Kahraman itfaiyeciler için yıpranma hakkı teklifi TBMM’de kabul edilmemişti
İzmir’de depremin ardından kurtarma çalışmalarında yer alan ve son günlerde yeniden “kahramanlar” denilerek gündem edilen itfaiyeciler için verilen yıpranma payı teklifi TBMM’de kabul edilmemişti.
Fotoğraf: İstanbul İtfaiyesi / AA
İtfaiye emekçileri İzmir’deki arama kurtarma çalışmaları ile yeniden gündemde. Son olarak 3 yaşındaki Elif Perinçek ve onu enkaz altından canlı olarak çıkaran İBB İtfaiyesinden Muammer Çelik’in fotoğrafı itfaiye emekçilerini Türkiye gündemine taşıdı.
Daha önce de yangın, deprem gibi riskli görevleri başarıyla yerine getiren itfaiye emekçileri çalışma koşulları ve haklarıyla TBMM gündemine gelmişti. Tüm Bel Sen MYK üyesi Satı Burunucu sosyal medyada yaptığı paylaşım ile itfaiye emekçilerinin koşullarını bir kez daha hatırlattı:
“Enkaz altına tüm gövdesiyle giren, hayat kurtaran İtfaiye emekçilerinin meslek tanımı yok, yıpranma hakkı da yok.”
İtfaiye emekçileri için yıpranma hakkı ve 3600 ek gösterge talepleri geçtiğimiz yıl TBMM gündemine taşınmıştı. CHP Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, “İtfaiye teşkilat çalışanları arasında statü, standart, özlük ve sosyal haklar gibi birçok durumda farklılık görülebilmektedir. İtfaiye teşkilatları tek çatı altında toplanmalıdır. İtfaiye istatistiki tutacak merkezî bir birim oluşturmalıdır. Köklü bir itfaiye yönetmeliği değişikliği yapılmalıdır. Yıpranma hakkı doksan güne çıkarılmalıdır. İş riski ve güçlülüğü tazminatı itfaiyecilere en üst limitten verilmelidir. İtfaiye meslek hastalıkları tanımlanmalıdır. İtfaiye erleri en fazla 1380 ek göstergeye, itfaiye amirleriyse 2200 ek göstergeye kadar yükselmektedir. İtfaiye ünvanlı tüm personelin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması gereklidir. Yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının açılması zorunlu tutulmalıdır diyorum, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum” diyerek düzenleme çağrısında bulunmuştu.
Ancak itfaiye emekçilerinin çalışma koşullarına ilişkin hala somut bir adım atılmadı. (İstanbul/EVRENSEL)