02 Kasım 2020 20:29

TTB: Sağlık çalışanları istifalarını bildirdikten sonra 1 ay daha çalışıp ayrılabilir

Sağlık Bakanlığının istifa değil idarenin istifayı kabul etmesini yasakladını belirten TTB, memuriyetten çekilmek isteyen sağlık çalışanlarının, bildirimden 1 ay sonra ayrılabileceğini söyledi.

TTB logosu

Paylaş

Sağlık Bakanlığı tarafından 27 Ekim'de yayımlanan “Personel işlemleri” konulu Genelge’nin 1. maddesinde yer alan “Her ne sebeple olursa olsun bu süreçte görevinden çekilme (istifa) talebinde bulunan personelin mezkur talebi kabul edilmeyecektir” hükmü, bazı meyda organlarında “Sağlıkçılara istifa yasağı” olarak duyuruldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise yasaklanan şeyin istifa değil idarenin bunu kabul etmesi olduğunu aktararak, memuriyetten çekilmek isteyen sağlık çalışanlarının, bunu bildirdikten 1 ay sonra görevlerinden ayrılabileceğini vurguladı.

"İNSANLARIN GÖREVDE KALMASI ZORLA ÇALIŞTIRILARAK MÜMKÜN OLMAZ"

TTB'nin açıklamasında, sağlık hizmetlerine ihtiyaç artmışken hiçbir sağlık çalışanının kamu sağlık hizmetinden ayrılmasını istemedikleri belirtilerek "Sağlık hizmeti gibi yüksek bir özveriyle yürütülen görevlerde insanların görev alması ve görevde kalması, zorla çalıştırarak değil güvenli, sağlıklı ve huzurlu çalışma ortamları yaratarak, bütün işlemlerinde bilim ve liyakati esas alarak mümkündür. Sağlık Bakanlığı’nı bir an önce bu yönde tutum almaya davet ediyoruz" denildi.

"HİÇ KİMSE ZORLA ÇALIŞTIRILAMAZ"

Açıklamada Anayasa’nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi'nin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun, 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’un ilgili maddeleri paylaşıldı.

“Hiç kimse zorla çalıştırılamaz” ilkesi hatırlatılan açıklamada “Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir… Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir” hükmü de anımsatıldı.

Ancak olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde veya afet bölgelerinde; devlet memurlarının çekilme istekleri kabul edilmedikçe veya yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamayacağı hükmü hatırlatılan açıklamada salgın hastalıkların afet olarak değerlendirilmediği belirtildi.

"MEMURLUĞUNDAN ÇEKİLMEK İSTEYENLER 1 AY DAHA GÖREV YAPTIKTAN SONRA AYRILABİLİRLER"

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığın yayınladığı Genelge’deki, görevden çekilme (istifa) taleplerinin kabul edilmeyeceği hükmünün bütün bu bilgilere göre değerlendirilmesinde; yasaklanan şeyin çekilme (istifa) değil idarenin bunu kabul etmesi olduğu anlaşılmaktadır. Bir başka anlatımla, devlet memurlarının, çekilme isteğinin idare tarafından kabul edilmesiyle bir aylık sürenin beklenmesine gerek olmaksızın ayrılabilmesi, yaşanan salgın hastalık sürecinde engellenmekte; talepte bulunan sağlık çalışanlarının bir aya kadar daha görevde kalmaları sağlanmaktadır.

Sonuç olarak, yaşanmakta olan COVİD-19 salgın hastalığı genel hayata müessir afet kapsamına alınmadığı sürece, bu dönemde devlet memurluğundan ayrılmak mutlak surette idarenin kabulüne bağlı değildir. Devlet memurluğundan çekilmek isteyen sağlık çalışanları çekilme isteğini bildirdikten sonra, bir ay daha görev yaptıktan sonra görevden ayrılabilirler." (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Yalova'da tersanede patlama: 7 işçi yaralı

SONRAKİ HABER

Bimeks işçisi isyan etti: Kimse beni işe almıyor, aç mı kalayım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa