME GETİRİLSİN

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Ahmet Akın ve Ali Öztunç, PM Üyesi Devrim Barış Çelik, CHP Milletvekilleri ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Bayraklı’da basın toplantısı düzenledi. Arama ve kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi verilen basın toplantısında hükümete çağrı yapılarak; fay yasasının TBMM’ye getirilmesi istendi.

4 BİNE YAKIN ÇADIR KURULUYOR

Depremde binaları hasar gören İzmirliler çadırlarda sabahlıyor. AFAD, 4'üncü gün itibarıyla  İzmir genelinde 1864 adet çadır kurulduğunu, 2038 çadırın kurulum aşamasında olduğunu duyurdu

DEPREM YARDIMI

AFAD açıklamasında depremden etkilenen yurttaşlara yapılacak yardımlara da değindi. Buna göre, yıkılmış veya yıkılacak binalara ilişkin, eşyasını alamayan kişilere hane başına 30.000 TL eşya yardımı yapılacak. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına Valilikler tarafından, 1 Kasım 2020 tarihi itibarıyla 10.000 TL ödenecek. Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı evlerin sahiplerine 13.000 TL, bu durumda olan kiracılara 5.000 TL taşınma ve kira yardımı yapılacak. Valiliğin esnafa da zararına göre oransal olarak ödeme yapacağı belirtildi.

KONAK BELEDİYESİNİN BİR HİZMET BİNASI İNCELEME İÇİN KAPATILDI

Konak Belediyesinden yapılan açıklamada, İzmir’de yaşanan depremden sonra bina hasar tespit çalışmaları kapsamında hizmet binalarının da kontrol edildiği belirtildi. Belediyenin 1965 yılında inşa edilen, Basmane’deki birinci hizmet binasında önemli bir hasar bulunmadığı ancak personelin güvenliği için hizmete kapatıldığı bildirildi.

Detaylı teknik incelemeler sonlanana kadar binada görev yapan tüm birimlerin Eşrefpaşa’daki Atatürkçü Düşünce Derneği Özel Gazi Ayşe Altıntaş Yükseköğrenim Kız Yurduna taşınacağı ifade edildi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tarifsiz acı

SONRAKİ HABER

Birleşik Metal-İş'e üye işçiler, hükümetin saldırılarına fabrikalarından yanıt verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa