Trabzon Demokrası Güçleri: Trabzon yeşilin yerini betona bıraktı
Trabzon Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu, TBMM’de görüşülen torba yasa tasarısını Trabzon Meydan Parkı’nda protesto etti.
Fotoğraf: Gençağa Karafazlı
Gençağa KARAFAZLI
Trabzon Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu, Elektrik Enerjisi Kanunu ve Bazı Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasa tasarısını Trabzon Meydan Parkı’nda protesto etti. Trabzon’un betonlaştığını söyleyen Platform Sözcüsü Engin Nur, yeşili, doğası ile bilinen Trabzon'un yaşam alanı olmaktan çıktığını, devlet gücünü arkasına alan sermayeye peşkeş çekildiğini ve artık yeşilin yerini betona bıraktığını kaydetti.
“KABUL ETMİYORUZ”
Platform adına basın açıklamasını okuyan Engin Nur, “Elektrik Enerjisi Kanunu ve Bazı Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasa tasarısı mecliste kanunlaşma aşamasında. Bugün Türkiye’de dört bir tarafında bütün illerimizde bu torba yasayla kanunlaşacak olan doğamızın ve çevremizin tahrip edilmesi yasasına karşı bugün burada toplandık. Yaşam alanlarımız yok edecek olan bu yasayı kabul etmiyoruz” diye konuştu.
ARAKLI VE ÇEVRE KÖYLERDE BÜYÜK ÇEVRE KATLİAM BAŞLIYOR
Taşönü Entegre Çöp Tesisine dikkat çeken Nur, “Araklı Taşönü’nde çöp depolama tesisi yapılıyor şuan. Daha önce Araklı’da Turup mevkiinde çöp depolama tesisi yapılacaktı. Doğa harikası beldemizin çöp olmasını engelledik. Bugün maalesef Taşönü’nde yapılmasını engelleyemedik. Yeterli toplumsal destek ortaya çıkmadığı için başta Araklı’nın köyleri ve halkı ile diğer yörelerimiz büyük çevre katliamına neden olacak olan tesis başladı. Bu duyarlılığımızı yüksek sesle haykırdık sonuç alamadık” açıklamalarında bulundu.
“SAHİL YOLU İLE BİZİ DENİZDEN AYIRDILAR DERELRİMİZİ KURUTTULAR”
Engin Nur, açıklamalarının devamında ise şunları kaydetti: “Karadeniz sahil yolu ile bizleri denizimizden ayırdılar, HES projeleri ile derelerimizi kuruttular, ağaçlarımızı kestiler, ormanlarımızı yaktılar, taş ocakları ile maden çalışmaları ile toprağımıza göz diktiler. Yaylalara, meralara beton dökmek için yeşil yol projesini ürettiler. Yeşili, doğası ile bilinen Trabzon, Doğu Karadeniz yaşam alanı olmaktan çıktı, devlet gücünü arkasına alan sermayeye peşkeş çekildi ve artık yeşil yerini betona bıraktı.
“KAYBEDEN HALK KAZANAN ŞİRKETLER OLDU TRABZON BETONLAŞTI”
Doğa ile girişilen bu savaşta kaybeden halk kazanan şirketler oldu. Artan sel ve heyelanlar ile canlarımızı kaybettik, tarım alanlarımızı, ekinimizi kaybettik. Trabzon halkı ise her geçen gün kaybetmeye devam ediyor. Trabzon'un dört bir yanı inşaat alanına döndü. Beşirli'de yapılan dolgu projesi ile hem denizden daha da kopuyoruz hem de temiz havamızı kaybediyoruz. Sürmene, Araklı, Tonya, Boztepe ve birçok ilçede doğa tahribatı devam ederken çıkacak bu yasa Doğu Karadeniz'in kaderini değiştirecektir.”
“İZMİR DEPREMİNDE CANLAR GİTTİ HAVAMA SUYUMA TOPRAĞIMA DOKUNMA”
İzmir depreminde birçok insanının yaralandığını ve hayatını kaybettiğini dile getiren Nur, “Yaşanılan deprem felaketinde de görüldüğü gibi şehirlerimiz ranta açıldıkça betonlaşıyor. Betonlaştıkça ortaya dayanıksız, çarpık yapılar çıkıyor. İnsan hayatını hiçe sayan politikalar değil, yaşamımızı güvence altına alan yasalar istiyoruz. Doğa katliamının, ekolojik felaketlerin, biyoçeşitlilik kaybının, iklim krizinin ve sömürünün önüne geçmek için bizler mücadele etmeye devam edeceğiz. Havama, suyuma, toprağıma dokunma! Yaşam hakkı torbaya sığmaz! Enerji ve maden şirketlerine daha fazla imtiyaz, halka ise yüksek fatura! Torba yasayı geri çekin!” diye konuştu.