03 Kasım 2020 04:23

Depremde yıkılan Karagül Apartmanı için daha önce 'çürük raporu' verilmiş

İzmir depreminde yıkılan Karagül Apartmanı’na depremden önce ‘çürük raporu’ verildiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: Gökçe Adar/DHA

Paylaş

Rızabey ve Doğanlar apartmanlarından sonra Karagül Apartmanı hakkında da çürük raporu olduğu belirlendi.

Hürriyet gazetesinden Musa Kesler’in haberine göre, 21 Eylül 2010 tarihli rapor, binanın depreme karşı riskli durumda olduğunu ortaya koyuyor. Karagül Apartmanı sakinlerinin tamamının binayı tahliyesinin ardından beş dakika içerisinde tamamen çökmüştü. Raporda binanın 8 katlı olduğu taşıyıcı sisteminin ‘perde çerçeve sistemi’ olduğu belirtiliyor.

Raporda şu ifadeler yer alıyor:

“Her iki blokta yapıların çok katlı olması, ağır çıkmaların varlığı, zemin kat yüksekliklerinin fazla olması, temel tipinin uygulandığı dönemdeki deprem yönetmeliğine göre yapılmış olması, zemin yapısının bu bölgede zayıf kabul edilmesi gibi nedenlerle binanın depremde hasar görebilme riski artmaktadır. Zemin yapısı göz önünde bulundurulduğunda özellikle zemin üzerindeki 1. katlardaki pencere kenarındaki çatlaklar göze çarpıyor. Bu çatlakların zemin etüdü de yapılarak ayrıntılı incelenmesi gerekmektedir. 1. katta köşe daire salonunda balkon kısmında giriş katın altındaki duvarda diyagonal çatlaklar oluşmuş, bir kısım çatlak kirişe doğru uzanmıştır.”

“VATANDAŞLAR GÜÇLENDİRME MALİYETİ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN BİNADA YAŞAMAK ZORUNDA KALMIŞ”

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise çürük raporlarına dikkat çekerek “Güçlendirme maliyetleri yüksek olduğu için vatandaşlar bu şartlardaki binada yaşamak zorunda kalmışlar” dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Mehmet İnmez'in haberine göre, Bayraklı ilçesinde yıkılan binaların tümünün 1999 yılından önce yapıldığının, bu binaların yeni deprem yönetmeliğine uygun olmadığının altını çizen İduğ, Rıza Bey Apartmanı ile Doğanlar apartmanlarının çürük raporu olduğunu ifade etti. İduğ, “Bu bölge 2009 yılında Bornova’dan ayrılarak Bayraklı Belediyesi’ne geçti. Çürük raporları 2012 yılında verilmiş. Burada önemli olan hangi belediyeden olduğu değil, vatandaşların bu riske rağmen neden bu binalarda yaşamaya devam ettiğidir. Burada mesele ekonomi. Vatandaş zor şartlar altında parasını biriktirmiş ve burada bir daire almış. Güçlendirme maliyetleri yüksek olduğu için bu şartlardaki binada yaşamak zorunda kalmışlar.” diye konuştu.

“YÜZDE 80 - 85 CİVARINDA ORTA VE YÜKSEK RİSKLİ BİNA VAR”

İduğ, “Bornova’da yüzde 80 - 85 civarında orta ve yüksek riskli bina var. Bu deprem Bornova’da yıkıntıya neden olmadı, ancak olmayacağı anlamına gelmiyor. Hızlıca bir kentsel dönüşüm yapmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bölgenin zemin yapısı hakkında bilgi veren İduğ, “Bornova’nın zemininde bir sorun yok, ancak Bayraklı ilçemiz 2 metreden su çıkan, uzun yıllar tarım yapılmış bir ova. Tarım arazilerinin imara açıldığı bir bölge. Küçük bir artçıyla yıkılabilecek 100’ün üzerinde bina var”  ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de depremin ardından 2 binada arama kurtarma çalışmaları sürüyor

SONRAKİ HABER

Adana Kadın Platformu: Gamze ve Ruhan’ı serbest bırakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa